Operation Garbo i nytryck – Nu är de här!

Idag, måndag, släppte Timbro sin populära Operation Garbo-serie i nytryck. Böckerna är en borgerlig och anti-kommunistisk romanserie om ett fiktivt sovjetiskt anfall mot Sverige i kalla krigets slutskede. Böckerna har betytt mycket för väldigt många borgerligt och konservativt sinnade försvarsvänner.

Böckerna är skrivna av ”Harry Winter”, som dock är en pseudonym. Det har länge spekulerats om vem eller vilka som låg bakom namnet. Härom veckan kom en av männen bakom Harry Winter ut genom en debattartikel i Expressen. Tydligen har Harry Winters sanna identitet också röjts i Nya Wermlands-Tidningen för ett antal år sedan. Man kan tycka att det är lite synd, mystiken bakom författarnamnet har sannolikt bidragit till böckernas välförtjänta framgång.

Böckerna är som sagt nästintill ett måste. Speciellt för oss som aldrig upplevt kalla kriget i vuxen ålder är det behövligt med perspektiv på rysskräcken.

Läs också Daniel Bergströms utomordentliga recension av trilogin här på T&F.

Redaktionen

Annonser

5 Responses to “Operation Garbo i nytryck – Nu är de här!”


 1. 1 Karin Barbalander juni 26, 2009 kl. 10:49

  Som deckar- och thrillerförfattare är jag visserligen ett slags part i målet men ändå: Även den som är sympatiskt inställd till de här böckernas politiska tendens måste ju förstå att de – litterärt sett – är rena skräpet. Det finns ingen som helst anledning att ödsla sin tid på den där smörjan. Det finns så oerhört många bättre antisovjetiska thrillers.

 2. 2 Patrik M juni 26, 2009 kl. 18:07

  ”Det finns så oerhört många bättre antisovjetiska thrillers.”

  Kom gärna med tips. Vi konservativa är ju inte bortskämda med svenska deckare/thrillers vars politiska tendens är annat än ”vänster”. Kanske har du t.o.m. skrivit någon själv?

  Jag har dessvärre inte kompetens att värdera Garboböckernas litterära värde, men är inte främmande för att du har en poäng. Skall man värdera böckernas betydelse måste man nog väga in annat än de rent litterära kvaliteterna.

  Det går inte komma förbi att Operation Garbo fick ett oerhört kraftfullt genomslag opinionsmässigt, och att de rent faktamässigt håller mycket hög klass. Jag har i vart fall aldrig läst en mer trovärdig beskrivning av hur ett strategiskt överfall mot Sverige skulle kunnat ske i kalla krigets slutskede.

 3. 3 Karin Barbalander juni 26, 2009 kl. 22:00

  @Patrik: Jo, jag har skrivit några deckare som förvisso knappast kan klassificeras som ”vänster”. Om deras eventuella politiska tendens faller dig i smaken är en annan sak. Du får väl köpa en och ta med på semestern.

  Från mina egna tonår minns jag de entusiastiska Winter-läsarna som djupt osympatiska FBU-glin och skjutglada hemvärnsgossar. Jag tror inte de besvärades av den undermåliga litterära kvaliteten. Måste erkänna att jag haft svårt att föreställa mig att dessa böcker skulle ha nått läsare i några andra kretsar, men om du säger att de gjorde ett oerhört kraftigt genomslag så litar jag på det.

 4. 4 Michaël Lehman juni 27, 2009 kl. 12:48

  »Karin Barbalander» (»Skäggige mannen») har alltså icke givit ut någon bok alls. Åtminstone icke i Sverige. Kungliga Bibliotekets nationella databas Libris har ingen som helst information om någon Karin Barbalander. Samma sak gäller för Birthday.se. Google, däremot har intressant information. Där får man en träff på »Kurt Wereds» blogg. Och jag behöver väl icke påpeka, att »Karin Barbalander» och »Kurt Wered» skriver från samma IP-adres..? »Karin Barbalander» kan således avfärdas som ett troll och ignoreras.

 5. 5 Andreas Braw juni 27, 2009 kl. 17:02

  Karin Barbalander är alltså den senaste av ”Kurt Wereds” tankefoster. Vad är det frågan om? Varför envisas denne s.k. Wered med att hitta på en massa nya personer, som på ett eller annat sätt backar upp honom? Karin Barbalander, Kurt Wered, Erica Sagn, ”Kurt Weredsamfundet”, Bengt Fram, Anark förlag” och Fredrik Sagn, ingen av dessa människor eller organisationer existerar…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar