Semestertips – Södra Götaland

Midsommar har just passerats, och för många svenskar börjar semestern nalkas. Med anledning av detta tänkte jag passa på att ge lite semestertips för den historiskt, särskilt militärhistoriskt, intresserade. I sex delar tänkte jag beta av vårt avlånga land och ge lite personliga rekommendationer, och idag börjar jag med södra Götaland (Skåne, Blekinge och Gotland).

Jag gör absolut inga anspråk på att åstadkomma en heltäckande beskrivning, och läsare som vill dela med sig av goda tips är välkomna att göra det. Det behöver inte vara historiska resmål, utan kom med vad ni har. Det må så vara städer, djurparker, nöjesfält, aktiviteter, badstränder, eller något annat. Jag vill dock be er att försöka hålla er till den geografiska uppdelningen så det blir lite ordning. Andra delar av Sverige kommer så småningom.

Visby

Visby Ringmur

Visby Ringmur

Gotlands gamla Hansestad torde inte kräva någon närmare presentation. Dess medeltida stadsmur, med status som världsarv, är ett mäktigt försvarsverk och sagolikt vacker. Själva staden har också en stor mängd gamla byggnader som politikerna inte, som i många andra svenska städer, förmått rasera, vilket gör att man lätt känner historiens vingslag i staden.

Räcker inte fantasin till för att på egen hand drömma sig tillbaka till svunna tider, så finns ett gott hjälpmedel i form av Medeltidsveckan som brukar gå av stapeln i början av augusti. Jag har själv aldrig haft förmånen att besöka Visby under detta arrangemang, men jag nämner det ändå, då jag är övertygad om att det är väl värt ett besök.

Gotland i sin helhet har ju en lång och spännande historia, och även utanför Visby finns försvarsverk och andra sevärdheter på ett flertal platser. Bland annat kan nämnas Enholmen utanför Slite och Fårösunds fästning. För den som vill läsa mer kan rekommenderas:

http://www.gotland.se/imcms/1529
http://www.medeltidsveckan.se/

Glimmingehus

En av nordens bäst bevarade stormansborgar är Glimmingehus på Österlen, uppförd omkring sekelskiftet 1500. Som fästning var den i princip omodern redan när den byggdes, men kunde tjäna som bostad och skydd mot lokala uppror. Det är också främst genom de inblickar man får i vardagslivet på en stormansborg under 1500-talet som borgen är värd ett besök.

Landskrona citadell

Ett något mera modernt befästningsverk som är nästan samtida med Glimmingehus är Landskrona citadell, som började byggas i mitten av 1500-talet. Det mera moderna sättet att bygga befästningar med bastioner som vid denna tid slagit genom i Europa har inte fullt ut anammats här, men viss hänsyn har tagits till artilleriets ökade betydelse.

Fästningen har gradvis moderniserats under 1600- och 1700-tal, men har därefter främst tjänstgjort som fängelse. Fästningen är väl bevarad och intressant att titta på för den som är intresserad av fortifikationskonstens utveckling, eller vill beskåda en kriminalvård som var lika hård och primitiv som våra tiders är mesig.

Karlskrona

Kungsholmsfortet utanför Karlskrona

Kungsholmsfortet utanför Karlskrona

Karlskrona är en av mina favoritstäder. Uppfört på 1600-talet som ny huvudbas för den svenska flottan, är det en ståtlig stad, med mycket äldre byggnader bevarade. Det marina basområdet är ett världsarv, och mycket intressant att beskåda. Där finns bl.a. en 300 meter lång repslagarbana, ett måste för sjöfart under segelepoken. Staden inhyser också Marinmuseum, som berättar historien om Sveriges marina historia, och där det finns ett antal fartyg att beskåda.

Runt om staden finns en rad befästningsverk främst för att skydda flottans basområde. Bland dessa kan rekommenderas Drottningskärs kastell och Kungsholmsfortet. Den som vill se den plats där den sovjetiska ubåten S-363 (mera känd under den felaktiga beteckningen U-137) gick på grund kan också besöka skärgården utanför Karlskrona.

Just denna incident kan ju vara intressant att studera för miljöpartister som likt deras riksdagsman Peter Rådberg tror att HMS Illustrious (som för övrigt inte går bestycka med kärnvapen) är det enda fartyg med kärnvapen som besökt Sverige.

http://www.marinmuseum.se/

Beredskapsmuseet

15,2 cm kanonen Maja

15,2 cm kanonen Maja

Ett sista nedslag gör jag i trakten av Helsingborg, närmare bestämt i Djuramossa, där vi finner Beredskapsmuseet. Detta relativt nya museum är uppbyggt kring det tunga kustartilleribatteri som i all hast smälldes upp på Skånes västkust sommaren 1940. På den tiden hette det att ”vår beredskap är god”, vilket den kanske var med dagens mått mätt, men likafullt satt Hitlers trupper sedan flera månader på kusten mittemot Djuramossa när batteriet stod stridsberett.

Museet är dock så mycket mer än bara de gamla kanonerna. Här finns militär utrustning av alla de slag, och även andra föremål som speglar beredskapstiden 1939-45. Museet präglas också av den speciella välkomnande atmosfär som kännetecknar helt eller delvis ideellt drivna museer.

http://www.beredskapsmuseet.com/

För den som vill läsa mer om dessa och andra intressanta resmål i Sverige kan jag rekommendera böckerna Svenska borgar och fästningar, samt Militär utflykt.

Patrik Magnusson

Annonser

9 Responses to “Semestertips – Södra Götaland”


 1. 1 gautic01 juni 26, 2009 kl. 10:06

  Skåne, Blekinge och Gotland har väl historiskt aldrig tillhört Götaland?

  Bertil Häggman

 2. 2 Sten Storgärds juni 26, 2009 kl. 10:31

  Gotland har väl historiskt sett tillhört Svealand och Skåne och Blekinge är väl mer Skåneland?

 3. 3 Patrik M juni 26, 2009 kl. 10:31

  Götaland är väl knappast något exakt historiskt eller geografiskt begrepp, och min strävan var heller inte att prestera någon vetenskaplig utredning i Sveriges geografi.

  Jag har använt begreppet så som det används i dagligt bruk av t.ex. SMHI, och som det definieras i Nationalencyklopedien, men det finns säkert andra definitioner.

  Går man tillbaka i historien till före stormaktstiden är det t.ex. uppenbart att nämnda landskap inte då var en del av Götaland, eftersom de var danska.

 4. 4 G.G.M. juni 27, 2009 kl. 5:26

  För ett par år sedan besökte jag Visby under Medeltidsveckan, vilket var en mycket trevlig erfarenhet. Jag minns ett livligt skådespel som ägde rum utomhus på ett vackert gammalt torg och handlade om den medeltide danske kunden Valdemar IV och ”Brandskattningen av Visby”.

  Tack för alla intressanta och tilltalande restips! Både jag och min man (som tjänar i det amerikanska flygvapnet och är intresserad av allt som har med militärhistoria att göra) skulle säkert uppskatta dessa fina resmål! 🙂

  Hälsningar,

  Giulia

 5. 5 Ps juli 1, 2009 kl. 9:10

  Nu har det redan tagits upp, men att bunta ihop Gotland med någon av Svearna eller Götarna är förödande. Gotland är Gotland och förtjänar en egen kategori semestertips.

 6. 6 gautic01 juli 2, 2009 kl. 20:32

  Utmärkt att detta vanliga sveamissförstånd har retts ut. SMHI i all ära. Är det inte kultur som gäller. Att Gotland kom med beror väl på Gotland – Götaland – goternas land.

 7. 7 gautic01 juli 2, 2009 kl. 20:33

  Glömde att underteckna.

  Bertil Häggman

 8. 8 skogsfrun på dal augusti 14, 2009 kl. 18:28

  Ursäkta men goternas land var och är Västra Götaland tidigare Västergötland. Gotland är väl gutarnas land?

 9. 9 Patrik Magnusson augusti 14, 2009 kl. 19:26

  Suck,

  Om jag hade vetat vilket ormbo av trampade lokalpatriotiska tår och begreppsstrider jag stack huvudet i när jag författade mina semestertips hade jag nog avstått.

  Med tanke på att artiklarna enligt statistiken knappast varit särskilt uppskattade heller torde risken för en uppföljare nästa år vara låg. På så sätt slipper jag också stöta mig med Smålänningar, Östgötar, Värmlänningar och andra vars landsända inte presenterats.

  Fortsätt för all del att debattera gutar och götar ni som är hågade åt det hållet, men räkna inte med att jag engagerar mig vidare i frågan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser