1968 hade tydligen kunnat undvikas!

Den 2 juni 1967 i Västtyskland sköts studenten Benno Ohnesorg ner av en polis. Det utlöste massiva protester och den västtyska polisen började bespottas för att vara ”fascister” av en växande extremvänsterrörelse som utmynnade i 1968 års studentrevolter runtom i Europa.

Den 2 juni 1967 betraktas som ett avgörande datum för den fortsatta radikaliseringen av den europeiska ungvänstern. Som en direkt följd bildades de vänsterextrema terroristorganisationerna 2 juni-rörelsen och Baader-Meinhof-ligan.

Idag vet vi att polisen som sköt var en kommunistisk Stasiagent, läser jag i Göteborgs-Posten den 2 juni 2009. Den sensationella nyheten upptäcktes av en tillfällighet i de östtyska Stasiarkiven. Hade media fått veta detta när det begav sig så hade 1968 års händelser sannolikt inte alls blivit så våldsamma som de blev, och inte heller satt så djupa spår i samhället.

I Sverige hade vi kunnat undgå hela det kommunistiska 1970-talet, eftersom våra influenser kom från samma håll. Faktum är att en betydande del av 1970-talets reformer mot den svenska kulturen och mot familjerna genomdrevs med minsta möjliga majoritet i riksdagen. Tanken på att dessa reformer inte hade kunnat genomföras om man hade känt till att den där västtyska polisen var kommunist, är lika spännande som skrämmande.

Fram till slutet av 1960-talet hade socialdemokraterna jagat kommunister. Efter 1968 blev kommunismen både rumsren och trendig i och med att Olof Palme började gulla med Fidel Castro och andra kommunistdiktatorer. Den trenden håller uppenbarligen i sig än, och det har dröjt ända till vår nuvarande regerings tillträde år 2006 innan man överhuvudtaget har börjat bedriva upplysningsverksamhet i Sverige kring kommunismens brott mot mänskligheten. I bisarr 1968-nostalgi fortsätter de unga vänstersekterna att kasta gatsten mot polis och krossa skyltfönster hos hederligt arbetande medborgare. Och utan att ens ha lyft ett finger till att göra upp med sin partihistoria står nu de svenska kommunisterna under Lars Ohly (V) och knackar på dörren till att bilda regering tillsammans med Mona Sahlins socialdemokrater.

Men man vet förstås aldrig vad man hade kunnat slippa förrän man har det.

Jakob E:son Söderbaum

3 Responses to “1968 hade tydligen kunnat undvikas!”


 1. 1 Andreas L juni 3, 2009 kl. 10:42

  Där ser man ödet gillar att leka med oss ibland, bara att finna sig i situationen och arbeta av de infekterade lagren på trädet dessvärre.

 2. 2 Frederick juni 3, 2009 kl. 12:12

  Ja, det var intressant att höra nyheten om Stasiagenten. Hade verkligen varit spännande att se hur dåtidens vänster hade reagerat. Tyvärr tror jag att historierevisionismen är så ingrodd hos radikalvänstern att den nog hade funnit en ursäkt för RAF-terrorism och stenkastning ändå. Den radikala vänstern närs av myten om sig själv.

  Det var en olycka för socialdemokratin att f. d. högermannen Palme tog över partiet, vilket ju gjorde en tvär vänstergir under hans ledning och blev ett vänstersocialistiskt eller halvkommunistiskt parti. Aldrig har väl Sverige varit så nära att bli frivillig lydstat till Sovjetdiktaturen som under de åren.

  Den övre medelklassens salongsradikaler kommer nog tyvärr att fortsätta kasta sten och excellera i människoförakt. Som alla totalitära rörelser skriver de sina egna lagar.

 3. 3 TB juni 4, 2009 kl. 22:39

  Lars Ohlys vänsterparti har som sagt en mycket solkig historia. Genom att vara beredd att bild regering med vänsterpartiet befinners sig både socialdemokrater och miljöpartister farlig nära gränsen för demokratisk anständighet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 980,044 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser