Vad betyder piratpartiets resultat?

PP-black-sail

Vad betyder det att denna flagga nu kommer vaja i parlamentet?

Många partigängare runt omkring i landet blev nog rätt förvånade när mätningarna började visa ett stort stöd för piratpartiet, för att inte tala om på valnatten när det visade sig att de kommer in med ett mandat, samt när lissabonfördraget (tyvärr) går igenom ytterligare ett mandat. Jag är inte en av dem. Jag är faktiskt inte det minsta förvånad.

Piratpartiet har två styrkor som är svåra att matcha när de kombineras, dels så driver de (endast) frågor som till sin karaktär ligger väldigt många unga nära eftersom de berör deras vardag, dvs internet och annan digital kommunikation, och som samtidigt relativt enkelt kan gestaltas som frihetsfrågor av David mot Goliat-typ. Men dels så är de som främst intresseras av dessa frågor personer som annars i hög grad inte skulle ha röstat eller som röstar för första gången, vilket innebär att de har mindre behov av att lösa de traditionella lojaliteter som väljarna kan känna mot ett parti eller ett block de tidigare har röstat på. Samtidigt som dessa väljare är de mest mottagliga för antietablissemangsbudskap, en typ av budskap som varit själva kärnan i (pp)s valkampanj.

Den intressanta frågan man kan ställa sig är då vad man som borgerlig, och konservativ, ska dra för slutsatser av det faktum att (pp) etablerar sig i europaparlamentsvalet, och att så många unga gav dem sin röst? Visserligen så finns det en mycket större tendens till att uppstickare kan gå fram i EP-valet än i riksdagsvalet, så jag tror att (pp) får det klart svårare nästa år, men det faktum att de i detta val blev största parti bland ungdomsväljare förtjänar lite eftertanke.

Som frihetligt konservativ så ser faktiskt jag på många sätt detta som en positiv indikator. De har gått starkt fram med en väldigt frihetlig agenda. Även om man inte stödjer dem i sak (jag själv stödjer dem i en del, men långt ifrån alla åsikter) så bör man kunna se att stödet för dem väldigt tydligt är ett stöd för frihetliga tankegångar och misstro mot statsmakterna.

De har effektivt lanserat sig som de enskilda medborgarnas förkämpe i kampen mot en stat som vill kontrollera och styra dem. Som en kraft som vill att staten håller tassarna borta från våra privata affärer. Och som väldigt tydligt har stått i opposition mot den gamla svenska, socialdemokratiska, tanken om att staten är alltigenom god och inte missutnyttjar sina befogenheter.

Min slutsats är att detta kanske kan bli en väckarklocka för en borgerlighet som alltmer har anammat sossarnas statskramande. Även om alliansen tydligt talar om att sänka skatter och minska regelkrångel så finns fortfarande en tydlig tendens till att inte ifrågasätta staten som den alltid goda kraften, vilken i denna egenskap inte behöver några särskilda skäl att lägga sig i allt mellan himmel och jord.

Förra mandatperioden så stod visserligen borgerligheten emot sossarnas genomdrivande av teledatalagringsdirektivet (dvs att staten ska ha tillgång till information om all kommunikation medborgarna mellan), men man har nu släppt den facklan. Samtidigt har man visat en total oförståelse för kritiken mot t.ex. FRA-lagen och IPRED. När medborgare börjar säga stopp och är oroliga för att man ger allt för mycket makt till staten utan verkliga garantier för medborgarnas självständighet eller inför processer med dålig rättssäkerhet, då har borgerliga företrädare i hög grad stått oförstående och reagerat med att staten ju aldrig skulle missutnyttja ett maktmedel om det var tillgängligt, och någon form av tro på att ett domslut aldrig kan vara fel även om förutsättningarna för en rättssäker process tas bort.

Jag tar resultatet som ett tecken på att ungdomar  faktiskt har en borgerlig grundsyn med skepsis mot staten och vilja till självständighet, till skillnad mot en socialistisk grundsyn där man litar på staten som alla goda gåvors givare. Vad alliansen däremot har gjort under denna mandatperiod är att i allt högre grad ge ungdomar intrycket av att det är miljöpartiet och vänsterpartiet (sic!) som bland de etablerade partierna står upp för en frihetlig och statskritisk linje. Samt inte minst skapat en missnöjesrörelse för att staten ska hålla sig borta från vår privata sfär, vilken nu även har tagit plats i europaparlamentet.

David Högberg

Annonser

11 Responses to “Vad betyder piratpartiets resultat?”


 1. 1 Traditionalist juni 9, 2009 kl. 11:13

  ”samt när lissabonfördraget (tyvärr) går igenom ytterligare ett mandat.”

  Vad menar du?

 2. 2 David Högberg juni 9, 2009 kl. 11:36

  @Traditionalist: När lissabonfördraget går igenom så kommer Sverige tilldelas ytterligare två mandat i parlamentet. Med det resultat som nu står så ter det sig klart att piratpartiet och socialdemokraterna kommer få varsitt av dessa. Det jag däremot inte har fått klarhet i är om dessa två mandat kommer vara röstberättigade eller inte under innevarande mandatperiod. Men i övrigt kommer de åtminstone ha samma rättigheter som övriga MEP:ar.

 3. 3 Traditionalist juni 9, 2009 kl. 11:54

  Ja, så klart, glömde det, sorry…

 4. 4 Patrik M juni 9, 2009 kl. 12:17

  Ajajaj, som det ser ut nu med personrösterna så blir det den på T&F tidigare kommenterade vänsterextremisten Amelia Andersdotter som då kniper det andra piratmandatet.

 5. 5 Marthin juni 9, 2009 kl. 18:14

  David Högberg –

  Nej, de så kallade ”spökmandaten” har ingen rösträtt medans eliten väntar på att Lissabonfördraget kommer på plats; däremot kostar spökmandaterna lika mycket för skattebetalarna som ”vanliga” parlamentsledamöter gör under väntan, och får vad jag förstår vara med under allt arbete till dess. Således: Allt utom att trycka på den knapp vilken tummen längst fram i gruppen visar skall tryckas. (Helt ok ”jobb” om man vore utan moraliska betänkligheter).

  Med tanke på hur EU-projektet är funtat lär spökmandaterna troligen vara avlönade under 5 år även om Lissabonfördraget mot förmodan låter vänta på sig.

 6. 6 David Högberg juni 9, 2009 kl. 18:18

  @Marthin: Om vi bortser från din rätt inkorrekta beskrivning av MEP:arnas arbete (de har, till skillnad från t.ex. riksdagsledamöter, stora möjligheter att rösta emot sin grupp) så är den information som jag har hittat att de inte kommer få någon plats alls innan lissabon träder i kraft. Ska de kunna få plats innan dess så måste det fattas ett enigt beslut i ministerrådet, vilket troligen inte heller är möjligt innan lissabon träder in då det inte finns något lagrum att nyttja sig av.

 7. 7 Melkor juni 9, 2009 kl. 19:13

  ”…för mycket makt till staten…”
  När det gäller IPRED är det ännu värre, där ger man ekonomisk starka särintressen för mycket makt i rättssystemet och därmed urholkar detsamma.

 8. 8 David Högberg juni 9, 2009 kl. 19:17

  @Melkor: Det var en del av det jag syftade på när jag skrev om bristande rättssäkerhet. I grund och botten så landar dock problemet i samma sak, då IPRED ger ny makt till staten och sedan tillåter privata intressen att nyttja sig av denna statens makt. Jag håller dock med om att det är ännu värre än de rent statliga inkräktningarna.

 9. 9 Micke juni 9, 2009 kl. 20:34

  Väldigt bra skrivet måste jag säga, håller med på samtliga punkter 🙂

 10. 10 David Högberg juni 9, 2009 kl. 20:40

  @Micke: Kul att höra 🙂 Nu får vi bara hoppas att fler gör samma analys så att borgerligheten återtar sin rättmätiga roll.

 11. 11 Marthin juni 9, 2009 kl. 20:58

  Vid flertal tillfällen har jag sett gruppledare bli helt till sig av gruppmedlemmars uttalanden och med märkvärd irriterad röst för protokollet berätta att det minsann skall förberedas votering om uteslutning; så jag håller icke helt med dig. Sinnebilden från Europaparlamentet är tummar ned eller upp vid voteringar, och att det är fullständigt inkorrekt att där finnes samband kanske stämmer. Har dock lagt till listan över ting att göra en liten sammanställning om hur 28 ledamöter kom att tillhöra ”Grupplösa”, samt hur spridning ser ut vid voteringar där socialisterna och federalisterna träffat röstöverenskommelse.

  Vad gäller EU-parlamentariker så var det 785 från 27 stater sedan Rumänien och Bulgarien fick medlemskap i EU-projektet; tvisten är att enligt Nice-fördraget skall antalet parlamentariker vara 736. Under EU-konstitutionen alias Lissabonfördraget skall antalet parlamentariker bli 751; vilket innebär att till de 736 enligt Nice-fördraget tillkommer 18 ”spökmandat”, eller ”observer MEP:s”, vilka blir fullvärdiga parlamentariker när Lissabonfördraget träder i kraft. Fram till 2014 gäller dock 754 parlamentariker (736+18), eftersom Tyskland på något vis förhandlat sig till att få hålla kvar sina nuvarande mandat.

  ”Observer MEP:s” åtnjuter £76.000 om året och £210.000 till kontor, tillägg på £255 skattefritt om dagen samt fria resor. De kan göra allt arbete som en parlamentariker gör, bortsett rösta. När Lissabonfördraget sedan trätt i kraft anländer det nya ”spökmandater” och får samma deal; denna gång 6 till antalet från Malta. Allt för en mjuk övergång, som det benämnts av Lissabonfördragets härförare Richard Corbett.

  Daniel Hannan, brittiska Conservative Party, har på sin blogg sett in i framtiden angående upplägget: ”You see how the EU operates? It won’t take ”No” for an answer. The strategy is to browbeat Irish voters in October: ”Look, it’s too late now: we’ve pushed ahead with the whole thing anyway. So why isolate yourselves over a treaty that it, to all intents and purposes, already in force?”

  – – – –

  Var inne och läste på EU-projektets svenska upplaga av webbportalen. Där citeras kommissionens ordförande José Manuel Barroso angående valet: ”Överlag måste resultaten ses som en seger för de partier och kandidater som ställer sig bakom den europeiska integrationen och vill se ett EU som tar sig an vanliga människors problem”. Det är ju också en slutsats man kan dra vid 44% valdeltagande.

  I utländska medier kan man för övrigt läsa att Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt uttalat att man tänker stödja Barroso för ytterligare en period.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser