Weimers, Erixon och Järrel i SVT Debatt

I torsdags snubblade jag över ett alldeles utmärkt avsnitt av SVT Debatt. Precis så som ett debattprogram ska vara! Ämnena var bra, det var bra balans mellan att ta för sig och att visa respekt debattörerna emellan – och det var såväl socialistiska och liberala som konservativa debattörer på plats i studion. Bravo! P.g.a. några dagars vistelse på landet har min recension av programmet dröjt, men nu så.

Allra bäst i ”mitt lag”, de som jag hejar på, var Charlie Weimers. Och då känner jag ändå Henrik Järrel sedan många år, och har stor respekt för Dick Erixon – duktiga poängplockare båda två. Den gode KDU-ordföranden har varit med i Janne Josefssons debattprogram i alla fall en gång tidigare, och då snackat McCain under valvakan. Nu kom han loss på ett ämne som ligger honom om möjligt (!) ännu närmare hjärtat: familjen. Eller, OK, i alla fall skilsmässor lite sådär appropå den debatt som tilldragit sig mellan Linda Skugge och Gudrun Schyman på Newsmill.

Detta tilldrog sig i andra halvan av programmet, och andra kvalificerade debattörer som medverkade i skilsmässodebatten var Gudrun Schyman (Feministiskt initiativ och f.d. partiledare för Vänsterpartiet), Stig Björn Lundgren (statsvetare och högersosse) och Henrik S. Järrel (TV-personlighet och f.d. moderat riksdagsledamot, på senare år kanske mest känd som rojalist).

I debatten inleder Schyman om att familjen är unken. Det värsta för barnen i händelse av att föräldrarna skiljer sig, är att andra i omgivningen (håll i er) tycker synd om dem. Resten av Schymans resonemang kan man nästan gissa sig till, det räcker att påpeka att Ljunggren retar henne ett par gånger med att hänvisa till Marx medan hon pratar. En parterapeut i publiken kommenterar med att hon tycker man skiljer sig för mycket i onödan i Sverige. Malin Wollin på Aftonbladet håller inte med om att kärnfamiljen är en kvinnofälla, annars står hon åsiktsmässigt hyffsat nära Schyman.

Weimers rockar loss, flyter med det snabba korthuggna tempot och surfar på en robust ståndpunkt om familjens oersättliga värde och att familjen är en allvarligt utsatt enhet i samhället. Han säger att den politiska striden står mellan de som eftersträvar barnens bästa och de som eftersträvar de vuxnas självförverkligande. De flesta föräldrar, menar han, söndras inte av djupa personliga problem, utan av konflikter över småsaker – som att pengarna inte räcker till, man är slutkörd efter jobbet, hur ska man dela på olika saker inom hushållet etc. Detta är faktorer som politikerna borde underlätta för familjerna ifråga om, inte strunta i och inte heller försvåra.

Första halvan av programmet handlar om chefsbonusar. Dick Erixon (neokonservativ och monstruöst produktiv bloggare) är med för att prata om detta. Jag känner också igen Marcus Åvall från MUF som är student på Handelshögskolan. Järrel, Ljunggren och Schyman hör till dem som debatterar genom hela programmet. Jag hade gärna också sett att Erixon kommenterat i familje-/skilsmässodebatten, men tyvärr.

Nåväl, om Du inte har 45 min att se hela programmet, så se definitivt åtminstone andra halvan av programmet…!

Weimers har skrivit en efterkommentar till programmet på sin blogg (läs här), liksom Dick Erixon (läs här).

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Weimers, Erixon och Järrel i SVT Debatt”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser