AMF-affären ofattbar utan folkpsykologisk dimension

ANALYS | När LO ger presskonferens kl 22 en söndagskväll, styrelsen möts i sju timmar och beskedet att ordföranden Wanja Lundby-Wedin ”får” sitta kvar möter dov misstro, då är något i otakt.

En ledare som inte sagts ha några fiender, trampar plötsligt på den ömmaste av tår – rörelsens egenrättfärdiga jämlikhetstro. Man kan invända att som styrelseledamot i AMF måste hon väl vara vaksam? Men det missar allt.

Gåtans nyckelord är ressentiment.

Ordet är franskt men lanserades av Friedrich Nietzsche i Om moralens härstamning 1887. Han menar med ressentiment – bildligt talat – en grop av ”krälande maskar” i själsdjupet, en masspsykologi byggd på avund. Det är den reaktion som utlöses då den urgamla, buttert fasthållna tron på ”rättfärdighet” (dock inte Bibelns) av något skäl brister. Om avunden är öppen och aggressiv, är ressentimentet mer omedvetet och därför lömskt. (Professor Helmut Schoeck har f ö skrivit läsvärt om detta).

Varför blir då folk så vreda? Jo, inget avskyr människan som olikhet. Särskilt det förnäma ”annorlunda” som hon inte kan förstå får blodet att koka. Aristokrater och poetnaturer är fria villebråd. Inför det från folket avvikande springer, som Nietzsche säger, den lägre naturen fram ”som ett smutsigt vatten”. Det eller den som ”är” på annat sätt tvingar en att jämföra, och hata. Marx visste.

Även om hatet utåt förkläds till rättvisa, och särprägeln skrattas ut som löjlig.

Vad har det då med LO att göra? För oinsatta kan detta tyckas stå för den outmanade makten och auktoritetstyranniet. Egentligen är dock denna makt skörare än något småpartis eller någon sektledares. En överprövare som är strängare än någon pamp vid Norra Bantorget ruvar och kallas: folkets dom. Gunnar Unger talade en gång om Vatikanen vid Norra Bantorget [där LO-borgen ligger, Red:s anm].

Detta folk, LO:s och SAP:s höga uppdragsgivare, låter ofta sina ledningar hållas, medan de själva sköter egna bekymmer. När man förr möttes, enligt den konservative socialdemokraten Tage Lindbom, godtog medlemmarna utan knorr att deras ledare satt på podiet och drack vin till maten, medan de själva satt nedanför och drack öl.
Man slogs ju tillsammans.

Att då inte Lundby-Wedin anade sambanden? Hon kände nog förbund och ledningar. Hon var en välsedd elitperson som hoppats att en ny tids regler gäller. Men hon missade att rörelsens gamla natur står orubbad – den där ressentimentet driver på, men som snabbt kan rikta sin ilska också mot de egna anförarna.

Wanja Lundby-Wedin kanske sov på AMF-styrelsemötena i 15 år. Men den verkliga felbedömningen hon gjort är ifråga om LO-medlemmarna själva, menar artikelförfattaren. Här ses hon rusa ifrån frågestunden på den senaste presskonferensen.

Säkert har LO-chefen klantat sig. Säkert är ersättningen till AMF:s vd fel skött, allt i en kris där rädslan blivit folksjukdom. Avgörande är att hon varken förstått rörelsens innersta ande, eller inte ändrat på den så att hon fått nytt spelrum. (Att en av Folksams chefer härom året med hennes medverkan fick en stor tilldelning som inte väckte ont blod – en sak som man nu märkligt nog inte berör – fick möjligen garden att sjunka).

En arg LO-kvinna, hemvårdare med 21,000 i månadslön, rasar i en morgontidning och ber LO-chefen komma och prya hos henne. (Lundby-Wedin torde f ö som f d undersköterska inte vara obekant med hennes sysslor). Hon ger reaktionen ett ansikte.

Lundby-Wedins eget möte med pressen är svårtolkat. Lättnad? Botgörerskans förkrosselse (läs: ödmjukhet), allt enligt rörelsens envisa prägel av sekulärkyrka? Vissa tror på arbetarrörelsens ödesbestämda fall, eller tror åtminstone att den blir som andra partier. Medierna godtar den vanliga förklaringen: sårad rättfärdighet.

Glöm för all del inte ressentimentet.

Carl Johan Ljungberg

Annonser

0 Responses to “AMF-affären ofattbar utan folkpsykologisk dimension”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,138 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser