Bodströmsamhället – the blogg!

F.d. socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström börjar blogga, under namnet ”Bodströmsamhället”. Namnet, får man förmoda, är valt med omsorg. Dels är det den ökända beteckning som uppkom i debatten kring hans förslag till utökade avlyssningsmöjligheter för Försvarets Radioanstalt, ni vet den s.k. FRA-lagen som sedermera klubbades igenom av Alliansregeringen. Dels indikerar det att han på denna nystartade blogg vill ge sin alldeles egna samhällsvision. Bodströmsamhället, allså. Ett etablerat varumärke knytet till hans person som har direkt koppling till regeringspolitik både i socialdemokratisk tappning och i ”borgerlig” tappning i och med Alliansen. Det är naturligtvis briljant. Hans redan mycket folkliga image befästs nu också på bloggen med en särskild ikon för hans personliga sportkommentarer… Återigen briljant.

Politiskt-taktiskt är detta dock ovanligt vågat för en toppolitiker. Att knyta uppmärksamheten till sin egen person på det sättet. I synnerhet när man har utmålats som möjlig framtida partiledare. Och så just i detta läge, när Mona Sahlin har det som allra tuffast och behöver allt stöd och allt ljus hon kan få. Ni kommer väl ihåg kritiken Leif Pagrotsky fick internt inom socialdemokraterna när han under EMU-valet vågade gå ut med en uppfattning som stred mot dåvarande partiledaren Göran Perssons? Här har vi inte bara ett litet utspel, utan en hel blogg som andas av ”socialdemokratisk framtidsvision för 2000-talet”.

Jag tror fortfarande att Bodström framåt juli kommer att vara socialdemokraternas partiledare. Men jag hoppas att nuvarande partiledare Mona Sahlin ser hotet och gör sig av med honom dessförinnan liksom hon gjort sig av med Per Nuder. Liksom Sahlin hör Bodström till den gamla sosseadeln, han kom rakt in i Göran Perssons socialdemokratiska regering utan minsta partiengagemang sedan förut – han borde inte få chansen i Mona Sahlins värld.

Hur mycket Mona Sahlins värld är Socialdemokraterna idag? Det är den stora frågan.

Med Mona Sahlin och nyvalde partisekreteraren Ibrahim Baylan som socialdemokratins radarpar framöver har i alla fall Alliansen historiskt goda chanser till fortsatta framgångar.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “Bodströmsamhället – the blogg!”


 1. 1 Helena Palena mars 24, 2009 kl. 9:20

  Tänk när Göran Persson förnekade i Fichtelius dokumentär att han kände till att Thomas var Bodströms son. Och att det var därför han fick jobbet. Thomas B var inte ens med i partiet. Gick med dagen efter han fick från av Göran.
  Nej, det släktskapet hade Göran inte en aaaaaaaning om. Det måste väl ändå ha varit jordesn absolut största lögn. Göran P måste tro att vi väljare och tittare är födda bakom ett dass!

 2. 2 Helena Palena mars 24, 2009 kl. 9:21

  …när han fick frågan ska det stå – sorry!

 3. 3 Marthin mars 24, 2009 kl. 11:27

  EU-direktiv.

 4. 4 Vilhelm Skytte mars 24, 2009 kl. 17:59

  Ryktet (eller myten) säger att när Laila Freivalds klantade till det så slog Göran Persson upp advokatsamfundets matrikel och letade tills han kände igen ett socialdemokratiskt namn – han behövde bara bläddra till ‘B’.

  Att sätta en politisk rookie som justitieminister kan man ju tycka vad man vill om, men i alla fall så valde Göran en kvalificerad jurist och advokat att ta ansvar för den svenska rättstaten. Hur mycket respekt jag än har för Beatrice Ask (och hennes insats som skolminister 1991-1994) så tycker jag det är oerhört olämpligt att någon som inte har den minsta juridiska erfarenhet ska vara justitieminister. Speciellt när det finns en j*vla massa moderata advokater i Sverige.

  Jag håller med Söderbaum om att Bodström är en framtida ledare och eftersom han bara är 46 har han gott om tid. Senast efter efter valet 2010 borde Mona vara borta för inte kan väl ett parti med Sahlin och Baylan i toppen vinna ett val – till och med i sosse-Sverige?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser