Frihetens väktare 60 år

Den 4 april 1949, för 60 år sedan imorgon, undertecknades fördraget om upprättandet av Nato. Jubileet uppmärksammas givetvis av Nato själva med ett toppmöte symboliskt förlagt i tyska Baden-Baden, franska Strasbourg och i gränsorten Kehl.

Lika goda kålsupare?

Men försvarsalliansen kan sannolikt inte vänta sig några varma gratulationer från Sverige. Sverige har alltid varit ytterst avogt inställd till Nato, och förblir så intill denna dag. Under kalla kriget tog sig det svenska säkerhetspolitiska mantrat ”alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig” bland annat uttryck i en total oförmåga att göra någon som helst moralisk åtskillnad mellan de fria, demokratiska NATO-länderna och östblocket. Det fria väst och det tyranniska öst var från svenskt håll att anse som lika goda kålsupare (en lika verklighetsfrämmande som absurd idé), vilket vi heller aldrig var sena med att med hög röst påpeka. Trots detta hade vi under hela kalla kriget skydd, och förväntade oss att få skydd, under NATO:s kärnvapenparaply och vi räknade kallt med att Nato skulle komma till vår undsättning i händelse av invasion.

Denna misstänksamhet, för att inte säga motvilja mot Nato, sitter hårt i den svenska ryggmärgen. Som Mona Sahlin utbrast under stort jubel under Almedalsveckan förra året, ”aldrig Nato!” Samtidigt närmar sig Finland Nato (!), av allt att döma med avsikt att så småningom ansluta sig, men i Sverige är en Natoanslutning alltjämt en politisk omöjlighet. I och för sig är vi i praktiken redan integrerade i Nato, men det formella steget är omöjligt att ta. Nu är det ingen katastrof om Sverige väljer att stå utanför Nato, det enda det innebär i praktiken är egentligen att vi står utanför det strategiska beslutfattande kring insatser som vi redan deltar i, exempelvis Afghanistan. Det går inte att neka till att Natos roll sedan Warszawapaktens upplösning är minst sagt oklar, och dess försök att omdefiniera sin geopolitiska roll har inte varit helt övertygande.

Demokratiernas förbund

Jag menar att Natos främsta förtjänster ligger i historien, och Sveriges största moraliska belastning är vårt förhållningssätt till den fria världen (Nato) under kalla kriget. Den roll Nato spelade för att försvara och bevara demokratin och friheten i Västeuropa och besegra kommunismen kan inte överskattas. Nato organiserade de goda krafterna i en mörk tid i Europas och världens historia. Tyvärr valde Sverige att passivt se på.

Borgerliga debattörer som är missnöjda med korruptionen och byråkratin i FN och organisationens låga trovärdighet när det gäller mänskliga rättigheter brukar allt som oftast föra fram tanken att ersätta FN med ett Demokratiernas Förbund. Lika ofta brukar det påpekas att ett sådant i praktiken redan finns; Nato. Nato förtjänar våra hjärtliga gratulationer, och ett varmt tack, på 60-årsdagen.

Daniel Bergström

Annonser

2 Responses to “Frihetens väktare 60 år”


  1. 1 Anarkokonservativ april 4, 2009 kl. 7:10

    Så sant som det stod på min t-tröja på åttiotalet:

    NATO – världens största fredsrörelse

  2. 2 Patrik M april 4, 2009 kl. 12:56

    Instämmer helhjärtat i både gratulationer och tack till NATO. Sverige borde verkligen vara medlem också. Dessvärre ser det inte ut att bli aktuellt än på ett tag. Visserligen har opinionen mot medlemskap försvagats, men än är fler mot än för medlemskap, och sossarna tycks ha stängt dörren ganska hårt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser