Hägglund om huruvida han är konservativ

Göran Hägglund (KD) så som artikelförfattaren allra helst vill se honom.

Webb-TV-programmet Korseld är ett samarbete mellan Svenska Dagbladet och Aftonbladet, med den centerliberala Sanna Rayman och den socialdemokratiska Katrine Kielos. I dagens upplaga ställer programledarna frågan till KD-ledaren Göran Hägglund ”Kan man säga att du har kommit ut ur den konservativa garderoben?”. Detta är alltså den 3 juli 2009. Jag konstaterar i en ganska paradoxal blandning av lättnad och förväntan, att en dylik fråga aldrig hade ställts för sju år sedan vid tidpunkten för Konservativt Forums grundande. På den tiden gick det överhuvudtaget inte att bli tagen på allvar om man kallade sig konservativ, och man fick alltid direkt förklara sig närmare för att inte bli avfärdad som extremistisk dårpippi.

Att två programledare (1) i ett sådant här medium (2) ställer en sådan fråga (3) idag till en borgerlig partiledare (4) och dessutom regeringsrepresentant (5) säger en hel del om att konservatismen verkligen börjar betraktas seriöst och dessutom få någonting trendigt över sig. Betydligt mer än det faktum att Göran Hägglund nu hållit två uppmärksammade konservativa linjetal på lika många veckor (först på rikstinget och nu i Almedalen).

Så vad svarar Hägglund på frågan i programmet Korseld? Jo, ungefär att för honom är kristdemokratin en värdeorienterad ideologi, och ordet ”konservativ” säger inte så mycket om vad man vill värna.

Men det är ju bara så väldigt fel, och frågan är om Hägglund vet att det är fel men vill undvika ”onödiga och felaktiga associationer” eller om han verkligen tror på det själv. Konservatismen är förstås också en värdeorienterad ideologi, och har den betydelsefulla likheten med kristdemokratin att bägge vill värna traditionella västerländska värden samt familj, civilsamhälle och personligt ansvar.

Jag förväntar mig inte att Göran Hägglund ska ”komma ut ur den konservativa garderoben”. Men jag hoppas att hans två konservativa linjetal nu handlar om reell ideologisk insikt, och inte bara om att sätta upp ett finger i luften och känna efter hur vindarna blåser.

För den som vill läsa en djupare analys av mig om kristdemokratins likheter med konservatismen rekommenderas följande länkar:

(längre)

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “Hägglund om huruvida han är konservativ”


 1. 1 Patrik M juli 4, 2009 kl. 8:49

  Hägglund får gärna kalla sig vad han vill, så länge politiken han för är konservativ. Frågan är om den blir det? Jag tror att de senaste utspelen skall ses som ett sätt att känna av läget.

  Vilken reaktion får han i media? Hur reagerar partiets gräsrötter? Får det någon effekt i opinionsmätningarna? Således gäller det för alla oss som önskar ett mer konservativt kd att ge honom allt stöd och all uppmuntran vi kan.

 2. 2 Anarkokonservativ juli 4, 2009 kl. 15:04

  Ack ja… Att det skall vara så svårt att våga kalla sig för konservativ bara för att det är politiskt inkorrekt sett ur det den liberala konsensusen perspektiv.

  Att det är politiskt inkorrekt ökar bara möjligheten att profilera sig och synas och finnas till och sticka ut från den grå-ljusblå alliansen.

 3. 3 Patrik juli 5, 2009 kl. 11:40

  Exakt. Vad är han rädd för egentligen, att begreppet konservativ ska skrämma bort väljare? Kommunister, sossar och liberaler överväger ju knappast att rösta på KD i vilket fall som helst. Han har allt att vinna och inget att förlora på att vara tydlig och utmanande.

 4. 4 essenonvideri juli 5, 2009 kl. 12:17

  Jag tror att låsningen inför begreppet konservativ står att finna i KD:s långvariga, och inte helt framgångsrika, försök att få Kristdemokrati accepterad som en egen ideologi. Eftersom det är uppenbart för de flesta att Kristdemokrati är en gren på just det konservativa trädet, så har man ett aldeles särskilt intresse av att försöka måla upp en rågång mot just konservatism.

  Men jag håller helt med Anarkokonservativ och Patrik att det vore välgörande om Kd kunde komma över den låsningen. Partiet har allt att vinna på att stolt deklarera sig som konservativt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 986,272 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser