Årets europeiska konservatism-konferens i Budapest

CERREPORTAGE | Den gångna helgen arrangerade Center for European Renewal sitt fjärde så kallade Vanenburg Meeting, uppkallat efter ett slott med samma namn i Nederländerna. Mötena är ett sätt för europeiska konservativa intellektuella att träffas och utbyta idéer och erfarenheter. Vi var där i egenskap av representanter för Konservativt Forum, som varit inbjudet och representerat från starten.

Årets konferens hade temat “What’s Left of Our Culture? Surveying the Ruins and Preparing for Renewal”. Den ägde rum i Budapest, Ungern, och samlade ca 45 representanter från 12 länder: Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Representanter från USA och den stora konservativa tankesmedjan ISI fanns som vanligt också på plats.

Den stora och stillastående hettan till trots var mötet, som pågick fredag till söndag, mycket lyckat. Diskussionen rörde frågorna om hur och varför den europiska kulturella identiteten hade förändrats men också, så klart, vad som kan göras åt det. Stor behållning gav också landrapporterna om tillståndet för konservatismen i respektive land.

Men man kan självklart inte sitta inne och ha diskussionspaneler hela dagarna i en av Europas kulturhuvudstäder. Siteseeing vid parlamentet, slottet och den stora katedralen hanns givetvis också med. Ävenså ett besök på House of Terror, ett museum som skildrar hur det ungerska folket förtryckts först under nazismen och sedan under kommunismen.

– – –

Dag Elfström
Jakob E:son Söderbaum

Annonser

9 Responses to “Årets europeiska konservatism-konferens i Budapest”


 1. 1 Michaël Lehman maj 13, 2009 kl. 17:45

  Det är bedrövligt, att en europeisk organisation använder den amerikanska vulgärstavningen av engelska språket. ‘Centre‘ stavas ordet korrekt.

 2. 2 Daniel Bergström maj 13, 2009 kl. 23:00

  Jag har faktiskt reflekterat över samma sak. Inte för att jag skulle gå så långt som att kalla den amerikanska varianten för ”vulgärstavning” (på sin höjd dialektal), men när det nu finns en amerikansk och en brittisk stavning är det ganska obegripligt att man väljer den amerikanska.

  Det är väl ISI:s inflytande…

 3. 3 Michaël Lehman maj 13, 2009 kl. 23:17

  Den amerikanska varianten av engelska språket torde knappast kunna definieras som dialekt. Den uppfyller nämligen icke samtliga kriteria för att uppnå sådan status. En dialekt är enligt Nationalencyklopedin — förutom en geografiskt avgränsad företeelse — en språkvariation av »språkdrag på alla nivåer: fonologisk, morfologisk, lexikal och syntaktisk nivå» (NE.se: Dialekt). Jag ställer mig skeptisk till, att de språkliga skillnaderna mellan moderlandet och kolonierna i väster har blivit så stora på alla dessa punkter, att man kan tala om en dialekt. Det är helt enkelt bara vulgärt.

 4. 5 Erik Magnusson maj 14, 2009 kl. 11:50

  Ja det var roliga konspirationsteorier det Josef. Man undrar var människor får allt ifrån.

 5. 6 Josef Boberg maj 14, 2009 kl. 13:19

  Fantasi = ”faen tas in”, kanske…

 6. 7 Andreas Braw maj 15, 2009 kl. 22:23

  Michaël: Snälla, sluta klaga på petitesser. Var glad att konferensen äger rum istället. Personligen tycker jag att det är skitroligt (se så vulgär jag är!) att T&F är representerade i sammanhang som detta. Can you feel the vind is vänding?

  /Braw Jr

 7. 8 Michaël Lehman maj 15, 2009 kl. 22:27

  Jag bedömer det icke som någon petitess. Och för övrigt — det må vara ytterligare en petitess i dina ögon — har man ju åtminstone tidigare velat hålla en tydlig rågång mellan ToF och KF. Och det var väl ändå KF, som representerades?

  Nej, jag är icke lika entusiastisk som du.

 8. 9 Staffan Andersson maj 15, 2009 kl. 23:19

  Jag har aldrig förstått varför inte européer inte kan hålla sig till brittisk stavning. Jag har själv visserligen skrivit med amerikansk stavning men då för en amerikansk publik. Det är något annat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,021 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar