Ta ert bistånd och stick!

Dawit Isaak - Olagligt fängslad i Eritrea sedan 2001

Dawit Isaak - Olagligt fängslad i Eritrea sedan 2001

”Ta ert bistånd och stick! Det är dålig politik. Sverige försökte via Alf Svensson utöva utpressning mot oss 1994, det var så dumt. Det kanske fungerar mot andra länder, inte vet jag. Det andas kolonialism för mig. Det är oerhört vulgärt att hota på det sättet.”

Så säger Eritreas chargé d’affaires i Stockholm Yonas Manna, om att EU diskuterat slopat bistånd till Eritrea som påtryckning att få den fängslade journalisten Dawit Isaak fri.

Ta ert bistånd och stick! Ok, det verkar rimligt. Inte skall vi väl skicka biståndspengar till en diktatur som flitigt kränker mänskliga rättigheter i allmänhet, och till råga på allt håller en svensk medborgare fängslad utan rättegång, för att han dristat sig till att utöva rätten att bedriva journalistik. Nej, stryp biståndet omgående, och försök gärna få med hela EU på samma sak.

Sedan kan Manna gorma om kolonialism hur mycket han vill. Det är naturligtvis struntprat. Kolonialism är ett sådant praktiskt begrepp som diktaturer i tredje världen gärna svänger sig med för att bortförklara sina egna tillkortakommanden i att skapa drägliga villkor för sina medborgare, och lägga skulden på andra – de hemska kolonialisterna. Manna kan nog vara lugn för att Sverige inte tänker ta på oss bördan att administrera hans nedkörda republik.

Svenskt pass skall vara en värdehandling

Svenskt pass skall vara en värdehandling

Däremot är det vår skyldighet att med alla till buds stående medel hjälpa en svensk medborgare i nöd. Jag vet att många anser att svenskt medborgarskap beviljas för lättvindligt, och det kan jag hålla med om, men det är inte den saken det handlar om nu. Isaak har beviljats medborgarskap och är således svensk medborgare. Alltså skall vi se till att han blir fri. Ett svenskt pass skall vara en stark garant för åtnjutande av mänskliga fri- och rättigheter.

Ibland kan jag känna viss avund mot amerikanska medborgare. Sitter de i klistret är inte Marinkåren långt borta. Nu är det i och för sig sällan en bra lösning att ta till vapen, och för Sveriges del är ju frågan ändå akademisk. Däremot ser jag inte att påtryckningarna behöver sluta med strypt bistånd. Det finns ju andra medel också såsom frysta tillgångar. Sedan kan ju Manna och hans personal få en enkel biljett hem.

Det är vulgärt att hålla människor fängslade utan laglig grund. Då får man tåla att bli ”hotade” med att de länder vars medborgare man fängslar inte längre beviljar förmåner som bistånd.

Frige Dawit Isaak, nu!

Patrik Magnusson

Annonser

11 Responses to “Ta ert bistånd och stick!”


 1. 1 Anarkokonservativ mars 25, 2009 kl. 16:49

  Allt bistånd borde omgående slopas.

  Är man ett eget land så är man. Biståndspengar möjliggör bara för regimer att istället lägga pengar på t ex korruption och vapen istället för att ta eget ansvar för sitt land.

  Bort med bistånd – det är inget annat än något för liberaler och sossar med dåligt samvete.

  Vi konservativa däremot har varit emot kolonialism alltsedan Burkes dagar.

 2. 2 Jonsson mars 25, 2009 kl. 17:14

  Jag är glad att du nämner marinkåren. Jag tog igår upp hur vi ska få loss Dawit på min blogg – och mitt förslag går ett steg längre.

  http://markusjonsson.wordpress.com/2009/03/24/free-dawitwith-force/

 3. 3 Patrik M mars 25, 2009 kl. 18:57

  Anarkokonservativ:

  Jag vill nog inte gå riktigt lika långt som du, men allt bistånd till diktaturer tycker jag skall upphöra omedelbart. Du har alldeles rätt i att det mest göder korruption och krig.

  Katastrofhjälp vill jag att vi fortsätter att ge, liksom jag kan tänka mig att vi stödjer olika humanitära organisationer som verkligen gör goda insatser för människor i nöd.

  Sedan tror jag mera på bistånd i form av frivilliga gåvor från individer, församlingar,och andra organisationer i det civila samhället, än SIDA och bistånd via skattsedeln.

  Jonsson:

  Jag känner sympati för din inställning, men tror tyvärr inte att din idé är genomförbar vare sig praktiskt eller, naturligtvis, politiskt. Kanske löser sig det hela ändå då Eritrea lär stå på randen till krig med grannen Djibouti som backas upp av franska trupper. Tills vidare tror jag på rejäla sanktioner från EU. Då kan Eritreas representanter säga vad de vill, men det kommer att göra ont för dem.

 4. 4 Rune mars 25, 2009 kl. 18:57

  Problemet med Dawit Isaak är ju att han har dubbelt medborgarskap. Eritreanskt och svenskt. Därmed är han ju inte en fullödig svensk medborgare utan mera någon slags halvdan medborgare. Så kan det gå om man försöker att sitta på två stolar samtidigt.
  Beträffande USA så kan jag inte tro att man där godkänner sådana halvdana medborgarskap som dubbelt medborgarskap innebär. Enligt vad jag har läst någonstans så får den som blir USA-medborgare svära en trohetsed till USA och författningen. Detta går ju inte ihop med lojalitet till ett annat land.
  USA- medborgare är man då fullt ut och kan räkna med hjälp av marinkåren.

 5. 5 Patrik M mars 25, 2009 kl. 19:15

  Rune,

  Du har helt rätt i att dubbla medborgarskap är en olycklig konstruktion. Det borde inte vara tillåtet, i vart fall inte i de former som gäller idag.

  Men när det nu är som det är och Isaak har beviljats svenskt medborgarskap tycker jag att Sverige får stå sitt kast, och har en skyldighet att ställa upp för honom.

  Sedan hade ju Eritreas beteende varit fullständigt oacceptabelt även om Isaak bara varit eritreansk medborgare, men då hade det inte varit en specifikt svensk fråga. Nu är det det.

  När det gäller USA så tillåter man multipelt medborgarskap. USA:s medborgarskapslagar säger att alla födda på amerikansk mark automatiskt blir amerikanska medborgare. Det gäller även om de genom släktskap har ett annat medborgarskap. Även immigranter som fått medborgarskap kan behålla sitt ”gamla” parallellt. Ett exempel är guvernör Schwarzenegger som är österrikisk medborgare.

 6. 6 Anarkokonservativ mars 25, 2009 kl. 20:20

  Patrik M:

  Det bästa bistånd man kan ge är att ge möjligheter för utvecklingsländer att sälja sina produkter utan strafftullar i väst och att inte sälja EU-subventionerad (exportbidrag) mat på deras hemmamarknader som förstör deras eget jordbruk totalt.

  Det kan låta lite liberalt men jag tror att man måste ge dem en chans att bygga sina egna ekonomier av egen kraft.

 7. 7 Patrik M mars 25, 2009 kl. 21:07

  Anarkokonservativ:

  ”Det bästa bistånd man kan ge är att ge möjligheter för utvecklingsländer att sälja sina produkter utan strafftullar i väst och att inte sälja EU-subventionerad (exportbidrag) mat på deras hemmamarknader som förstör deras eget jordbruk totalt.”

  Jag har inget att tillägga. Instämmer till 100%. 🙂

 8. 8 Mikael Andersson mars 25, 2009 kl. 22:22

  Tror inte man skall ha för stor tilltro till liberalism här om frihandel o.s.v. Finns ju ny forskning som pekar på att liberalismen har gjort mer skada än nytta för Afrika. Men har tyvärr inte haft glädjen att läsa dessa avhandlingar ännu, bara läst om dem. Kanske hade varit intressant artikel i framtiden hos någon beläst om liberalismens påverkan på världen ur historiskt perspektiv.

  Men i alla fall, bistånd. Problemet med biståndspolitik är hur den är utformad. Förut trodde man på Trickle-Down-effekter, d.v.s ”Pumpa in pengar, visst eliten tar 90% av pengarna och köper lyxvillor, men det sipprar ner och det gynnar i slutänden alla medborgare”. Senast är väll att bistånd skall vara demokratibyggande, ge stöd till NGO, Det civila samhället, ge know-how till folket. Och det tror jag är bättre stöd för länder, om man kan se till att det nyttjas på ”rätt sätt.”

  Det värsta man kan göra är att låta länder gå på konstgjord andning, utan man måste bygga strukturer och ett näringsliv som producerar det landet behöver så att landet kan bli försörjande på något sätt och inte beroende av mat eller pengapaket.

 9. 9 Anarkokonservativ mars 26, 2009 kl. 16:54

  Mikael Andersson:

  Den slags handel jag angriper är just den ”frihandel” som finns idag, d v s den är ingen frihandel utan används som beteckning för att dumpa skattesubventionerade amerikanska och europeiska jordbruksprodukter på utvecklingsländernas marknader och att strafftulla dessa länders varor på markanderna i väst.

  Detta kallas av någon märklig anledning för frihandel men fritt är det bara i den ena riktningen.

  Jag vill öppna en kanal för utvecklingsländerna att själva producera, handla och exportera utan de hinder som finns idag inklusive att stoppa skattesubventioner för jordbruksvaror som går på export från väst (ev. fler varor kan jag tänka mig).

 10. 10 Mikael Andersson mars 27, 2009 kl. 9:24

  Skall jag tolka dig rätt i att du förespråkar total Laizzes Faire. Där det inte finns några hinder för handel, utan de som producerar bäst/billigast är de som säljer. Och detta hindras inte av tullar o.s.v. Fin tanke i så fall, men jag ser detta med frihandel som ett ideal, precis som att kristna tror på paradiset, kommunister på det klasslösa samhället, så måste frihandelsförespråkare tro på det globala samhället där handel flödar totalt fritt. Det kommer aldrig att inträffa, men det är ett mål att sträva mot.

  Så som Afrika har löst mycket av denna problematiken, som jag tror är en lösning, är att gå ihop, Afrikanska Unionen och liknande där man i Afrika bestämmer vad som skall produceras, för vilka priser, har tullar vid behov, och liknande. På detta sätt så blir de en maktfaktor som t.om de stora kapital-makterna i världen måste förhandla med. Ensam är inte stark, enighet ger styrka.

 11. 11 Anarkokonservativ mars 27, 2009 kl. 14:49

  Mikael A:

  Inte total laizzes faire men friare för tredje världen att nå västs marknader.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,074 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser