Österrike, Josef Fritzl och individens ansvar

Är Josef Fritzls fruktansvärda gärningar egentligen det österrikiska samhällets fel? Är det nazismens fel? Katolicismens? Hans föräldrars fel? Eller rentav hans eget fel?

I förrgår föll domen i det uppmärksammade målet mot Josef Fritzl, som i 24 år höll sin egen dotter och sina barn tillsammans med henne inspärrade i en fängelsehåla i källaren. Ett fruktansvärt dåd begått av en galen människa, och inte oväntat blev domen livstids fängelse. Men den som har följt rapporteringen kring Fritzl-målet har kunnat notera ett märkligt fenomen. Mellan raderna i allt från rättegångsreferat till ledarartiklar lurar en outtalad kollektiv skuldbeläggning av landet Österrike, där dessa händelser råkade utspela sig. Denna känsla förstärks bara ytterligare av att många som uttalar sig om Fritzl-målet slår knut på sig själva för att understryka att skulden inte är Österrikes, inte är Niederösterreichs och inte är Amstettens, utan Josef Fritzls egna. Varför skulle det vara på något annat vis, och varför behöver man ens påtala detta?

Till och med domaren, 48-åriga Andrea Humer, kände sig på den första rättegångsdagen märkligt nog föranledd att med darrande stämma försäkra världspressen om att detta var ett brott begånget av en enskild människa, inte en stad, en region eller ett land. I Sverige har bl.a. Maria Abrahamsson på SvD:s ledarblogg slagit ett slag för att ingen skugga får falla över Österrike. Detta gör hon naturligtvis rätt i, men det obehagliga i sammanhanget är varför detta över huvud taget är nödvändigt.

Instinktiv skuldbeläggning

Tidigare i månaden kunde DN:s läsare chatta med statsvetaren Lisa Pelling om Österrike, bland annat med anledning av Fritzl-målet. Naturligtvis var en av frågorna som dök upp, säkert som ett urverk, hur Fritzl hängde ihop med nazismen. Svaret är naturligtvis den att det inte finns någon koppling mellan Josef Fritzl och nazismen, Fritzl var ett spädbarn när Österrike anslöts till Nazityskland, men Pelling lägger trots det ut texten om Österrikes auktoritära samhälle och arvet från nazismen. Sker något i Tyskland eller Österrike är man inte sen att hitta en aldrig så långsökt koppling till nazismen, men om samma sak skulle hände i Italien eller Japan skulle ingen göra kopplingen till fascism eller japansk imperialism.

Samma dag som domen föll mot Josef Fritzl föll också domen mot den svenske gruvarbetare som bestialiskt bragte Carolin Stenvall om livet i Skellefteå och för några månader sedan föll domen mot Anders Eklund som våldtog och dödade 10-åriga Engla Höglund. Ingen skulle känna sig tvingad att påpeka att det faktiskt var brottslingarna själva som bär ansvaret för dessa dåd, och inte Sverige, Skellefteå eller Stjärnsund. Benägenheten att instinktivt skuldbelägga Tyskland och Österrike kan liknas vid vår instinktiva svenska skräck för katolicismen, som bland annat kom till uttryck i de löjligt överdrivna reaktionerna för en tid sedan på att SSPX hade firat mässa i ett antal svenska landsortskyrkor, vilket gjordes till att ett ”högerextremt, katolskt brödraskap” konspirerade med målet att ”ta över” Svenska kyrkan.

Alltid samhällets fel?

Österrike är inte bara ett vackert och trevligt land - det är på många sätt överlägset Sverige

Österrike och Sverige är två mycket olika länder, och i många fall faller jämförelsen ut till Österrikes fördel. Österrike är starkt präglad av den katolska tron och vad vi skulle kalla konservativa värderingar. Trots en långt gången urbanisering, liksom i alla västeuropeiska länder, är landsbygden stark i Österrike. Familj, religion, hembygd, kultur. Österrike har helt enkelt fattat det här med de små gemenskaperna och de grundläggande trygghets- och frihetsvärdena.

Men det är inte bara i Sverige som man märker av underliga tendenser att skuldbelägga hela nationen Österrike. Den österrikiska journalisten Sibylle Haman menar bland annat att ”Fritzls avskyvärda dubbelliv speglar tillvaron i den patriarkaliska kärnfamiljen i det katolska Österrike”, och inte så få debattörer, tycks, mer eller mindre förtäckt, koppla Fritzl avskyvärda handlingar till, med Der Spiegels ord, Österrikes ”småborgerliga och konservativa familjestruktur”. Allt detta är naturligtvis skolexempel på när man gör politik av något som inte är det, och förvränger en sak till något helt annat. Det är dessutom ett skolexempel på vänsterns vägran att ålägga den enskilde något som helst personligt ansvar. Man menar att det givetvis inte är Josef Fritzls fel att han i 24 år torterade, begick incest på och på andra sätt våldförde sig på sin egen familj, utan det är samhällets. Eller ännu hellre; patriarkatets och kyrkans. Det är lika orimligt och intellektuellt ohederligt att påstå detta som att påstå att det är den liberala svenska synen på sexualitet som föranledde mordet på Engla Höglund.

Josef Fritzls dåd är hans egna, och ingen annan än Josef Fritzl kan hållas ansvarig för vad han har gjort.

Daniel Bergström

Annonser

2 Responses to “Österrike, Josef Fritzl och individens ansvar”


 1. 1 Vilhelm Skytte mars 22, 2009 kl. 4:08

  Ja, det är ju inte Kärntens fel – för Amstetten ligger i Niederösterreich.

  Jag håller med – Österrike är ett underbart land. Men det lider av några allvarliga politiska problem – ännu högre grad av facklig anslutning än Sverige, en oreformerad ekonomi och att man i varje val tvingas välja mellan antingen en koalition med det konservativa ÖVP och socialdemokraterna som under årtionden åstadkom väldigt lite eller en regering som innehåller främlingsfientliga element.

 2. 2 Helena Palena mars 22, 2009 kl. 12:49

  Man vill nog skylla på Hitler innerst inne. Det har varit populärt att ogilla Tyskland efter kriget. Just därför brukar jag säga att tyskar är mycket duktiga människor. Brukar försvara dom. Dom kan ju inte hjälpa att dom är så många och följaktligen syns mest på Kanarieöarna o s v.
  Nä, man kanske borde tala lite mer klartext: Fritzl, Alldén och Eklund var helt enkelt kåta…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser