Tiggeriet är inget att rycka på axlarna åt

Charlie Chaplin är kanske den mest berömde av alla som spelat tiggare. Men hans insatser var för Hollywood, inte för kriminella ligor.

DEBATT | Sommaren börjar närma sig. Sol, värme, uteserveringar, glass. Men för många svenska städer innebär det också tiggare. Linköping är inget undantag. Över stora delar av centrala Linköping breder tiggarna nu ut sig. Med lappar eller skyltar försöker de locka medborgarna till att ge dem pengar. Inte sällan används barn som frontfigurer medans vuxna står i bakgrunden. Linköpingspolisen är uppgiven, och tror att problematiken på sikt kommer leda till förbud mot tiggeri (läs mer hos Dagen).

Idén om att förbjuda tiggeri har dryftats tidigare. En stor del av tiggeriet står östeuropeiska kriminella ligor för, enligt polisen. De organiserar tiggeriet och lägger beslag på största delen av pengarna. I likhet med de internationella prostitutionsnätverken. Likheten är faktiskt ganska uppenbar. I båda fallen tvingas utsatta människor hit för att driva in pengar åt kriminella ligor. Skillnaden är främst att prostituerade tvingas till en grövre kränkning än tiggarna gör. Den internationella prostitutionen ledde fram till förbud mot att köpa sexuella tjänster. Den nuvarande utvecklingen borde föranleda en liknande rättslig utveckling i frågan om tiggeri.

I Sverige behöver inte våra medborgare tigga. Vi har ett så pass utbyggt socialt skyddsnät. De östeuropeiska länderna behöver ta ett större ansvar för sina egna medborgare och vi kan inte tillåta att deras ansvar vältras över på oss. Den fria rörligheten inom EU är bra men ställer också krav på de individuella medlemsländerna. Dessutom är det en ganska berättigad fråga om verkligen någon av de ”influgna” tiggarna från öststaterna behöver tigga för sin överlevnad. Eller är det ett nytt exempel på välfärdsturism?

Utöver den sociala aspekten på tiggeri finns givetvis ett stadsbildsmässigt problem. Det ser helt enkelt riktigt illa ut med tiggare på gatorna. Skönhetsrådet i Stockholm hade för några år sedan detaljerade synpunkter på vilken möblering som Stockholms uteserveringar hade. Men att det bredvid samma café sitter en nedsliten och smutsig man som frågor förbigående om pengar, ja, det är det ingen som vill reglera. Vad tror ni en förbigående turist kommer ihåg mest, tiggaren eller färgen på stolarna?

Situationen är för närvarande oacceptabel. Detta är ett problem som måste lösas. Nu. Jag tycker absolut att vi ska återinföra förbudet mot tiggeri.

Dag Elfström

Annonser

3 Responses to “Tiggeriet är inget att rycka på axlarna åt”


 1. 1 minutz3 april 18, 2009 kl. 17:11

  Kanske ska göra som med sexköpslagen – brottsstämpla ”köparen” (i detta fall givaren). Allvarligt talat, även försäljning av sexuella tjänster borde vara förbjudet. Pornografi för den delen också, överhuvudtaget.

  Att däremot förbjuda tiggeri, nja, jag vet att jag personligen inte gillar det, och funderar starkt varje gång att gå till arbetsförmedlingen och hämta foldrar att ge till tiggarna istället… samtidigt belyser det ju ett problem, att vi i Sverige av idag av en eller annan anledning har människor som måste tigga andra människor om pengar för att kunna få ihop sitt levebröd.
  Det är en skam.

 2. 2 Johannes april 19, 2009 kl. 16:01

  Ja, det skall vara snyggt och städat i folkhemmet!

  ”Vad tror ni en förbigående turist kommer ihåg mest, tiggaren eller färgen på stolarna?” Om personen har någon som helst heder i kroppen så får vi väl hoppas att det är tiggaren, dvs människan, som oavsett i vilket tillstånd den befinner sig i är mer värt än en uteservering.

 3. 3 Björn april 19, 2009 kl. 22:54

  Jag vet inte riktigt hur ni (Dag och kommentator ”minutz3”) lyckas jämföra tiggeri med prostitution. Prostitutionslagen är en morallag kryddad med litet hederlig radikalfeministisk särbehandling. Dessutom leder den till att prostitution går under jorden. Tiggeri har i motsats inga villiga givare, som skulle gå under jorden för chansen att illegalt få ge bort pengar sina pengar. Ett förbud mot tiggeri torde därför vara verksamt om målet är att få bort synliga tiggare ur stadsbilden. I den mån tiggare (eller prostituerade) tvingas till sitt värv, sk.k. människohandel, finns det redan lagar mot slaveri och tvång. I den mån polisen inte ingriper mot sådana förhållanden idag skall den kritiseras. Därför behövs inga nya lagar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,021 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar