Oroväckande dåliga siffror för sossarna

Enligt Demoskops senaste opinionsmätning rasar Socialdemokraterna till rekordlåga 31%, medan Moderaterna ökar till 35% och är nu Sveriges största parti. Alliansregeringen stöds av 50% av väljarna, medan vänsterblocket nu ligger på omkring 45%. Detta är oroande.

Vafalls, tänker ni kanske nu? Har karlen gått och blivit sosse? Nej, så illa är det inte. Däremot tror jag att det taktiskt sett kan vara olyckligt att det går alltför dramatiskt dåligt för sossarna, så här tidigt innan valet. Ännu hinner nämligen sossarna byta ut ett av alliansregeringens trumfkort, Mona Sahlin.

Mona och Wanja- Ett dreamteam inför 2010

Mona och Wanja- Ett dreamteam inför 2010

Det vore synnerligen lyckosamt om hon kan klamra sig fast över sommaren, för då är det nog för sent med ett byte i s-toppen, med tanke på valrörelsen. Det dramatiska raset innebär dock att det finns en risk att partiet tvingas agera i frågan.

Sedan skall man nog inte fästa all vikt vid partiledarfrågan. Sossarnas opinionsras är välförtjänt, och speglar nog väl väljarnas bild av en fantasilös opposition i panik i jämförelse med en trygg och ansvarsfull regering. Det är sannolikt också en effekt av samarbetet med v och mp, som torde vara allt annat än populärt bland många s-väljare. Detta är problem som även en ny partiledare måste brottas med, och ärligt talat – några lysande kandidater till posten har man ju inte direkt heller.

Vi har ju naturligtvis även Wanja-effekten. Just det sistnämnda torde kunna förklara det dramatiska raset just denna mätning. Detta innebär att man nog också får ta siffrorna med en nypa salt. På lite längre sikt blåser sådant över. Vi får hoppas att även Wanja Lundby-Wedin rider ut krisen. För nog vore det kul om hon också satt kvar på sin post över valet.

Patrik Magnusson

Annonser

7 Responses to “Oroväckande dåliga siffror för sossarna”


 1. 1 Marthin april 4, 2009 kl. 14:15

  En minst sagt intressant tolkning av en opinionsmätning, vilken förtäljer att om det vore val idag, har vi 42,8 % för de så kallade borgerliga Folkpartiet och Nya Moderaterna; och 45,2 % för Sahlin med c/o. Sverigedemokraterna är med 4,2 % en form av vågmästare, och vi hade hamnat i ett läge där de så kallade blocken högst troligt blivit överskridande; vilket vid djupare analys ligger närmre än vad som förefaller vara en allmänt rådande uppfattning. Dagens sju riksdagspartier är nämligen ense i flertal av politikens kanske mer fundamentala frågor.

  Ett annat tänkbart scenario är att den så kallade ”allianslistan” blir ett ess att sätta i verk för att gardera främst Kristdemokraterna för riksdagsspärren, även om icke heller Centerpartiet i denna mätning är riksdagsmässigt. En gemensam lista skulle enligt denna opinionsmätning mycket riktigt ge den så kallade borgerliga alliansen 50 %.

 2. 2 Populisten april 4, 2009 kl. 17:11

  Sahlin har aldrig suttit säkrare. Hon blev partiledare därför att de bättre kandidaterna inte trodde att S skulle he en chans 2010 och nu när det ser ut som om den analysen var rätt trots allt så kommer ingen annan att vilja ta över.

  Taktiken kvarstår i S-toppen: låt Sahlin floppa 2010 så tar vi över sedan.

 3. 3 Patrik M april 4, 2009 kl. 21:22

  Marthin:

  Jag tror att om vi får se fler opinionsmätningar som pekar åt samma håll, så rycker nog en borgerlig valallians närmare. Visserligen brukar de små borgerliga partierna göra bättre val än opinionsmätningarna visar, men jag tror inte allianspartierna vill ta risken att vinna valet för att ändå sedan stå där med rödgrön majoritet, eller sd som vågvästare.

  Populisten:

  Dessbättre tror jag du har rätt. Det blir nog svårt att hitta en kandidat som vill ta över Monas jobb i detta läge. Dessutom tror jag det krävs oerhört mycket innan sossarna skulle fälla sin första kvinnliga partiledare innan hon ens fått chansen i ett val. Det skulle svida för mycket ideologiskt.

  Men nog måste det grubblas en del i vargkulan på Sveavägen. På lite drygt ett år har var tredje väljare övergett Sahlins parti. Ett övertag för oppositionen på 20 %-enheter har förbytts i ett underläge på 5 %-enheter.

 4. 4 Populisten april 4, 2009 kl. 22:54

  Patrik:

  Appropå vargkulan så skulle jag gissa att Sahlin med närstående tar tillfället i akt att upplysa valda delar av partiet exakt hur lyckat det var att se till att hon fick Ohly på halsen.

  I övrigt är utvecklingen väntad för mig. Ju närmare vi kommer valet ju mer kommer det att likna ett presidentval, precis som 2006, och vem sjutton skulle rösta på Sahlin som president?

 5. 5 www.kentpersson.se april 5, 2009 kl. 9:22

  Sahlin och Lundby-Wedin försämrar sannerligen inte alliansen chanser att bli omvalda. Sahlin kommer sitta var över valet 2010… mer tvecksamt om Wanja får göra det.

 6. 6 Patrik M april 5, 2009 kl. 17:04

  Uppdatering: Wanja Lundby-Wedin avgår från AMF:s styrelse, så som Mona Sahlin beordrat.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2699959.svd

  Imorgon kommer besked om hur det blir med posten som LO-ordförande. Frågan är om dagens avgångar räcker, eller om den redan utpekade syndabocken får gå även från LO?

 7. 7 Populisten april 5, 2009 kl. 19:39

  LO-ledning lär ju ha haft ett telefonmöte under eftermiddagen idag. Det varade dock endast en timme och kommer att återupptas öga mot öga imorgon.

  Mitt tips är att Lundby-Wedin avgår imorgon förmiddag och att de möts för att utse t.f. efterträdare på eftermiddagen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,138 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser