Rysk offensiv med svenskt bistånd

En klassisk bild ur större svensk dagstidning från början av 2000-talet. Dåvarande försvarsminister Björn von Sydow (S) skakar hand med sin ryske kollega framför hammaren och skäran. Sedan dess har inte mycket förändrats i Sveriges inställning i frågan.

ANALYS | Ryssland befinner sig på offensiven medan NATO försöker hitta en roll i en ny och förändrad värld samtidigt som en inre splittring blir allt tydligare. Bara den senaste månaden har vi fått ta emot ett flertal tydliga signaler från Ryssland som med all tydlighet visar en fortsatt hög ambition att axla Sovjetunionens stormaktsroll i världen. För en tid sedan förklarade den ryske generalen Anatolij Zjicharov att Ryssland kan komma att stationera strategiskt bombflyg på Kuba. På Kuba finns de 4000 meter långa landningsbanor som de tunga ryska bombplanen kräver. Om det inte blir Kuba så har Venezuelas president Hugo Chavez erbjudit Ryssland en landningsbana på ön La Orchila. I augusti 2007 återupptog Ryssland patrulleringen med strategiskt bombflyg som då hade legat nere i 15 år.

Ryssland har en tydlig ambition att vilja vara militärt närvarande i hela världen, något som krävs för en stormakt. Inte minst våra nordiska grannländer har drabbats av de återupptagna bombplanspatrulleringarna. Norge och Finland precis som Island har fått sitt luftrum kränkt vid åtskilliga tillfällen. Inte minst detta har fått Norge att öka sin militära närvaro i de nordliga delarna av landet. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har låtit meddela att man från rysk sida håller på att utveckla en långsiktig ekonomisk och vetenskaplig närvaro på Spetsbergen (norskt territorium). Ungefär samtidigt kommer information om att Ryssland ska bygga minst sex Borey-klass ubåtar för tjänstgöring i de nordliga ryska vattnen. Detta ökade intresse för de nordliga områdena av vår värld kan då toppas med nyheten från Ryssland att man ska skapa speciella arktiska styrkor inom armén för att säkra de ryska intressena i Arktis. Inte minst de naturtillgångar som Ryssland så väl behöver och söker i hela världen, inte minst i fattiga afrikanska länder där det pågår en kapplöpning med Kina.

Arktiska trupper

I den engelskspråkiga versionen av Pravda på nätet kan man läsa att de arktiska trupperna skapas för att garantera militär säkerhet i olika ”militär-politiska situationer”. Arktis blir, enligt Pravda, Rysslands viktigaste strategiska område för internationell och militär säkerhet i framtiden. Medan den ryska offensiven tilltar kommer uttalanden från Rysslands allra bästa vän i EU – Tyskland – om att EU måste stabiliseras innan ytterligare medlemmar välkomnas. Det är den tyska förbundskanslern Merkel som har ett förvånansvärt stort öra riktat mot Kreml. Det är också från Tyskland som åsikten att NATO ska begränsas till att vara en transatlantisk verksamhet och inte se hela världen som sin intressesfär. Det är också Tyskland som motsatt sig NATO-medlemskap för länder som Ukraina och Georgien. Något som helt följer den ryska linjen att inget ytterliga näraliggande utland ska ta steget in i EU och/eller NATO.

Tysk politik

Det tyska energiberoendet av Ryssland börjar nu få utslag i den tyska utrikespolitiken. Och den planerade ryska utbyggnaden av energiexport till väst fortsätter. Helt i enlighet med dåvarande presidenten och nuvarande premiärministern Putins plan att all rysk energiexport ska användas för att öka det ryska inflytandet i omvärlden. Med god hjälp av Tyskland och en rad privata energibolag inom EU håller Europa på att bli allt mer energiberoende av Ryssland. Vad Sovjetunionen inte lyckades med har blivit möjligt för Ryssland; att få makt över och mycket starkt politiskt inflytande på det gamla Västeuropa. Men nu sker det inte med kommunistpartier lojala med den sovjetiska tolkningen av Marx och Engels manifest. Nu sker det med gamla västeuropeiska regeringschefer och kommersiella företag som ser möjligheter till att göra goda affärer.

Gazprom och Nord Stream

"Vilken väljer Du?", frågar Högern 1934. Onekligen en relevant fråga när gasledningen diskuteras.

Redskapet som används för att få det inflytande i omvärlden genom energikontroll som Putin beskrev heter Gazprom, den ryska multikoncernen med ryska staten som huvudägare. Gazprom äger energikällor, distributionsnät, fabriker, tidningar, radiostationer m.m. Av det ryska parlamentet, duman, har Gazprom fått tillstånd att ha egna väpnade enheter för att skydda energikällor och distributionsnät. Med sitt dotterföretag Nord Stream planerar Gazprom en gasledning genom Östersjön som enligt den förre ryske försvarsministern Sergei Ivanov innebär att den ryska intressesfären militärt, politiskt och ekonomiskt utvidgas västerut. Dåvarande president Putin har också förklarat att med gasledningen så får den ryska Östersjöflottan ytterligare en uppgift i sin del av världen. Under slutet av mars och under april månad 2009 genomför Nord Stream en PR- och propagandaturné genom Sverige där man med en kampanjbuss och diverse tekniska hjälpmedel ska få svenska folket att förstå varför den ryska gasledningen, som bland annat utvidgar den ryska militära intressesfären västerut, är så bra för Sverige. Svenska PR-företag bidrar med sina tjänster och för företaget ”intressanta” svenskar rekryteras. Antingen av Nord Stream direkt eller av PR-företagen.

Jag har mycket svårt att tro att det är en slump att åtminstone två tidigare högt uppsatta regeringstjänstemän inom alliansregeringen har rekryterats. Med Gotland som mitt hem och Gotland som min valkrets är jag bedrövad över det beslut som fattades i Gotlands kommunfullmäktige att ta emot mångmiljonbidraget från Nord Stream för att bygga om hamnen i Slite. Jag är djupt olycklig över såväl länsmuseet på Gotland och Högskolan på Gotland som tagit emot donationer från företaget. Gotlands kommun, Högskolan och Länsmuseet på Gotland har blivit brickor i ett stort europeiskt politiskt maktspel där man bistår de ryska strävandena att med energin som hjälp öka inflytandet i omvärlden.

Stridsberedda kärnvapen

Och som avslutning av denna lilla exposé kan vi krydda med de besked som kommit från den ryske presidenten Medvedev att Ryssland ämnar göra en kraftfull upprustning av sina militära styrkor, främst armén och flottan. Men också de kärnvapen man har ska bytas ut och försättas i stridsberett skick. Jag har svårt, för att inte säga omöjligt, att se gasledningen som ett fredsprojekt vilket ett av Gotlands kommunalråd hävdade i den lokala debatten.

Rolf K Nilsson

3 Responses to “Rysk offensiv med svenskt bistånd”


 1. 1 Patrik M mars 28, 2009 kl. 17:44

  Tack Rolf!

  En välbehövlig artikel. Någon gång måste Sverige vakna och inse att vi åter är granne med en stormakt med ambitioner.

 2. 2 dagelf mars 28, 2009 kl. 17:55

  Får lov att insträmma med Patrik. Väldigt välformulerat.

 3. 3 Mikael Andersson mars 29, 2009 kl. 9:39

  Väldigt intressant och välskriven artikel, ett starkt plus i att den inte överdriver. Oftast när man ser artiklar om Ryssland så brukar rysskräcken ta över, vilket brukar bli lite överdrivet. I Mina ögon så är Ryssland rätt förutsägbart egentligen. Varje ny president måste börja sin tid som President med att visa sig kraftfull, stark, en ledare för framtiden, en stark General som är redo att leda landet frammåt. Putin började sin presidenttid med krig, likaså den nuvarande presidenten. Likaså så spänner de musklerna och visar att de är starka, kraftfulla ledare som folket kan lita på. Så jag tror att väldigt mycket av det som görs från Rysk sida kan förklaras med psykologi och att makthavarna stärker sina positioner.

  Jag känner en del ryska medborgare som både bor i Ryssland och som bor i Sverige (men födda och uppvuxna i Ryssland), och samtliga av dessa är demokrater. Missförstå mig inte nu, de tror på demokrati och allt, MEN de gillar verkligen den starke ledaren, de var skeptiska mot den nuvarande, men då han visat ”viljestyrka”, så gillar de även honom. I Sverige hade det naturligtvis aldrig fungerat att göra som det görs i Ryssland, men i Ryssland gör det. Och vem vet, det kanske är vad som behövs ? Man kan inte gå från diktatur till total demokrati direkt. Excemplen är många. Jeltsin-eran och Weimar-republiken är kanske två av de självklara.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 019 191 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar