Hjälp, jag är Folkpartist!

Jag - En folkpartist?

Jag - En folkpartist?

Så börjar de då dyka upp – partitesterna. Inför det stundande EU-valet kan man på lite olika håll testa sina åsikter mot partiernas, för att få en indikation på vilket man kan tänkas sympatisera med.

DN kör med en klassisk test där man svara på 25 frågor och får veta vilka partier man tenderar att hålla med och inte. Lite överraskande och utan bedövning kommer beskedet – jag är Folkpartist. Sedan följer i ganska rask takt Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. För övriga partier har jag i vanlig ordning än mindre till övers.

Lite fundersam, de enda partier jag någonsin givit min röst är Moderaterna och Kristdemokraterna, vänder jag mig till den internationella EU Profiler som är lite mera avancerad, 30 frågor med viktning. Kanske skall ordningen nu återställas. Men ack vad jag bedrog mig. Allianspartiernas inbördes ordning är oförändrad, även om avståndet är mycket litet. Folkpartiet?

Nåväl. Ett tredje test tillåter mig att inte bara undersöka parti, utan även kandidater (bland respektive partis tre toppnamn). Denna gång kniper Kristdemokraterna förstaplatsen före Folkpartiet, medan Moderaterna och Centern släpar efter något. Tittar man på kandidater finns dock ingen Kristdemokrat bland de tre främsta. De är istället Schmidt (fp), Al-Sahlani (c) och Fjellner (m).

Schmidt(fp), Al-Sahlani(c), Fjellner(m) - Möjliga kandidater?

Schmidt(fp), Al-Sahlani(c), Fjellner(m) - Möjliga kandidater?

Nu skall man ju ta sådana här tester med en nypa salt, men det kan ändå vara intressant att filosofera lite kring resultaten. En första slutsats är att Moderaterna, det parti som traditionellt varit de konservativas hemvist i Sverige, överlag framstår som det sämsta alternativet. En förklaring till detta torde stå att finna i det diagram över partierna ideologiska positionering som EU Profiler levererar. Den visar klart att Moderaterna är det alliansparti som ligger längst till vänster. Så långt har det alltså gått…

Där jag är finns inga svenska partier

Där jag är finns inga svenska partier

En andra slutsats är att upprätthållandet av partigränser mellan allianspartierna börjar bli meningslöst. De stora skiljelinjerna går inte mellan partierna, utan inom dem. Samtidigt som partierna börjar bli så lika varandra så att man inte kan skilja dem åt, så kommer fler och fler av deras aktiva och väljare att befinna sig vid sidan av partilinjen. Just nu känns det som det enda logiska vore att alla fyra slår sig samman till Allianspartiet.

CDU - Var är du?

CDU - Var är du?

En tredje slutsats är att inget svenskt parti egentligen företräder mina åsikter. Folkpartiet och Kristdemokraterna må vara de som ser ut att ligga närmast, men även de ligger ganska långt från mina åsikter i många frågor. Kan man måhända knata ner till Tyska ambassaden och lite snabbt fixa ett tyskt medborgarskap? I så fall är saken klar, för CDU tycks ligga väldigt nära mina åsikter.

Eftersom denna lösning förefaller något orealistisk blir det nog att än en gång traggla sig genom de olika svenska kandidaterna, för att se om någon i slutändan står ut. De jag förmodligen kommer att titta lite extra på är kristdemokraterna Alf Svensson och Charlie Weimers, moderaterna Gunnar Hökmark, Anna Ibrisagic, Christofer Fjellner och Hans Wallmark, folkpartisterna Olle Schmidt och Fredrik Malm samt centerpartisten Abir Al-Sahlani.

Normalt sett skall nog Kristdemokraterna ligga närmast av partierna för mig, men EP-valet handlar delvis om andra frågor, så det är inte lika självklart. Sedan måste jag erkänna att jag är lite sugen på att ge Kd en knäpp på näsan för deras mediokra insats i regeringen, och belöna Folkpartiet för deras insatser inom skolans och försvarets område, så kanske får testerna rätt i slutändan. Tänk om vi ändå kunde få ett generationsskifte i Kristdemokraterna, så att KDU-arna tog över och vi fick vårt eget svenska CDU. Då vore valet lätt!

Hur resonerar T & F:s läsare? Vilka kandidater och partier tycker ni är värda att lägga sin röst på? Varför? Finns det någon riktigt bra konservativ kandidat, som också har en realistisk chans?

Patrik Magnusson

Annonser

15 Responses to “Hjälp, jag är Folkpartist!”


 1. 1 TB maj 28, 2009 kl. 21:24

  Att slå samman våra fyra borgerliga partier till Allianspartiet är en mycket god tanke.

  Faktum är att skillnaderna mellan dessa partier är mycket mindre än de inom det spretiga socialdemokratiska partiet. Detta parti måste för sin existens berättigande bekänna sig till föråldrade socialistiska teorier samtidigt som man är väl medvetna om att valen avgörs i politikens mittfält vilket omöjliggör ett allt för socialistiskt agerande. Resultatet blir en vattnig soppa som ingen känner någon större entusiasm för.

  Ett valförbund mellan våra 4 borgerliga partier inför valet 2010 är mycket önskvärt.

 2. 2 Marthin maj 29, 2009 kl. 0:13

  EU-integration innebär per definition att suveräna stater ger upp sin självständighet för att maximera EU:s kollektiva makt och så kallade gemensamma intressen. Eller, med andra ord, att vad jag än röstar på så är det meningslöst; eftersom lagar vilka drabbar mig stiftas av några ansiktslösa kommissionärer vilka jag kan ej via demokrati kan få väck annat än vid avlägsnandet av mitt land från den politiska unionen i EU-projektet.

  Om EU-projektet stannat vid att vara en handelsunion vilken tillät dess medlemmar att teckna bilaterala handelsavtal i den globala ekonomin kanske det vore värt något. Detta var dock aldrig tanken enligt någon av de större integrationsteorierna, och vilket håll EU-projektet drar är med all önskvärd tydlighet formulerat i det så kallade Lissabonfördraget.

  Att rösta i Europaparlamentsvalet innebär ett accepterande av dess legitimitet..
  …men, för litet bättre relevans till inlägget ditt – och om jag vore britt – skulle det väga mellan Nigel Farage (UK Independence Party) & Daniel Hannan (Conservative Party). Troligen övervägande till Farage då Hannan ännu icke lyckats sätta sin prägel på det parti han representerar.

  Båda två hamnar inom den cirkel vilken innesluter Sverigedemokraterna; en cirkel i vilken det samlas en skara sinsemellan omaka partier för övrigt. Detta eftersom motståndet till EU-integration och stöd för folksuveränitet förenar i kontext av EU-projektet.

  – – – –

  I EU-sammanhang röstar sossar och nymoderater till 97% lika läste jag någon sammanställning om. De kan väl forma en gemensam EU-plattform då med litet klimatdravel om sänkningar av koldioxidutsläpp och hutlösa investeringar i vindsnurror. Vad det nu skulle vara bra för då Europaparlamentet är utan reell funktion..?

 3. 3 S. O. Pettersson maj 29, 2009 kl. 0:17

  I och med att dessa tester har visat att du är folkpartist, förmodar jag att du är EU-positiv. För den som är EU-skeptiskt lagd är Björn von der Esch bra och konservativ alternativ.

 4. 4 Patrik M maj 29, 2009 kl. 6:20

  ”I och med att dessa tester har visat att du är folkpartist, förmodar jag att du är EU-positiv.”

  Om tiden tillåter hade jag tänkt plita ihop ett inlägg om Europapolitik, men det korta svaret på din fråga är ja. I huvudsak är jag EU-positiv, om än inte lika entusiastisk som en riktig folkpartist.

 5. 5 FredrikN maj 29, 2009 kl. 6:42

  Ett riktigt socialkonservativt parti vore en nåd att stilla bedja om. Vem tänker starta det?

 6. 6 emanuel. maj 29, 2009 kl. 9:13

  Jag börjar också luta åt att inte rösta. EU-motståndare har att välja på kommunister och sverigedemokrater. Problemet är att ”signalen” att inte rösta skiter de fullständigt i. Vad kan förresten överhuvudtaget göras mot politiker som tolkar valresultat? Snart heter det väl ”Dessa är missnöjesröster. Vi tar till oss av kritiken men behåller makten.”
  UKIP är förresten republikanska sossar.

 7. 7 valanonym maj 29, 2009 kl. 10:56

  Har landat på junilistan och Björn von der Esch, och det är jag lite stolt över (en gammelmoderat). Att de två andra kandidaterna var vänsterpartister förvånade mig! Men ligger i den andra länkade undersökningen i diagrammet lika nära KD, JL och SD.

 8. 8 Marthin maj 29, 2009 kl. 11:01

  emanuel. –

  Om det rationella valet består i att stödja ett parti vilket ämnar föra Sverige ur den politiska unionen; skall detta vara EU-skeptiskt och ej EU-kritiskt. Huruvida detta haver någon som helst inverkan vid EP-val kan man diskutera.

  Angående ”signaler” så är det tydligt att eliten mycket riktigt ej begriper vad >Nej< innebär, och efter Wallströms (förste vice ordförande i kommissionen) nära nog fantastiska tolkning av folksuveränitet med anledning av Irlands nej-resultat i folkomröstningen om Lissabonfördraget; förtydligades det vad representationen av "den europeiska viljan" innebär enligt denna Sovjethybrid.

  – – – –

  För övrigt måste jag anmärka på er UKIP-skildring i betydelsen av sosse, vilket är ett öknamn till socialdemokrat och således en benämning vilken beskriver socialister av reformistisk art.

 9. 9 Frederick maj 29, 2009 kl. 13:52

  Är man konservativ borde man också vilja värna och bevara vår natur. Inga partier utom Europas Gröna tar denna fråga på riktigt stort allvar. Hursomhelst kommer inga ordentliga krafttag att göras i fråga om rovdriften på naturen och den hysteriska jakten på ekonomisk tillväxt. Därför är De gröna i detta fall ett gott alternativ, även om de lämnar en hel del övrigt att önska.

 10. 10 Frederick maj 29, 2009 kl. 13:53

  Rättelse. Såhär ska det stå: ”Hursomhelst kommer inga ordentliga krafttag att göras i fråga om rovdriften på naturen och den hysteriska jakten på ekonomisk tillväxt av några andra partier.”

 11. 11 Erik Magnusson maj 29, 2009 kl. 15:32

  Hans Wallmark på moderaternas lista och Alf Svensson på kristdemokraternas lista är goda kandidater för de konservativa som inte vill slänga bort sin röst på valdagen. Wallmark ligger på gränsen till att komma in (det var bland annat han som ledde de moderata motståndet mot könsneutrala äktenskap) och Alf kör en egen personalvalskampanj som ser ut att kunna knäcka Ella Bohlins kampanj.

  Ser man det strategiskt vore det förstås mycket bra för utvecklingen inom Kristdemokraterna och kristdemokratin om Ella inte blev deras enda representant i Bryssel. Därför kommer jag rösta på Kd och kryssa Alf.

 12. 12 andreas maj 30, 2009 kl. 14:38

  Alf Svensson känns överlägset bäst just nu. Eller Charlie Weimers. Lite realism skulle inte skada i EP.

 13. 13 johan andrén maj 31, 2009 kl. 2:19

  jag har också alltid röstat på moderaterna, men blivit folkpartist i alla olika test. olle schmidt verkar nice & folkpartiet är tveklöst mest för EU utav alla riksdagspartier.

 14. 14 Patrik M maj 31, 2009 kl. 11:23

  Tack, alla ni som delgivit era tankar. Jag konstaterar att det är fler än jag som har svårt att orientera sig i den snårskog alliansen blivit.

  Uppenbart är att det saknas ett politiskt alternativ för de som är konservativa, oavsett om de är EU-vänner eller EU-skeptiker. Detta gäller ju dessvärre i rikspolitiken också.

  Junilistan kan ju funka för den som framförallt är mot EMU, och inte har något emot lite vänstervridning, men som tidigare konstaterats så är rösten sannolikt bortkastad.

  Miljöpartiet ser jag inte som ett konservativt alternativ. Förvisso uppvisar de entusiasm i miljöfrågan, och det är bra, men de lösningar de förordar tror jag ofta gör mer skada än nytta för miljön. Det känns som att det viktiga för mp inte är att värna miljön utan att kasta grus i det ekonomiska maskineriet. Dessutom är de avgjort antikonservativa i frågor om brottsbekämpning, försvar och utbildning, för att ta några exempel.

  Sverigedemokraternas väldigt speciella åsikter blir också särskilt tydliga när man diskuterar Europa. endast Vänsterpartiet kan tävla med SD om att vara EU-fientliga. För mig blir det ännu en bekräftelse på att SD inte har några lösningar som passar mig.

 15. 15 Frederick juni 2, 2009 kl. 8:09

  Patrik M:

  ”Miljöpartiet ser jag inte som ett konservativt alternativ. Förvisso uppvisar de entusiasm i miljöfrågan, och det är bra, men de lösningar de förordar tror jag ofta gör mer skada än nytta för miljön. Det känns som att det viktiga för mp inte är att värna miljön utan att kasta grus i det ekonomiska maskineriet. Dessutom är de avgjort antikonservativa i frågor om brottsbekämpning, försvar och utbildning, för att ta några exempel.”

  MP är inte för mig ett optimalt parti. Men i fråga om EU-parlamentsvalet och miljöfrågan känns det som om ett stänk grönt i det gråa Bryssel verkligen kan behövas. Östersjödöd och I-ländernas utfiskning av u-länders vatten behöver också motverkas snarast. I dessa fall och andra miljörelaterade områden ser jag De Gröna som de som faktiskt har viljan och handlingskraften att faktiskt göra något. Att de vill ”kasta grus i det ekonomiska maskineriet” ser jag som något välgörande. Kanske inte att kasta grus, men det tycker jag är en orättvis förenkling. En konservativ inställning till politik och liv måste ju även innebära att sätta icke-materialistiska värden över de materialistiska. På detta område har miljöpartiet en sympatisk och värdeorienterad syn som skiljer sig från de röda och blåa lagens teknokratisk-materialistiska ångvältsstil.

  Vad gäller MPs syn på brottsbekämpning, försvar och utbildning håller jag med dig. Här är de på tok för vänsterliberala. Dock är valet av partier så snävt att man väl får rösta på det minst sämsta. Så funkar det väl. Man får kompromissa med sig själv i vissa lägen. Dessvärre.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser