Nu stormar det skandalöst i MUF

REPORTAGE | Att det stundtals kan vara turbulent i de politiska ungdomsförbunden är knappast någon nyhet, men att en central tjänsteman blandar sig i personvalen för att lyfta fram vissa kandidater tillhör inte vanligheterna. Dock är detta precis vad som skett nu i Moderata Ungdomsförbundet.

Under den gångna helgen (14-15 mars) höll MUF-Göteborg distriktsstämma, och likt flertalet andra stämmor förelåg redan före stämman flera förslag till distriktsstyrelse – de flesta förväntade sig att valberedningens förslag skulle ställas mot ett alternativt förslag.

Emellertid gick något personval aldrig av stapeln. Detta då samtliga företrädare för det alternativa förslaget lämnat stämman till följd av meningsskiljaktigheter gällande vilken röstlängd som skulle gälla.

Anledningen till att det överhuvudtaget fanns flera röstlängder var att Moderata Ungdomsförbundets generalsekreterare Lars Rådén flugit ner till stämman från Stockholm med en egen röstlängd, som han ansåg skulle ges företräde framför den röstlängd som i god ordning upprättats av det moderata partikansliet i Göteborg. Denna röstlängd hade Rådén undanhållit såväl stämmopresidiet som sittande distriktsstyrelse, och den var således okänd för i stort sett alla inblandade fram till dess att Rådén – utan formell yttranderätt, kan tilläggas – begärde ordet.

Den låsta situationen löstes genom att stämmopresidiet först frågade stämman om förhandlingarna skulle fortgå, eller om stämman skulle avbrytas och en extrastämma inkallas. Stämman valde att fortsätta förhandlingarna. Därefter ombads stämman att rösta om vilken röstlängd som skulle gälla, varpå den av kansliet i Göteborg upprättade röstlängden vann företräde.

När detta stod klart valde företrädare för det alternativa förslaget till distriktsstyrelse att lämna stämman, och valberedningens förslag kunde därefter väljas per acklamation.

I efterspelet till stämman har Lars Rådén, utan formellt riktig grund, krävt att den nyvalda distriktsstyrelsen kallar till extrastämma.

Det är knappast någon hemlighet att förbundsordförande Niklas Wykman politiskt står mycket långt ifrån den omvalda distriktsordföranden i Göteborg, Hampus Magnusson, där Wykman företräder en nyliberal linje och Magnusson en mer traditionell moderat åsiktsinriktning. Det är heller ingen hemlighet att sittande förbundsstyrelse ogillar när enskilda distrikt blir alltför självständiga, och bildar sig uppfattningar som emellanåt avviker från förbundsstyrelsens mening.

Såvida inte Rådén agerar på egen hand – vilket förefaller högst osannolikt – ligger det därför nära till hands att anta att detta är ett led i en strävan att ta ifrån MUF de traditionella moderata idéerna.

Jakob E:son Söderbaum

Uppdatering 20/3: MUF-Göteborg har också gått ut med en utförlig kommentar på sin hemsida.

Annonser

3 Responses to “Nu stormar det skandalöst i MUF”


 1. 1 Marcus Widgren mars 19, 2009 kl. 12:29

  Jag såg att Hampus Magnusson betecknar sig som liberal-konservativ. Inte konstigt att han se som en persona non grata

 2. 2 david mars 19, 2009 kl. 22:36

  åhåhå! vad punschigt!

 3. 3 Patrik M mars 24, 2009 kl. 18:15

  Dags för en ny uppdatering. Det tycks som om Wykman nu hotar hela styrelsen i MUF Göteborg med uteslutning:

  http://www.gt.se/nyheter/1.1510023/muf-ledaren-rensar-hart-i-leden

  Vad är detta för total härdsmälta? Verkar som MUF fastnat för den mera sovjetiska modellen för föreningsdemokrati.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,480 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser