Den ofrivilliga barnlösheten

ANALYS | Det har nu gått fyra år sedan riksdagen drev igenom att landstingen skulle bli skyldiga att assistera lesbiska par om de vill genomföra en spermainsemination. Fullt så jämlikt som riksdagspolitikerna ville ha det blev det emellertid inte. Svenska Dagbladets kartläggning som publiceras idag visar nämligen att många landsting avgiftsbelägger lesbiska par på ett sätt som inte sker med heterosexuella par. De får betala mer helt enkelt. I mitt eget landsting Östergötland får lesbiska betala 3000 kronor för insemination, heterosexuella behöver bara betala 250 kronor.

Nu driver diskrimineringsombudsmannen en juridisk process mot landstinget i Västerbotten, som är ett av de landsting som gör skillnad på homosexuella och heterosexuella par i frågan om avgift vid insemination. Landstingen svarar med att de lesbiska inte är barnlösa på grund av sjukdom eller biologiska fel, i kontrast till heterosexuella par som inte kan få barn. DO menar dock att ”lesbiska pars barnlöshet inte är mindre ofrivillig än heterosexuellas”. För mig är det en helt bakvänd argumentationslinje. I en normal situation kan en kvinna och en man få barn. Det kan inte två kvinnor. Det handlar således inte om frivilighet eller inte. 

Låt mig nämnda ett relevant exempel att jämföra med. Sjukvården bekostar kosmetiska bröstoperationer för kvinnor som genomgått bröstcancerbehandling. Men inte för kvinnor som har naturligt små eller minimala bröst. Kvinnor som har haft bröstcancer är inte mindre frivilliga till sin frånvaro av bröst än kvinnor som naturligt är begåvade med liten byst. Däremot har kvinnorna som drabbats av bröstcancer förlorat sina bröst på grund av sjukdom. Det är en stor skillnad. Samma sak gäller givetvis beträffande lesbiska och heterosexuella par som vill genomföra en insemination. De heterosexuella paren är barnalösa på grund av att mannen eller kvinnan är biologiskt förhindrade att befrukta/befruktas på vanlig väg. Denna mycket enkla argumentationskedja av logiska slutsatser väljer uppenbarligen diskrimineringsmaffian att blunda för. Men jag kan inte påstå att jag är förvånad, krav på särrättigheter för minoriteter har tidigare framförts i diskrimineringslagstiftningens namn.

Själv tycker jag att den fyra år gamla lagändringen var fel redan från början. Att debatten ens kommit till denna punkt är på många sätt tragiskt. Att det ska behöva vara radikalt att hävda att en mamma och en pappa är något positivt och önskvärt för ett barn. Vi förlorade ronden om de lesbiskas inseminationsrätt, snart kommer emellertid striden om ensamstående kvinnor som också har rest krav på inseminationsrättigheter. För de är ju inte heller barnlösa frivilligt – eller?

Dag Elfström

Annonser

8 Responses to “Den ofrivilliga barnlösheten”


 1. 1 Populisten april 24, 2009 kl. 22:29

  Jag skulle vilja dra det så långt som att säga att det t.o.m. är fel att lägga skattepengar på hetrosexuella pars inseminationer. Det finns ju redan gott om barn som saknar ett trygt hem, för att inte tala om de 35 000 barn som inte ens tillåts födas varje år i Sverige. Varför har vi en sådan oerhörd beröringsskräck för inhemska adoptioner i det här landet?

  Det är faktiskt inte en mänsklig rättighet att få biologiska barn. Däremot är det varje barns rättighet att få växa upp i bästa möjliga familj.

 2. 2 dagelf april 25, 2009 kl. 0:04

  Populisten:

  Det finns ju redan gott om barn som saknar ett trygt hem

  Vad får dig att tro att de hetrosexuella som av någon anledning inte kan få egna barn skulle representera otrygga hem? Tror snarare på motsatsen.

  Det är faktiskt inte en mänsklig rättighet att få biologiska barn. Däremot är det varje barns rättighet att få växa upp i bästa möjliga familj.

  Det håller jag naturligtvis med om.

 3. 3 minutz3 april 25, 2009 kl. 6:39

  Det är tragiskt med insemination överhuvudtaget.
  Det bryter ju de biologiska banden i familjen, och är knappast något att föredra. Om man nu ändå inte kan få biologiska barn på riktigt, där både modern och fadern är biologiska föräldrar till barnet, varför inte adoptera istället då?

  Det tycks inte vettigt i min värld med insemination.
  Det tycks bara vara ett sjukt sätt att se på den största gåvan – liv.

 4. 4 Populisten april 25, 2009 kl. 9:31

  Dag:

  ”Vad får dig att tro att de hetrosexuella som av någon anledning inte kan få egna barn skulle representera otrygga hem?”

  Det menade jag naturligtvis inte! Vad jag menar är att jag har svårt att se poängen i att ta hjälp av vetenskapen för att till priset av ganska stora psykiska och fysiska vedermödor skapa fler liv när man istället kan göra en enorm insats genom att ta sig an ett redan levande barn som behöver en trygg uppväxtmiljö.

  Sedan inser jag förstås att barnlöshet är ett stort lidande och att viljan att få biologiska barn är en stark drift och är själaglad över att ha sluppit fundera rent konkret på insementation och liknande.

 5. 5 Andreas L april 25, 2009 kl. 11:50

  Utöver att det är dyrt och psykologiskt utarmande så är det ett hårt slag mot livets betydelse överlag. när man skapar liv genom insemination på både hetro-och homosexuella så förbigår man den naturliga processen.

  Varför inte göra det lättare att adoptera eller varför inte bli en fosterförälder det är en samhällig likvväl moralisk hjälp åt barn i nöd.

 6. 6 TB april 25, 2009 kl. 21:26

  Och Diskrimineringsombudsmannen betalar vi med våra skattepengar. Ur led är tiden…

 7. 7 MartinE april 27, 2009 kl. 13:03

  Vad skönt det är att se att det verkar finns fler som tycker att insemination över huvudtaget är problematisk, och inte bara lesbisk sådan. Jag har aldrig förstått varför sjukvården ska ”hjälpa” barnlösa par, än mindre varför inte människor kan acceptera tingens orden om det nu är så att de inte är kapabla att skaffa barn på egen hand.

 8. 8 MartinE april 27, 2009 kl. 13:03

  ”acceptera tingens ordning” ska det så klart vara…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,100 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar