Borgerlig kanon i nytryck

Operation Garbo 1

Obligatorisk läsning för högerspöken. Köp och läs!

LÄSTIPS | Det är ett särdrag för böcker, som ju har fysisk skepnad, att vissa särskilda böcker kan anta närmast mytisk status. Oftast handlar det om böcker som av en eller annan anledning är svåra att få tag på, som är slutsålda på förlaget eller bara har tryckts i en upplaga. Några böcker som länge har haft denna legendstatus inom svenska högerkretsar är trilogin Operation Garbo av pseudonymen Harry Winter.

Operation Garbo I-III (med undertitlarna En thriller om en möjlig verklighet, Slutet och Upplösningen) utkom på Timbro förlag 1987-1992 och skildrar en fullskalig sovjetisk invasion av Sverige och Finland, den svenska motståndskampen, det politiska spelet och invasionens konsekvenser. Böckerna har länge varit slutsålda på Timbro bokhandel, men den envetne har kunnat få tag på dem på välsorterade bibliotek och antikvarier. Därför är det mycket glädjande att Timbro nu har beslutat sig för att ge ut hela bokserien i nytryck.

Borgerlig stridsskrift

Trots vissa litterära brister, som att böckerna ibland lider av ett något platt och stelt språk, är de på grund av det fantasieggande ämnet, författarens djupa ämneskunskaperna och den patos med vilken historien förmedlas ändå remarkabla verk i sin genre, den politiska thrillern. Men Operation Garbo är mer än bara äventyrsromaner, det är borgerliga stridsskrifter. Böckernas främsta syfte är inte att berätta en spännande historia, utan att utdela en ordentlig rak höger åt allt som 1987 var, och till stor del fortfarande är, fel i det svenska samhället. Men den spännande historien följer med på köpet.

Mellan raderna i Operation Garbo kan man utläsa en tämligen heltäckande katalog över borgerliga värden som frihet, familj, företagande, kristendom, bildning,  kulturarv och civilsamhälle, som inte sällan ställs i bjärt kontrast mot det kulturradikala socialdemokratiska statsbygget och den svenska salongsradikalismen och krypandet inför kommunismen. I grunden är Operation Garbo också en hoppingivande berättelse som berättar om hur traditionella och frihetliga värden trots allt har överlevt under ytan i Sverige, och återuppväcks i farans stund. Det är en historia om demokrati mot tyranni, om hur den  militärt starka diktaturen faller sönder när den ställs mot frihetens obändiga kraft. Väl att märka är att den första romanen gavs ut innan murens fall.

Försvarspolitiskt inlägg

När böckerna kom var de naturligtvis svårt politisk inkorrekta, även om den traditionella värdegrund som de ger uttryck för kanske är ännu mer fel idag än vad den var 1987. Men böckerna främsta politiska syfte var naturligtvis att utmana den svenska neutralitetsmyten och strutspolitiken, något som var fullkomligt otänkbart 1987. Det svenska hyckleriet i förhållande till väst- och östblocken och vår flathet mot Sovjetunionen skildras ingående. Böckerna har trots att de framförallt kan ses som ett säkerhetspolitiskt inlägg från 80-talet aktualitet än idag. Det är nog ingen tokig gissning  att Timbro nu väljer att ge ut böckerna i nytryck som en kommentar till den förda försvarspolitiken. Försvaret är äntligen på väg tillbaka upp på den politiska dagordningen.

En rolig detalj med böckerna är att, trots författarens försäkran om att de inte är nyckelromaner, de är just detta. Det är inte svårt att känna igen merparten av de karaktärer, i synnerhet politiker, som får mer eller mindre stor plats i böckerna. Den oförvägne unge moderatledaren Gustaf Berg, som till slut under brinnande krig samlar landet som dess statsminister är naturligtvis ingen annan än vår nuvarande utrikesminister. Och Fredrik Reinfeldts nuvarande statssekreterare och reservofficeren i infanteriet H G Wessberg (G:et står för Gustaf) sätter under namnet Gustaf Wassberg livet till under ett bandvagnsanfall mot sovjetiska luftlandssättningstrupper på Arlanda. Och så vidare.

Vem som står bakom pseudonymen Harry Winter har stötts och blötts i tjugo år. Det råder dock ingen som helst tvekan om att det är någon som är väl insatt i hur saker och ting fungerar, både i politiska och i militära sammanhang. Att böckerna är sprängfyllda med information bidrar till en spännande läsning.

För de av er som inte har haft möjlighet att göra det har jag bara en uppmaning; köp och läs!

Daniel Bergström

Annonser

15 Responses to “Borgerlig kanon i nytryck”


 1. 1 Patrik M maj 12, 2009 kl. 19:54

  Lysande!

  Denna trilogi är helt enkelt underbar. Jag vill rekommendera den till alla politiskt intresserade, och naturligtvis särskilt de som är intresserade av försvarspolitik. 🙂

 2. 2 Dag Elfström maj 12, 2009 kl. 20:01

  Även i den Elfströmska bokhyllan återfinns denna fantastiska trilogi. Synd bara att den nya upplagan är med mjuk pärm. Den gamla (som jag köpte på myrorna för en spottstyvel) är med hård pärm.

  Har det för övrigt kommit fram vem Harry Winter egentligen är/var? Det är så vitt jag förstår en psydonym.

 3. 3 Daniel Bergström maj 12, 2009 kl. 20:44

  Ville inte ha med löst skvaller i inlägget, men det har som sagt under årens lopp funnits en del spekulationer kring vem/vilka som döljer sig bakom Harry Winter. De flesta verkar vara eniga om att det inte är en författare, utan en grupp (kanske en trio), varav två eller alla är militärer. De namn som nämn är överste Bo Hugemark (efter vad jag har hört/erfarit ett mycket troligt namn), överste Lennart B:son Uller (kommenterade det första Irakkriget i TV och grundare och ordförande av Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek), nyligen avlidne Ingemar Dörfer (statsvetare, säkerhetspolitisk forskare, chef för FOI) eller den tämligen misslyckade SvD-ledarskribenten Lars Christiansen. Men som sagt, allt är spekulationer.

 4. 4 Patrik M maj 12, 2009 kl. 21:07

  Enligt uppgift i NWT skall tre personer tillsammans stå bakom pseudonymen: Förre FOI-chefen, den nyligt bortgångne, Ingemar Dörfer, Överste Bo Hugemark och journalisten Lars Christiansson.

 5. 5 Daniel Bergström maj 12, 2009 kl. 21:29

  Envisa rykten vill ha överste Uller med i författarskaran. Och kommendör Hans von Hofsten är inte ett helt omöjligt namn, åtminstone inte vad gäller de första böckerna.

 6. 6 Daniel Bergström maj 12, 2009 kl. 21:39

  Det är helt riktigt att journalisten ifråga heter Lars Christiansson, inte Christiansen. Han var för övrigt inte ledarskribent utan försvarsreporter, samma jobb som Mikael Holmström har idag.

 7. 7 Johan J maj 12, 2009 kl. 21:43

  Jag läste böckerna när jag gjorde min militärtjänstgöring. De var mycket bra då Håller de verkligen fortfarande? När jag får tid ska jag ta ut böckerna ut bokhyllan och läsa om.

 8. 8 Patrik M maj 12, 2009 kl. 21:44

  Det finns ju ett par andra böcker också på temat Sovjet invaderar Sverige. Ungefär samtida med Garbo är Anfall mot Sverige av pseudonymen Sune Andersson, och den något senare Slaget om Gävle av pseudonymen Tohl Andersson. Personligen tycker jag inte någon av dem kommer upp i Garbos klass, men de är också läsvärda.

  Just Hans von Hofsten är ett av de flitigast förekommande förslagen till Sune Andersson. Ett annat förslag är Eskil Block. Ytterligare ett namn som förekommer i anslutning till Garbo är Stellan Bojerud. Sannolikt gäller för båda böckerna att ganska många personer varit med på ett hörn.

 9. 9 Daniel Bergström maj 13, 2009 kl. 9:32

  Anfall mot Sverige är förvisso en pikant liten historia, men särskilt bra är den inte. Propagandan är dessutom mer grovkornig och inte levererad med samma stil som i Garboböckerna. Det verkar dessutom konstigt om den vore skriven av en militär, då detaljrikedomen är oändligt mindre än i Garboböckerna.

  Stellan Bojerud har jag också hört som ett möjligt namn. Precis som du tror jag att det troligaste är att böckerna är skrivna av en kärna på tre personer, men att många har haft ett finger med i spelet. Det sägs t.ex. att nästa hela militärhistoriska avdelningen på Försvarshögskolan (vilken iofs inte är särskilt stor) var inblandad…

 10. 10 Henrik L Barvå maj 13, 2009 kl. 16:57

  Som Patrik M så riktigt påpekade så skrev vi i NWT för ett antal år sedan om vilka som låg bakom ”Harry Winter”. Vi intervjuade då Ingemar Dörfer och Bo Hugemark som då avslöjade det som många redan hade på känn, nämligen att det var de, tillsammans med Lars Christiansson, som låg bakom pseudonymen.

 11. 11 Daniel Bergström maj 13, 2009 kl. 22:55

  Där ser man. Vad intressant. Finns det en länk till intervjun?

 12. 12 Henrik L Barvå maj 14, 2009 kl. 0:38

  Tyvärr, det var före NWT hamnade på nätet.

 13. 13 Kenneth augusti 6, 2009 kl. 5:52

  Svar till Johan J: Har precis läst del 1. Nej, den håller inte.

 14. 14 Johan J september 8, 2009 kl. 20:54

  Tack Kenneth! Då slipper jag läsa om böckerna:-)


 1. 1 Flux blogg» Blog Archive » Operation Garbo Trackback vid september 8, 2009 kl. 17:53

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser