Grön frihandel och den socialistiska människosynen

Förre MUF-ordföranden och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) och handelsminister Ewa Björling (M) föreslår i en debattartikel på SvD Brännpunkt att man under klimatmötet i Köpenhamn borde ta tillfället i akt och vid sidan om WTO:s frihandelsförhandlingar (”Doharundan”) förhandla fram ett ”grönt” frihandelsavtal. Bakom det misstänkt politisk korrekta uttrycket ”grön frihandel” döljer sig en bra idé, som dessutom bygger på en genuint borgerlig värdegrund.

Måste man vara socialist för att bry sig om Östersjön?

Snarare än att införa nya tullar och straffskatter på allt som uppfattas som miljöfarligt vill Fjellner och Björling ha global frihandel för miljövänliga varor, tjänster och teknologier. Detta är som sagt för det första en mycket bra idé. Det sista miljön behöver är bromsad tillväxt, välståndsökning och teknisk utveckling, vilket kommer att bli resultatet av massiva pålagor på industrin och näringslivet. Inte minst utvecklingsekonomierna kommer att bli lidande, och fastna i ett teknisk och ekonomiskt utvecklingsstadium som tveklöst är långt mer skadligt för miljön än mer utvecklade ekonomier.

Ursäkt att smyga in socialism bakvägen

Vi är många som i miljöhotet och den vänsterinriktade miljörörelsen har sett vänsterns stora nya ursäkt att försöka smyga in socialism bakvägen. För visst är det lägligt att klimatalarmismen tog fart lagom till murens fall, och den lösning som nästan uteslutande ges är protektionism och ökad statlig inblandning i ekonomin? Detta innebär dock inte att miljöpolitiken inte borde tas på allvar av borgerligheten. Hur det nu än må vara med de av allt att döma vetenskapligt tveksamma teorierna om global uppvärmning på grund av ökad koldioxidhalt så borde värdet av att hushålla med våra naturresurser och inte förgifta luft, mark eller vatten vara uppenbart. Men steget från övertygelsen att Östersjön måste bli renare och att vi måste använda våra resurser på ett klokt sätt till domedagsprofetior om att vi alla kommer drunkna i polernas smältvatten är långt. Det är därför bra att även borgerligheten har börjat intressera sig för miljöfrågorna, som vi inte har råd att ge till vänstern.

Borgerlig och socialistisk människosyn

Dessutom tjänar Fjellners och Björlings utspel till att blixtbelysa den ideologiska skillnaden mellan höger och vänster. Ofta skiljer sig högern och vänstern i problemformuleringen, det vill säga i vad man tycker bör förändras alternativt bevaras och varför. Inte helt sällan delar man dock problemformulering men är oense om lösningsmodellen. Vänstern vill vanligtvis åstadkomma förändringar genom förbud av olika slag medan högern å andra sidan anlägger det motsatta perspektivet. Trots att, som i det här fallet, samma resultat eftersträvas kan inte skillnaden mellan borgerlig och socialistisk politik demonstreras tydligare än genom skillnaden mellan att se uppmuntran av goda företeelser  och bestraffning av icke-önskvärda företeelser som den primära metoden att åstadkomma förändring. Detta säger också något mer om den borgerliga respektive den socialistiska människosynen.

Socialismen ser människan som formbart boskap, som ständigt med tvång och regler måste hållas i örat av staten för att inte allt ska gå åt skogen. De grundläggande maximerna i den borgerliga människosynen däremot är frihet och ansvar, två begrepp som är oupplösligt förenade. Det ena föder det andra. Av detta följer naturligtvis att i valet mellan tvång och uppmuntran väljer vänstern tvånget som samhällsbyggnadsmetod, för sådan är människan.  Högern å andra sidan vill förmå fria individer att ta ansvar genom olika former av uppmuntran. Ett bra exempel på en sådan uppmuntran till ansvar är grön frihandel.

Daniel Bergström

Annonser

2 Responses to “Grön frihandel och den socialistiska människosynen”


 1. 1 TB juni 1, 2009 kl. 21:40

  En annan aspekt som ofta glöms bort när miljö diskuteras i termer av höger och vänster är synen på ägandet.

  I grunden är det så att den som äger något också är rädd om detta. Med det socialistiska synsättet är ägandet kollektivt varför det personliga incitamentet kring ägande försvinner. Detta är förödande på många sätt, dels när det gäller förmågan att få en ekonomi att fungera men också när det gäller ansvaret för miljön.

  Om man vidgar vyerna och ser var den absolut värsta miljöförstöringen under 1900-talet inträffade så kommer man att finna socialistiska planekonomier som Sovjetunionen och Kina. Inte minst genom vettlösa projekt med att leda floder i andra riktningar har förödande och förmodligen ireversibel skada på det globala ekosystemet åstadkommits.

  Denna typ av frågor måste upp i debatten, inte minst med vänsterpartiet, som leder sin historia från 1917 fram till dags dato. Under långeliga tider under nämnda period applåderades reflexmässigt varje vansinnigt projekt som sjösattes i dåvarande Sovjetunionen.

 2. 2 Tvilling juni 4, 2009 kl. 23:50

  Likt tidigare skribenter, vill jag framhålla att det är en viktig tanke att påminna sig att den som äger något, också är rädd om det ägda.

  Likt andra vill jag även lyfta fram, att kollektivt ägande tar bort det personliga incitamentet kring ägande, och att detta i slutändan kan vara destruktivt för utvecklandet av miljöhänsyn.

  Mvh


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser