Socialdemokratisk förnyelse?

Östros (s) - offrar gärna ekonomin för partitaktiken

Östros (s) - offrar gärna ekonomin för partitaktiken

Socialdemokraterna delger idag väljarna frukterna av sin tankemöda rörande den ekonomiska krisen. Efter att noggrant ha analyserat läget kommer man fram till att lösningen är….

**trumvirvel**

…SKATTEHÖJNINGAR!

Sossarna har alltså lyckats komma fram den för dem så unika och fantasifulla lösningen att höjda skatter skall ta oss ur krisen. Visst är det lustigt. Går det bra för Sverige, så finns utrymme för improduktiva reformer (som naturligtvis finansieras med skattehöjningar). Går det däremot dåligt så är också lösningen skattehöjningar. Inte konstigt att Sverige har världens högsta skattetryck.

Vad är det då konkret man föreslår? Jo genom att återinföra förmögenhetsskatten, höja inkomstskatten, och fastighetsskatten skall staten få in fem nya friska skattemiljarder. Med dessa skall Sahlin ta oss ur krisen. Även om vi antar att staten verkligen får in detta, och att pengarna verkligen skulle göra nytta, så är det en droppe i havet i en ekonomi som omsätter nästan 3000 miljarder årligen.

Sedan återstår ju frågan vilken effekt förslaget skulle få. Kapital rör sig snabbt, och de flesta andra länder har avskaffat förmögenhetsskatten. Förmögenhetsskattens återinförande skulle sannolikt innebära utflöde av kapital, vilket minskar den intäktsökning som sossarna prognostiserat, ja kanske till och med minskar skatteintäkterna om ett antal höginkomsttagare väljer att lämna landet.

Än värre så innebär det att investeringar som kunde ha gjorts i Sverige, och lett till tillväxt och arbetstillfällen istället hamnar någon annanstans. Resultatet blir således sannolikt att krisen förvärras. Faktum är att det finns få sätt att med så små medel göra så stor skada för ekonomin som detta. Skattehöjningar är också rent generellt ett bra sätt att kyla av en ekonomi som redan går på tomgång.

Inser då inte sossarna detta? Jo, sannolikt är de fullt medvetna om detta. Vad det handlar om är ett cyniskt och desperat försök att spela på den svenska avundsjukan, att vinna röster genom att ta från de rika. Om det sedan får negativa konsekvenser för ekonomin, ja det bryr man sig föga om. Jag är inte säker på att detta kommer att lyckas. Jag tror att man underskattar väljarna.

Så här långt har regeringens ansvarsfulla hantering av rikets finanser under krisen tvärtom vunnit fler och fler väljare för varje dag. Det finns en betydande chans att många väljare ser genom detta ytterst genomskinliga försök att med jantelagen som slagträ köpa röster, på den svenska ekonomins bekostnad.

Patrik Magnusson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 049 672 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar