Nordkorea bekräftad kärnvapenmakt

Nordkorea är nu definitvt en kärnvapenmakt

Nordkorea är nu definitvt en kärnvapenmakt

ANALYS | Rapporter denna morgon gör gällande att Nordkorea i morse utförde ett nytt kärnvapenprov. Till skillnad från det första, som betraktas som ett partiellt misslyckande, var detta ett lyckat prov. Därmed kan det inte råda några tvivel om att Nordkorea är en kärnvapenmakt.

Enligt de första rapporterna skedde explosionen kl. 02.54 svensk tid i trakten av Kilju i nordöstra delen av den kommunistiska diktaturstaten, och geologiska rapporter som registrerat ett skalv om 4,7 på Richterskalan indikerar att storleken på laddningen torde röra sig om 3-4 kT, men rapporter från Ryssland gör gällande att den kan ha varit så stor som 20 kT.

Förutom kärnvapenprogrammet har Nordkorea bedrivit flitig utprovning av kort- och medeldistansmissiler. För en dryg månad sedan avfyrade Nordkorea en robot av typen Taepdong-2, vilken anses kunna nå ända till USA, vilket ledde till omfattande protester från omvärlden.

Protesterna torde inte bli mildare efter detta kärnvapenprov. Japan och Sydkorea, de troligaste måltavlorna för Kim-Jong-Ils arsenal, har redan tillsatt krisgrupper. Både från EU och USA kommer, eller väntas inom kort komma, skarpa uttalanden.

Frågan är vad omvärlden kan göra för att bemöta provokationerna från Nordkorea. Att Japan, som vet vad det innebär att utsättas för en kärnvapenattack, kommer att vidta kraftfulla steg för att skaffa sig förmåga att försvara sig torde ingen tvivla på. Om det sedan går så långt att landet anser sig tvunget att själva skaffa kärnvapen återstår att se.

I övrigt återstår inte mycket att göra. Ett militärt angrepp på Nordkorea för att eliminera hotet torde vara uteslutet eftersom riskerna skulle vara för stora. Förvisso torde omvärldens vilja att bistå Nordkoreas svältande befolkning med mat åter komma i gungning. Det blir onekligen lite märkligt att omvärlden år efter år skall föda Nordkoreas befolkning, och därmed frigöra ekonomiska resurser åt deras regering, så att de kan finansiera olika projekt för att hota och provocera omvärlden.

Ironiskt nog kan den Nordkoreanska vägen för att säkra regimens överlevnad bli något kontraproduktiv. Kärnvapnen skall avskräcka omvärlden från att anfalla Nordkorea heter det. Som om omvärlden skulle vara intresserad av att erövra Nordkorea. Vem vill ta över det konkursboet? Redan den totalt nerkörda ekonomi som kommunismen orsakat i Nordkorea torde vara avskräckning nog för varje potentiell angripare.

Förblindade av sina ideologiska glasögon förmår regimen inte att inse att det enda verkligt farliga hotet mot kommunismen i Nordkorea är den egna inkompetensen och folkets missnöje. Förr eller senare kommer landet att kollapsa inifrån. Skulle Nordkoreas lek med elden leda till att omvärlden inte längre vill stödja dem med livsmedel när vintern åter kommer, så torde risken för en systemkollaps öka. Dagens test har således inte ökat regimens säkerhet, utan snarare minskat den.

Sedan är det inte säkert att sanktioner vore den rätta vägen att gå. Det gäller att Nordkorea när det väl kollapsar, gör det på ett sådant sätt att så få offer som möjligt krävs, d.v.s. det vore mycket olyckligt om man på vägen finner anledning att göra ett militärt utfall mot sina grannar. Även om ett sådant vore dömt att misslyckas och skulle leda till Nordkoreas fullständiga utplånande så vet man aldrig vad vettvillingarna i Pyongyang tar sig till om de blir riktigt trängda.

Hur motbjudande det än känns lutar jag åt att man borde erbjuda det politiska och militära ledarskapet i Nordkorea amnesti och en generös pension mot att de går med på att medverka i att regimen under fredliga former avvecklas och landet gradvis integreras med sin sydliga granne. Vi behöver skapa ett läge där beslutsfattarna i Nordkorea får handlingsalternativ som gör dem till vinnare. Som det nu ser ut kan de inte annat än bli förlorare.

Patrik Magnusson

5 Svar to “Nordkorea bekräftad kärnvapenmakt”


 1. 1 Andreas L maj 25, 2009 kl. 10:23

  Är detta början på en ny era av kallt krig, ett multilateralt sådant?

  En annan fråga som blir viktig: Kommer detta betyda att Nordkorea är beredd att sälja sin teknologi till diverse stater?

 2. 2 Patrik M maj 25, 2009 kl. 14:16

  Nordkorea är för obetydligt för att på egen hand kunna kasta oss åter till det kalla kriget. Möjligen kan de motåtgärder i form av missilförsvar som USA torde överväga kunna skärpa tonen mellan Moskva och Washington, men i övrigt är det ett regionalt problem som främst rör Japan och Sydkorea.

  Farligast torde vara om Nordkorea, som AndreasL misstänker, kan tänka sig villiga att exortera sin teknologi till andra stater och organisationer. Iran och al-Qaeda torde vara de mest olämpliga kandidaterna där, men inte de enda.

  En sak är dock säker, nu som alltid. Den svenska regeringens naiva tro att den eviga freden har nått oss, saknar all kontakt med verkligheten.

 3. 3 TB maj 26, 2009 kl. 20:15

  Det kommunistiska Nordkoreas dårskap framstår genom detta tydligare än någonsin.

  Det enda som i någon mån kan glädja är att även Kina i FN tagit avstånd från dessa kommunistiska blodhundars galenskaper. Världsamfundet måste nu sluta att ställa upp på Nordkoreas utpressningspolitik och visa ett stenhårt avståndstagande från denna avskyvärda kommunistiska regim.

  Även Kina, som om någon har möjlighet att i alla fall påverka något, måste ställas under press att på alla sätt verka för att få bort de kommunistiska diktatorena.

  Nordkorea visar kommunismen i dess mest urspårade form. Dock alla som på något sätt visar sympati för den kommunistiska våldideologin har ett ansvar här. Kommunsimen är avskyvärd och måste bekämpas i grunden.


 1. 1 link building directories Trackback vid november 4, 2020 kl. 16:28
 2. 2 Заработок Trackback vid januari 12, 2021 kl. 2:28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 055 236 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar