Saab blir svenskt igen

Nu står det klart att Koenigsegg köper Saab. Koenigsegg är ett av världens allra mest exklusiva bilmärken. Fabriken ligger i Ängelholm, och årsproduktionen ligger på 20 exemplar om året som kostar 10-15 miljoner kr/st. De har en omsättning på ca 100 miljoner kr. Som jämförelse tillverkar Saab ca 100,000 st bilar per år och har en omsättning på ca 23 miljarder kr. David köper Goliat.

Många undrar säkert hur det ens är tänkbart. Världens minsta biltillverkare köper Saab när världens största biltillvärkare (GM) tycker att det är ett enda stort förlustföretag som man inte har råd att äga längre.

Tänkandet bakom är förmodligen på sikt att lyxa till Saab lite genom att ha vissa Koenigsegg-delar i kommande Saab-modeller, och på så vis kunna ta mer betalt. Det är så man kan få Saab, som inte har gått med vinst på 20 år, att börja gå med vinst. Samtidigt är det förstås nyttigt för lilla Koenigsegg att kunna dra nytta av Saabs tekniska lösningar och kunnande om försäljning. VD:n Christian von Koenigsegg har också antytt att man tror sig kunna dra nytta för Saabs räkning av Koenigseggs kanaler i Mellanöstern.

Saab har tidigare drivits av ägare som främst varit intresserade av pengar och affärer. Nu köps de för att driva av bilentusiaster. Det ska bli otroligt spännande att följa utvecklingen framöver, det här är sensationellt på många sätt och av stor betydelse för svensk industri. Naturligtvis är det ocskå extra roligt att Saab blir svenskt igen! Hur det blir med jobben torde dock vara en ganska öppen fråga, det är väl rimligt att tänka sig att Koenigsegg vill ”vädra ut” en hel del av det gamla folkbilstänkandet i Saab – och att därmed en hel del chefer sitter löst.

* Dagens Industri
* Svenska Dagbladet
* Dagens Nyheter

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Saab blir svenskt igen”


  1. 1 Staffan Andersson juni 17, 2009 kl. 21:46

    Riktigare är väl att säga att det blir norsk-amerikanskt. Så länge det nu finns kvar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser