REDAKTIONENS MÅNADSBREV – april 09

Jakob E:son Söderbaum och Dag Elfström

Ännu en månad har förflutit i den stora världen, så även för Tradition & Fason. Den gågna månaden har i mångt och mycket gått i ett internationellt tecken. Flera artiklar om USA har publicerats (här, här, här, här och här) men även andra former av internationella aspekter har stått i fokus (Nato, Nato, FN, Ryssland och Sydafrika). Vidare har svensk högerhistoria fått en del utrymme(här, här och här), såväl som nutida partipolitik (här, här, här och här). Dessutom har vi ägnat uppmärksamhet åt kriminalpolitiken (här, här och här).

Besöksstatistiken har varit tillfredsställande, även om vi publicerat något färre artiklar än vi brukar den gångna månaden. Speciellt den senaste veckan har statistiken verkligen varit positiv kombinerat med livlig debatt efter inläggen. Vi räknar att inom de närmaste dagarna bryta 100,000 hits-vallen, vilket vi också kommer uppmärksamma och ”högtidlighålla” på lämpligt sätt.

Viss media har vi även dragit på oss under april månad. Tidsskriften Fokus har i pappersupplagan refererat till oss beträffande Patrik Magnussons inlägg om det nyinstiftade svenska Lenin-priset, liksom Expressen beträffande Prins Carl Philips singelliv. Vissa bloggare har även glatt oss med sin uppmärksamhet (exempelvis här, här, här och här).

Den som har öga för förändringar kan även notera att vi har lagt till en flik högst upp i meny-raden: ”Sagt om T&F”. Kika gärna in där!

I övermorgon är det Valborg, eller Sista april som man uttrycker det på vissa håll – studenternas högtidsdag framför andra. Givetvis en högtidsdag som vi här på T&F firar med glädje och omsorg, en dag då våren sjungs in och svenska traditioner vaknar till liv igen. En riktigt Glad Valborg tillönskar vi Er alla, som har tagit studenten! Och Ni vet väl att den gamla svenska seden, som upprätthålls åtminstone vid landets äldre lärosäten, är att en ”riktig” student har åtminstone en gång varit med på mösspåtagningen på Valborg? Det är därför man ofta ser även äldre personer än 19-åringar iförda studentmössa på Valborg. Låtom excellensen blomma, oss fröjda och förhöja, fliten dess jordmån är!

Tidigare månadsbrev:

Redaktionen

Annonser

29 Responses to “REDAKTIONENS MÅNADSBREV – april 09”


 1. 1 Marcus Andersson april 28, 2009 kl. 23:23

  Keep up the good work, boys!

  Önskemål: Porträtt! Tycker det är det bästa ni förmått.

 2. 2 Michaël Lehman april 29, 2009 kl. 1:23

  Nix, Valborg och sista april är icke samma dag. Valborg är nämligen första maj…

 3. 3 Johan J april 29, 2009 kl. 6:24

  Riktigt av Lehman. Det gamla bibliska; ”Det blev afton och det blev morgon”, spelar roll här. Dygnet börjar när det blir mörkt på kvällen. Både judendom, kristendom och även islam har denna tidsuppfattning. Aftonen före börjar således den aktuella festen firas (julafton, påskafton etc.). Vår helgmålsbön är ett uttryck för detta synsätt.

 4. 4 FredrikN april 29, 2009 kl. 6:47

  Jag hyllar också denna blogg. MEN jag saknar ett kronologiskt arkiv i marginalen där man lätt kan hitta artiklar äldre än två veckor. Och jag saknar artiklar om Churchill, reaktionära rörelser och konservativ socialpolitik.

 5. 5 Söderbaum april 29, 2009 kl. 8:51

  Lehman och Johan J: I Sverige firar man alltså, till skillnad från de flesta andra kulturer, aftonen mer än dagen. 30 april = Valborgsmässoafton, och då ”firar man Valborg”. Liksom 24 december = Julafton, och då ”firar man Jul” lite mer än man gör under resten av vad som egentligen är Julen. Mig veterligt har man faktiskt aldrig firat högtiden Valborg på 1 maj, även om helgonet ifråga har namnsdag då? Men du Michaël kan ju en del om helgonets historia, vet jag.

  FredrikN: Har du försökt med att söka i vårt arkiv, på specifika sökord? Vi får diskutera förslaget om att ha ett månadsarkiv också – risken är att högermarginalen blir överfull och oöverskådlig. Vi har ju ändå en ämneskategorisering.

  Vilka ”reaktionära rörelser” är det du tänker på? Det låter lite som att det faller utanför ramen för denna blogg.

 6. 6 Andreas L april 29, 2009 kl. 9:39

  Väldigt lärorik blogg, speciellt för en som bara börjat förstå vidden av rötan i samhället.

  Det är bra att en mer högerinriktad blogg av den här typen finns. På så sätt kan man verkligen få en uppfattning av vad det är som kommer att behövas.Sverige är trots allt fortfarande illrött.

 7. 7 Michaël Lehman april 29, 2009 kl. 12:13

  I Sverige firar man alltså, till skillnad från de flesta andra kulturer, aftonen mer än dagen. 30 april = Valborgsmässoafton, och då “firar man Valborg”. Liksom 24 december = Julafton, och då “firar man Jul” lite mer än man gör under resten av vad som egentligen är Julen. Mig veterligt har man faktiskt aldrig firat högtiden Valborg på 1 maj, även om helgonet ifråga har namnsdag då? Men du Michaël kan ju en del om helgonets historia, vet jag.

  Jag förstår icke, varföre en konservativ finne ett värde i att medverka i denna på okunskap grundade förskjutning. Den 30. april är traditionellt vinterns sista dag. Vårens ankomst hälsas, i södra Sverige genom att ungdomen bärer maj i by eller sjunger maj. Natten mellan 30. april och 1. maj — Valborgsmässoaftonen — måste rovdjur, häxor, och annat oknytt jagas bort inför att djuren skall släppas på bete dagen därpå. Detta sker genom eldar och oväsen.

  Det är emellertid först å Valborgsdagen som firar den heliga Valborg, skyddshelgon för en god skörd och för sjöman. För dig som romersk-katolik borde ju denna distinktion vara väsentlig.

  Se vidare Nordiska Museets hemsida.

 8. 8 Erica Sagn april 29, 2009 kl. 13:04

  Michaël,
  Det lutherska är lika svårt för somliga att få bort, som leran från skorna och snuset under naglarna.

 9. 9 Johan J april 29, 2009 kl. 13:24

  Söderbaum. Ett ord ”samtidigt” hade fallit bort från mitt inlägg. Jag ville alltså säga att ni båda hade rätt. Du förtydligar det med att utveckla mitt inlägg. Att fira aftonen mera än ”huvuddagen” kan väl endast förklaras med sekulariseringen.

 10. 10 Johan J april 29, 2009 kl. 13:32

  Lehman: Firandet börjar på aftonen dagen innan den stora festen. Redan i första moses första kapitel finns detta mönster. Det är mycket katolskt, liksom lutherskt,judiskt och islamskt att göra på detta sätt. Dygnet började inte vid midnatt utan vid skymningen dagen innan. Judarnas sabbat inträder fortfarande vid skymningen på fredag kväll och upphör vid skymningen lördag kväll.

 11. 11 Michaël Lehman april 29, 2009 kl. 13:59

  Varföre blev inlägget tomt? Märkligt! Jag försöker igen…

 12. 12 Michaël Lehman april 29, 2009 kl. 14:00

  Firandet börjar på aftonen dagen innan den stora festen.

  Det är ju litet av min poäng, om än icke helt tydlig: det, som pågår på morgonen och under dagen den 30. april (champagnefrukost, sillunch, mösspåtagning, champagnegalopp, samt ett allmänt superi), har inget med firandet av Valborgsmässoafton (eller Valborg) att göra.

 13. 13 Florestan april 29, 2009 kl. 16:51

  Vad babblar ni om? Den sista april firas S:ta Katarina av Siena, dagen därpå den hl. Josef, arbetaren. S:ta Walburgas festdag infaller den 25:e februari.

 14. 14 Michaël Lehman april 29, 2009 kl. 17:04

  Vad babblar ni om? Den sista april firas S:ta Katarina av Siena, dagen därpå den hl. Josef, arbetaren. S:ta Walburgas festdag infaller den 25:e februari.

  1. maj är S:ta Valborgs translationsdag och 1. maj är Valborg i den svenska kalendern sedan 1901. Dessförinnan var dagen i svenska kalendern helgad åt Philippus et Iacobus.

 15. 15 Florestan april 29, 2009 kl. 17:27

  Vilken ”svenska kalender”? Den som nästa år trycks med International Earth Day? Eller en kalender som uppmärksammar oktoberrevolutionen alt. internationella dagen mot homo- och transfobi? Det låter oavsett inte som någon kalender jag följer.

 16. 16 Michaël Lehman april 29, 2009 kl. 17:34

  Om du icke talar om samma sak, kan du icke heller förvänta dig ett fruktbart intellektuellt meningsutbyte. En väldigt grundläggande premiss för ett dylikt utbyte är nämligen, att man först är överens om operationaliseringen av både analysverktyg och studieobjekt. Därföre har du själv gjort din kommentar helt irrelevant.

 17. 17 Florestan april 29, 2009 kl. 17:46

  Utbyte med någon som inte har samma premiss var aldrig min intention. Jag har ingen som helst lust att problematisera eller klyva hår kring varför dygnet börjar i och med den andra vespern, därför anknöt jag inte heller till detta. Vad hr. Lehman ämnar fira eller inte fira, sista april, första maj eller någon annan dag, rör mig inte i ryggen. Vem vet vad muselmanera högtidlighåller den sista kvällen i april månad? Mig kan det kvitta.

 18. 18 Michaël Lehman april 29, 2009 kl. 17:49

  Som sagt: Du har själv gjort alla dina kommentarer helt överflödiga och irrelevanta. Du hade så klart kunna välja att vara konstruktiv och skriva något i stil med, att »enligt en annan kalender i X-kyrkan i X-rike firas denna dag etc., etc.». Men det var uppenbarligen inget attraktivt alternativ för din del.

 19. 19 Florestan april 29, 2009 kl. 18:15

  ”Helt överflödiga, irrelevanta” är och förblir din bedömning. Ett attraktivt alternativ är hur som helst inte att munhuggas över nätet med någon som först härom dagen avfärdat Per Schlingmann. Adieu.

 20. 20 Staffan Andersson april 29, 2009 kl. 18:19

  Själv tänkte jag fira Pilippi och Jacobi apostladag den 1 maj i Helga Trefaldighetskyrkan i Uppsala kl. 11.

  Readaktionen: ”En riktigt Glad Valborg tillönskar vi Er alla, som har tagit studenten!”
  -Det har ingen gjort i Sverige sedan 1968. Nu har dock skolmionistern aviserat att studentexamen ska återinföras. Hurra för det!

 21. 21 Michaël Lehman april 29, 2009 kl. 18:30

  Ett attraktivt alternativ är hur som helst inte att munhuggas över nätet med någon som först härom dagen avfärdat Per Schlingmann.

  Nu uttalar du dig i ett ärende, som du icke vet något om.

 22. 22 Lovisa april 29, 2009 kl. 19:24

  Staffan Andersson: Ja, 1968 var nog sista/senaste gången någon antingen fick gå ut till väntande familj eller ta bakvägen utan mössa och gå in igen efter sommarlovet! Det verkar ha varit tider det! Det blev hyggligt och framgångsrikt folk av de som kuggade också och gick om ett år, det var inte så synd om dem, de fick skylla sig själva. Och så klagar ungdomar idag på att skolan är svår – bah!

  Glad Valborgsmässoafton, Valborgsdag och Vår!

  Lovisa,
  som med ”studentexamen” från 1990-talet ändå är glad och stolt att ha sprungit nedför Carolinabacken med mössan på huvudet! Historielösheten visas på att vissa kursare inte ens hade med sig mössan till Uppsala och inte haft en tanke på att det kunde ges tillfälle att använda den igen… Jag tycker man använder den för lite.

 23. 23 Staffan Andersson april 29, 2009 kl. 19:36

  Lovisa:
  ”Staffan Andersson: Ja, 1968 var nog sista/senaste gången någon antingen fick gå ut till väntande familj eller ta bakvägen utan mössa och gå in igen efter sommarlovet! Det verkar ha varit tider det! ”

  Studentexamen och dess firande kan säkert ordnas på något mer humant sätt. Besked om examen kunde t.ex. meddelas någon vecka innan själva utspringet. ´Man kunde också tänka sig i en mer flexibel skola ett system där examen kunde avläggas vid fler än ett tillfälle under året.

  Sedan måste högre krav på eleverna (eller snarare mer kunskapsrelevanta krav) gå hand i hand med högre krav på lärarna. Där har vi ett stort problem idag.

 24. 24 Andreas L april 29, 2009 kl. 20:31

  Staffan Andersson: ”Sedan måste högre krav på eleverna (eller snarare mer kunskapsrelevanta krav) gå hand i hand med högre krav på lärarna. Där har vi ett stort problem idag.”

  Instämmer, vi behöver reformera hela skolgången dock och inte bara de högre institutionerna.

 25. 25 Söderbaum april 30, 2009 kl. 7:39

  Johan J: Nja, alltså de nordiska länderna är ju helt ensamma i den kristna världen om att fira de stora högtidsdagarna dagen innan alla andra (på ”aftonen” istället för ”dagen”). Så det får man nog säga är ganska unikt, och det förefaller ju onekligen som att det hänger mer ihop med de förkristna traditionerna än med de kristna. Jag har ju hört att anledningen att man firar julafton med julbock den 24:e var för att man firade midvinterblot denna dag och bocken då var central – egentligen firade man den 13:e, men det var i den gamla julianska kalendern som idag är den 24:e. Och datumet 13 är ju ett olyckstal inom kristendomen. Men därför har vi kvar firandet av Lucia den 13:e, som var ett av de första kristna sätten som kyrkan kunde få våra ludna förfäder att omgestalta midvinterblotet till.

 26. 26 Johan J april 30, 2009 kl. 11:12

  Söderbaum: Glöm ej bort sekulariseringen. Den har gjort att man endast firar aftonen och glömmer firandet på dagen efter. Helgmålsbönen är ju ett mycket bra exempel på det jag försöker säga.

 27. 27 Lovisa april 30, 2009 kl. 17:34

  Staffan Andersson: Humant och humant – livet är hårt! 🙂 Examen i sig tycker jag nog kan se likadan ut – ett slutbetyg i ett ämne, inga kursbetyg, få några ämnen, plugga järnet veckorna innan, men man måste naturligtvis vara godkänd i resten också, inte som nu att man kan slinka igenom med ett par IG, och så gå upp både skriftligt och muntligt!

  Men jag håller fullständigt med dig angående kunskapskrav och formen för kunskapsinhämtning måste vara annorlunda. Det snackas så mycket om att dagens ungdomar lär sig att vara kritiska hela tiden och det gjorde inte 40-talisterna. Det tror jag inte ett dugg på. 40-taliserna har dessutom en mängd kunskap att bygga sin kritik på, det har inte dagens studenter. Historierevision tror jag inte förekom på samma sätt för äldre generationer.

 28. 28 Claës maj 2, 2009 kl. 9:49

  En kommentar: Triskaidekaphobi är inte en uteslutande kristen form av vidskepelse. Rätt ska vara rätt. En konservativ uppgift som sällan tas på tillräckligt stort allvar i dessa ”spalter” är omsorgen om korrekta sakuppgifter.

 29. 29 Claës maj 2, 2009 kl. 9:51

  Detsamma gäller omsorg om språket: ”triskaidekafobi” heter det naturligtvis på svenska. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,930 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar