Ryska intressen på turné

Nord Streams propagandabuss på Sverigeturné. Bilden från besöket i Norrköping.

Ryska statens dotterdotterbolag Nord Stream har under de senaste veckorna åkt land och rike runt i sin propagandabuss för att reda ut de ”missförstånd” som råder när det gäller den planerade gasledningen genom Östersjön. Turnén avslutas i Visby på Gotland. Nord Stream har fått bakläxa en gång när det gäller miljökonsekvensbeskrivningen. Ytterligare material är inlämnat. Material som håller på att undersökas. Om det är tillräckligt, och ger svar på de frågor som finns återstår att se. Det är alls icke klart. Och om detta vet vi inget.

En del i Nord Streams ”informationsarbete” har gått ut på att berätta om ledningens fredliga betydelse och nödvändighet. Militära eller politiska skäl för gasledningen finns inte i Nord Streams värld. Det finns anledning att citera Rysslands tidigare försvarsminister, nuvarande vice premiärminister, Sergei Ivanov som den 30 juli 2006 förklarade: ”Gasledningens existens gör det möjligt att på allvar påverka militära och politiska processer som sker vid Rysslands västliga gränser.”

Ryska ubåten 677 Lada.

Den planerade gasledningen genom Östersjön är ett politiskt projekt som den ryska staten samtidigt hoppas kunna tjäna pengar på. Dåvarande president Putin slog 2003 fast att ”all rysk energiexport ska användas för att öka Rysslands inflytande i omvärlden”. Tydlig, klar och rak upplysning. Och som ren sakinformation: Ryssland har ganska nyligen ökat sin ubåtsflotta i Östersjön från tre till nio ubåtar av typen 677 Lada.

Huvudägare i Gazprom är ryska staten och med ryska statens synnerligen vänligt sinnade företag och intressen. Nord Stream gör vad Gazprom bestämmer. Nord Stream gör vad Ryssland bestämmer.

Gazprom agerar på nästan alla områden i samhället och är den ryska ledningens förlängda arm och verkställer den etablerade maktens vilja. Vi känner till hur Gazprom bland annat köper upp och tar kontrollen över radio, tv och tidningar. Mycket av intresset runt gasledningen har cirkulerat runt Nord Stream. Och det är givetvis en medveten politik. Nord Stream med huvudkontor i Schweiz är säkert på många områden ett oklanderligt företag som man kan visa upp. Men det är att rikta fokus fel.

Nord Stream gör inget som inte dess huvudägare har sagt eller godkänt. Intresset borde vara mer riktat mot Gazprom. Under våren 2007 kom tydliga signaler från den ryske presidenten att man från rysk sida ville skynda på tillkomsten av gasledningen. Skälet är att man så fort som möjligt ska kunna leverera gas till sina kunder i Västeuropa, och samtidigt ha kvar möjligheten att kontrollera tillförseln till den gamla sovjetiska sfären. Vi har alla gaskrisen i Ukraina i färskt minne.

Genom gasledningen i Östersjön kan man från rysk sida hålla fullständig kontroll på alla fartyg, på ytan såväl som under, som passerar ledningen. Med gasledningens kommer vitala ryska intressen mycket nära den svenska gränsen. Med gasledningen kommer den ryska Östersjöflottan, som enligt premiärminister Putin snart har en helt ny uppgift, att både förstärkas – en förstärkning som redan börjat – och bli mer synlig. Vi får en ökad militarisering av Östersjön.

Vi får inte heller glömma bort våra grannländer Estland, Lettland, Litauen och Polen som, alla på olika sätt, protesterar mot gasledningsplanerna. Och som gärna sett solidaritetsförklaringar från svensk sida. Den ryska statsledningen har ett syfte med sin politik. Att ge Ryssland den stormaktsroll som Sovjetunionen en gång hade. Gasledningen genom Östersjön är en viktig bit i detta pussel.

Rolf K Nilsson

Annonser

4 Responses to “Ryska intressen på turné”


 1. 1 Anarkokonservativ april 22, 2009 kl. 18:57

  Nord Stream-propagandister är lika mycket femtekolonnare som kommunister under kalla kriget.

  Kommunisterna kunde förråda sitt land av ideologiska skäl. Nord Stream-propagandisterna gör det för snöd vinnings skull.

  Ironiskt nog till samma land med lite olika etikett.

 2. 2 Mikael Andersson april 22, 2009 kl. 20:47

  Det är nog ingen hemlighet att detta ingår i det politiska spelet, med den nya ledningen kan man isolera länder som inte ställer sig bakom Ryssland helt från gas-leverans, utan att det påverkar väst-europa. Men jag tror samtidigt inte att vi skall överdriva de ryska ”upprustningarna”. Det är inte ett kallt krig, det är ingen rysk invasion på G. Utan det handlar i mina ögon mycket om att förstärka regimens legitimitet (trots allt, har inte varje ny President sen Jeltsin påbörjat sin tid som president med rollen som den kraftfulle krigsherren ?).

  Ryssland och dess regim vill visa att de har muskler, de är starka ledare, och de är inte rädda för resten av världen, för de är starka. Man kan inte gå från diktatur till demokrati direkt, Tyskland var ett skrämmande excempel på det, Ryssland är ett annat excempel, och nu är väll antagligen även Irak på väg att bli ett gott excempel på detta.

  Men gällande Ryssland, så tror jag det handlar mycket om att bygga självbilden, att bygga en lojal nation. Det finns ju mycket intern stridighet i Ryssland, och det är lättare att ena ett folk om man har en gemensam fiende. Putin arbetade som bekannt mycket att försöka få Medborgarskaps-nationalism i Ryssland, det fungerade tydligen inte, nu handlar det om Rysk patriotism som skall understrykas för att stärka enheten.

 3. 3 Populisten april 24, 2009 kl. 22:49

  Att som den svenska regeringen betrakta gasledningen som en ren miljöfråga är naivt bortom all beskrivning.

  ”I sin doktorsavhandling vid St Peters­burgs gruvinstitut 1997 (”Strategisk planering av regionala resurser under formering av marknadsrelationer”, baserad på amerikanska studier som översatts av SVR, KGB:s efterträdare) skissar Vladi­mir Putin – då vice borgmästare i St Petersburg – hur Ryssland kan utnyttja råvaru­exporten för att stärka sin internationella ställning.”

  Citat från Rutger Palmstierna på SVD Brännpunkt 20:e December 2007.

 4. 4 Populisten april 24, 2009 kl. 23:00

  @Mikael Andersson
  Det har kallats panslavism och kommunism och nu heter det energiexport. Namnen är olika men den underliggande agendan är den samma, nämligen att utöka den ryska intressesfären och det geografiska område som måste lyssna på Moskva / St. Petersburg. Detta är ett projekt som går tillbaka till Peter den stores omdaning och mordenisering av det ryska riket. Målet är detsamma genom historien men medlen är olika.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser