Nej, den gubben gick inte!

Per Schlingmann (m) - Numera för kvotering

Per Schlingmann (m) - Numera för kvotering

Sveriges Lantbruks Universitet har av Uppsala Tingsrätt fällts för olaglig könsdiskriminering. 15 miljoner blir skadeståndet för att skolan kvoterat in män på utbildningen. Idag är det en majoritet kvinnor som utbildar sig till det populära och tidigare mansdominerade yrket. För att råda bot på den ”snedrekryteringen” införde SLU ett system med viktad lottning vilket systematiskt gynnade manliga sökande.

Traditionellt brukar ju annars könskvotering syfta till att gynna kvinnliga sökanden, men i takt med att kvinnorna flyttar fram sina positioner i samhället så kommer system som är konstruerade för att gynna kvinnor allt oftare att ge omvänt utslag. Det skall bli intressant att se vilken fot kvoteringsivrarna kommer att ställa sig på då. Kommer man då att vara konsekventa och vidhålla att kvoteringar behövs, eller kommer man att avslöja sig som simpla manshatare.

Själv är jag motståndare till kvotering oavsett vem den är avsedd att gynna, det må vara män eller kvinnor, invandrare eller infödda, homosexuella eller asexuella, korta eller långa, norrlänningar eller skåningar . Därför är det glädjande att SLU:s huvudlösa system fått bakläxa. Tyvärr är det för sent för alla de kvinnor som pluggat hårt, och uppnått goda betyg, för att sedan förvägras den utbildning till veterinär de drömt om. Tåget har redan gått för denna gång. Detsamma gäller för andra som på samma sätt blivit bortkvoterade. Förhoppningsvis kan domen i alla fall hjälpa andra i framtiden.

Skall man resonera med feministisk logik kan man ju annars tycka att det inte är mer än rätt att dessa kvinnor får smaka på samma medicin som många män har fått, och ännu fler kommer att få, göra, nu när även Moderaterna klivit fram som kvoteringsvänner. I deras ögon kan alltid en orättvisa tillrättaläggas genom att införa en annan orättvisa, i deras ögon kan grupper av personer hållas kollektivt ansvariga för oförrätter andra grupper fått utstå.

Men man ska inte resonera med feministisk logik! Den är bitter och omänsklig, och kan aldrig fungera som grund för rättvisa, bara för aggregerad och viktad orättvisa.

Patrik Magnusson

Annonser

4 Responses to “Nej, den gubben gick inte!”


 1. 1 dagelf mars 30, 2009 kl. 18:47

  Själv är jag motståndare till diskrimineringslagstiftning över huvud taget men tycker det bör finnas utbildningspolitiska riktlinjer som omöjliggör könskvotering inom utbildningsväsendet.

 2. 2 oskar mars 30, 2009 kl. 19:40

  Jag tycker att det är fel med diskriminering/kvotering, oavsett om det avser kön, ålder eller etnicitet. Dessa principer borde även gälla hela samhället! Man kan inte hävda att diskriminering/kvotering inte är OK i antagning till universitetsutbildningar men är det i antagning till styrelse- eller chefsposter i näringslivet eller offentlig förvaltning. Det som gör att fler kvinnor med högre betyg söker sig till veterinärsutbildningen är antagligen samma faktor som gör att fler män med goda meriter söker sig till chefsposter i näringslivet.

 3. 3 Björn april 1, 2009 kl. 21:14

  Vad blir då det vidare resultatet av detta? Både polisen och försvaret har sysslat med kvotering länge. De borde också få bakläxa. Det krävs dock kanske att någon anmäler dem.


 1. 1 Gnäll som lönar sig « Aut Linus aut nihil Trackback vid mars 30, 2009 kl. 18:20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser