Feminist-sekt utan nyhetsvärde

Jag förstår inte hur Gudrun Schyman och hennes feministiska sekt kan få så stor medieexponering. Vad skiljer dem från andra promillepartier som SKP eller Nationaldemokraterna? Inget. Feministiskt initiativ fick i valet 2006 0,68 % av rösterna. Är det den meriten som gör att de förtjänar att representeras på skoldebatter och i tv-studios? Eller är det Schymans politiska kändisskap som förärar partiet en plats i våra TV-rutor?

Trots den omotiverade behandlingen så är Gudrun Schyman inte nöjd. Hon går på SvD-brännpunkt till attack mot valsystemet och hävdar att det är ”odemokratiskt” att valmyndigheten inte distribuerar Fi:s valsedlar. Konstigt att det blivit odemokratiskt först när Schyman själv valt att starta ett nytt parti. Det är väldigt tydligt att det är en situationsanpassad retorik. Det finns ingen anledning för valmyndigheten att särbehandla Fi och det finns ingen anledning för media att alls behandla partiet.

De andra två småpartierna i valet – sverigedemokraterna och piratpartiet – finns det däremot mer legitima skäl att låta deltaga i debatten. Sverigedemokraterna är representerade i hälften av landets kommunfullmäktigeförsamlingar och nådde vid senaste europaparlamentsvalet faktiskt över 1 %. Och piratpartiet har gått om flertalet riksdagspartier i medlemsantal samt har opinionssiffror som tyder på att de har en verklig chans att ta sig in i parlamentet. Men Feministiskt Initiativ, vad har de? Mer än en tjatig partiledare och opinionssiffror som aldrig nått över 1 %?

Dag Elfström

Annonser

3 Responses to “Feminist-sekt utan nyhetsvärde”


 1. 1 TB maj 30, 2009 kl. 13:02

  Säkert har Schymans kändisskap en roll i mediaexponeringen. Utan henne är det väl tveksamt om FI ens nått promillegränsen i valet.

  FI och Schyman är dock inget större problem. Vad värre är de konspiratoriska genusteorier som har en spridning långt utanför sektens kärna.

 2. 2 Anders maj 30, 2009 kl. 19:29

  Väl rutet. Dock håller jag med Spyman om att Sverige måste skaffa sig ett mer demokratiskt valsystem som i Danmark. Men FI är förstås ett familjefientligt och vänsterextremt parti, som jag inte ger något för. Piratpartiets medlemsantal är dock en bluff eftersom det bara krävs några klick och eftersom någon medlemsavgift saknas. De har till och med medlemmar från hela världen. Sedan underskattas SD systematiskt i opinionsmätningarna:

  http://www.status.st
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article413865.ece
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5224064.ab

 3. 3 dagelf maj 30, 2009 kl. 22:55

  Anders:

  På vilket sett skulle sverigedemokraterna systematiskt underskattas i opinionsmätningarn? Flera mätningar före valet 06 pekade en bra bit över det resultat partiet sedan fick, inte sant?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,865 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar