Konsten att ständigt ha fel

ANALYS |”Romanen ger oss en insikt om kapitalismens förslavande krafter som vi idag har lärt oss att skämta bort”. Ett citat från en svensk vänstertidskrift, eller möjligtvis från Aftonbladets kultursida? Det skulle man kunna tro. I vilket fall låter det inte som en tidskrift som betecknar sig som ”oberoende liberal”, och som med självklarhet betraktas som borgerlig.

Dagens Nyheter är Sveriges största dagstidning, och på många sätt en bra tidning. Man har bland annat en mycket tung utrikesbevakning, vilkens förträfflighet bara accentueras av att Svenska Dagbladet i våras sa upp sin sista fast anställde utrikeskorrespondent, Rolf Gustavsson i Bryssel. DN är också mycket duktiga på politisk journalistik. Man har en imponerande hög upplaga i en tid när dagspressen är på reträtt, och sensationsjournalistik snart är det enda sättet att sälja tidningar. Och allt detta helt utan presstöd. I kraft av detta har DN ett mycket stort inflytande över den svenska debatten. Inte sällan är det DN tycker, i synnerhet DN Kultur, själva definitionen av vad som är att betrakta som politiskt korrekt. Det är därför olyckligt att tidningen klamrar sig fast vid en tvångsmässig och ibland förvånande vänsterorienterad salongsradikalism bakom en sorts läpparnas bekännelse till borgerliga värderingar. DN med andra ord närmast förkroppsligar det svenska socialliberala etablissemanget, den s.k. ”tyckareliten”.

Olof Lagercrantz (1911 - 2002)

Det ska i och för sig påpekas att DN av idag är i stolt efterföljd av till exempel Olof Lagercrantz, tidningens chefredaktör 1960-75. Lagercrantz var på sin tid en uppburen och mycket respekterad kulturpersonlighet, som var tongivande i 60- och 70-talens debattklimat. Lagercrantz tröttnade rätt tidigt på att kalla sig för liberal och betecknade sig istället oblygt för socialist, men han tröttnade aldrig på att angripa USA, stödja Nordvietnam och FNL och förespråka tillmötesgående av Sovjetunionen in absurdum. Lagercrantz hade kort eller inget tålamod med alla som befann sig till höger om socialdemokratins mittfåra (inklusive Folkpartiet) men öppnade mer än gärna DN:s portar för alla former av vänsterintellektuella, varav inte så få Moskvatrogna kommunister. Under Lagercrantz tid som chefredaktör blev DN en bastion för vänsterradikalism i ”liberal” förpackning, en roll som tidningen av allt att döma fortfarande upprätthåller.

Det inledande citatet kommer från Malena Rydells artikel om Aldous Huxleys roman ”Du sköna nya värld” från 1932 i gårdagens DN Kultur, som andas kulturell marxism rakt igenom. Inte heller uttalandet att liberalismen får ”orättvisor att se naturliga och oproblematiskt nödvändiga ut”, av samma skribent, låter som om det härrör från en liberal dagstidning. På nästa uppslag i gårdagens DN Kultur kan man läsa en anmälan av en utställning i figurativt måleri av den kände norske nyklassicisten Odd Nerdrum och hans lärjungar. Givetvis har inte DN Kultur mycket till övers för figurativt måleri, som blott syftar till att ”återupprätta ett förmodernt samhälle, tiden före plastbaljorna, järnvägen och jämställdheten”. Än löjligare blir det när anmälaren gör sig lustig över att symboliken i vissa av målningarna är svårtydda och att endast de invigda sannolikt vet svaret på vad målningarna egentligen betyder, som om detta skulle stå i motsats till sjuttio år av modernistisk och post-modernistisk ”konst” som sätter en ära i att inte kunna förstås av någon utöver skaparen. Det är betecknande för DN att de går i försvar för Anna Odell men inte ens vill se åt figurativt måleri i olja. Avslutningsvis passar anmälaren, naturligtvis, på att utdela en känga till ”de värdekonservativa”.

Betecknande är också att ingen tidning reagerade med en sådan indignation på Göran Hägglunds tal i Almedalen som DN. Hägglund angrepp på ”kultursidornas idisslande av dekonstruktionen av könet” var ett slag mot DN Kulturs själva andliga fundament. Utan kulturradikalt idisslande och post-strukturalistiskt mumbo-jumbo, ingen DN Kultur. Bara en sådan liten sak som att Hanne Kjöller på ledarplats angriper miljöborgarrådet (och f.d. Heimdalordföranden) Ulla Hamilton för att halvt på skämt föreslagit att man i Stockholms parker ska sätta ut skyltar med texten ”Din morsa jobbar inte här” för att minska nedskräpningen för att ha en unken kvinnosyn och bristande genustänkande. Varför inte ”Din farsa jobbar inte här”, män kan väl också städa osv. Ja, ni fattar. Har verkligen inte DN viktigare saker att skriva om på ledarplats, tycker de verkligen att detta är relevant? Om de tycker att detta är viktigt tar de världen på alldeles för stort allvar, precis som 60-talets kulturvänster. Allt är inte politik.

Men precis som historien har visat att 60-talets kulturvänster, 68-rörelsen och Olof Lagercrantz hade fel så kommer historien en dag också att ge dagens odrägliga kulturvänster fel. Radikalerna gör ofta misstaget att tro att de ständigt kommer att ha rätt, och att historien alltid är på deras sida. Man tror inte sällan att oavsett hur radikal och stjärnögt rödflammig man är så kommer den framstormande tiden alltid att komma ikapp. Faktum är dock att det påfallande ofta inte alls är så. Idag ser vi med en blandning av blygsel och nedlåtande överseende på 1968 års radikala excesser; kollektiv, Abba-hat, terroristromantik och bokstavsvänster. Det krävs vidare inte stor analytisk förmåga för att se att vår tids motsvarighet till 60-talets socialism är genuskomplexet, ivrigt omfamnad av snart nog hela det intellektuella etablissemanget med DN Kultur i spetsen. Jag är övertygad om att om trettio år så kommer det tidiga 2000-talets queerteoretiska, socialkonstruktivistiska och svårt post-moderna dillerier att betraktas på samma vis som vi idag ser på Jan Myrdals hyllningar av Stalin och kommunismens Albanien. Och DN kommer återigen att bli överraskad att finna sig själv på fel sida i historien.

Daniel Bergström

Annonser

12 Responses to “Konsten att ständigt ha fel”


 1. 1 Populisten juli 14, 2009 kl. 18:59

  När folk frågar varför jag inte har DN som morgontidning brukar jag svara att jag inte vill få vänsterpropaganda i brevlådan varenda dag. Då tystnar i allmänhet frågeställaren och ser förskräckt ut i tio sekunder innan det kommer ett gapskratt för att jag är en så lustig prick som skämtar så.

  Tänk att ingen någonsin förstår att jag egentligen menar allvar.

 2. 2 TB juli 14, 2009 kl. 19:35

  Det finns en anledning till att även jag har SvD och inte DN som morgontidning och denna anledning sammanfattas ganaska väl av inlägget.

  Det är ganska förunderligt att den ”liberala” tidningen DN håller sig med en kulturredaktion som befinner sig i den extrema vänsterns gränsland.

  Dock det finns ingen som tvingar någon att prenumrera på DN, det är ett fritt val hos alla. Detta fria val skulle kanske fler borgeligt sinnade personer fundera lite mer över. En massiv läsarprotest kanske vore något att tänka på…

 3. 3 Jonas juli 14, 2009 kl. 21:00

  Wunderbar,igen…

  Mvh

 4. 4 Viktor Armstrong juli 14, 2009 kl. 21:12

  Queerteori och kommunism? Det är lite väl mycket ”guilt by association”. Det kan nog finnas en hel del i dagens queerteori som kommer att uppfattas som galenskap när historien fäller sin dom, precis som det fanns element i medborgarrättsrörelsen i USA på 60-talet, Gandhis antikolonialism, abolitionisterna osv. som man idag undrar vad de tänkte.

  Men just i fallet minoriteters rättigheter (och detta går att applicera på den föregående diskussionen om minoriteternas land) så är det nog tyvärr de konservativa som står med dumstruten när historien fäller sin dom.

  Så därför kan man naturligtvis alltid skratta åt ”din farsa jobbar inte här”, ”fru går man”, ”nogger black” och ”bögar i barnböcker” (precis som vi på 80-talet skrattade åt kristdemokrater som hörde dolda satanistiska budskap på hårdrocksplattor) Men just i det här fallet tror jag att det är ni som utvecklat det till en konstform att ständigt ha fel.

 5. 5 Marcus Widgren juli 15, 2009 kl. 0:14

  Jag kan rekomendera Sven Stolpes bok ”Olof Lagercrantz”.

 6. 6 Jacques Pot juli 15, 2009 kl. 10:01

  ”Jag är övertygad om att om trettio år så kommer det tidiga 2000-talets queerteoretiska, socialkonstruktivistiska och svårt post-moderna dillerier att betraktas på samma vis som vi idag ser på Jan Myrdals hyllningar av Stalin och kommunismens Albanien. Och DN kommer återigen att bli överraskad att finna sig själv på fel sida i historien.”

  Tack för att du lyckades uttrycka exakt det jag själv känner och tycker, utan att själv har kunnat sätta ord på det lika väl som du.

  Mycket bra inlägg och DN med DN Kultur i spetsen är (och förblir?) ett skämt i journalistisk klädsel.

  /Jacques Pot

 7. 7 MartinE juli 15, 2009 kl. 13:05

  Underbart skrivet!

 8. 8 Erik B juli 15, 2009 kl. 14:21

  Vad gäller artikeln om Du sköna nya värld i DN har artikelförfattaren misstolkat budskapet i boken. Huxley vänder sig framförallt mot konsumtionssamhället – inte kapitalismen – och mot människans försakelse av andliga värden till förmån för materiella dito.

  Vidare tycks hon heller inte ha gjort sin research om Orwell, som betecknade sig som ”frihetlig socialist” och var kritisk mot ojämna styrkeförhållanden oaktat om de härrörde ur relationen egendomsägande – egendomslös (som i ett kapitalistiskt samhälle) eller stat – medborgare (som i ett statssocialistiskt samhälle).

 9. 9 Florestan juli 15, 2009 kl. 16:02

  Att kapitalismen (inte minst i dag) är förslavande, går mycket väl att hävda. Negera satsen, och det borde bli tydligt hur falskt det klingar.
  När jag såg rubriken i rss-flödet, tänkte jag först (med viss förhoppning) att det exemplevis kunde handla om Birgitta Ohlsson. I stället visade det sig vara mer av samma trista positionering visavi ’68 av samma förstoppade loafers-moderater. DN är en förhatlig blaska, ja. Så ock SvD, Aftonhjonet, Dagen…

 10. 10 Anarkokonservativ juli 15, 2009 kl. 19:38

  DN är Sveriges Pravda.

  Dessutom är den inskränkt provinsiell med sitt trånga stockholmsperspektiv och där alla på tidningen bor i samma innerstad och går på samma nöjesställen och är ”radikala” på samma förutsägbara vis.

  Vänstermänniskor och liberaler är för övrigt lika förutsägbara som en gayprideparad.

  ”Krossa den skändliga!”

 11. 11 Daniel Bergström juli 16, 2009 kl. 14:09

  Erik B: Nej, jag delade inte heller Rydells analys av vare sig Du sköna nya värld eller 1984. Rydell läser båda böckerna som fan läser Bibeln. Sen kan ju i och för sig även den blåaste kulturskribent läsa boken som ett angrepp på kapitalismen, men i Rydells artikel framgår det med all önskvärd tydlighet att hon också helhjärtat instämmer.

  Florestan: ”Kapitalismen är inte förslavande”. Just det.

  Och varför bör vi inte positionera oss mot 68-orna? De har enorm makt, har haft i fyrtio år, och har så in i helskotta fel. Få saker är lika angelägna att angripa som vänstervågen och dess avläggare, som fått sätta agendan i vårt land i ett halvt sekel. Bara en sådan sak som att mån får söka med ljus och lykta efter intelllektuella (eller offentliga personer över huvud taget) som inte är kulturradikala.

  Anarko: Ja, DN är som en Pravda för den socialliberala nomenklaturan. Och i stora delar en mycket intern angelägenhet för människor som bor i Stockholms innerstad (företrädesvis Södermalm) och som jobbar med kultur. Men som sagt, de är bra på utrikesnyheter och politik.

 12. 12 S. O. Pettersson augusti 8, 2009 kl. 22:57

  Bra artikel; noterade den först nu. Den inbjuder till kommentarer.

  Olof Lagerkrantz, denne pellejöns, var mycket riktigt en ”uppburen och mycket respekterad kulturpersonlighet”. Det tål att påpekas hur genuint oförtjänt detta var; hans position som litteraturhistoriker kom tvivelsutan, att ge legitimitet till hans politiska åsikter. Man kan knappast undkomma honom, som flitig förordsförfattare blir tvingas nästan alla då och då uppleva hans dumheter. Hela hans produktion är av samma karaktär: ett personligt tyckande, dåligt förankrat i källmaterialet. Hans bildning och intressen synes också ensidiga och modernistiska; hans kunskaper om antiken och franskklassicismen var nog nästan obefintliga, och hans estetiska omdöme kraftigt korrumperat och utan känsla för nyanser. Nitälskan och akribi låg inte för honom. Det är ett tecken vår tids dekadens att vi gilla de stora spekulativa hypoteserna, framför handfasta väl underbyggda teorier. En väl så underbyggd synpunkt om ett metriskt förhållande, en synktaktisk finess eller en skrifts proveniens möts av föga intresse.

  Så långt om Lagerkrantz. I övrigt vet jag inte om jag tycker att kulturbevakningen är så dålig, om man bortser från den politiska tendensen; man får se det i relation till den genomsnittlige medborgarens ointresse, och så mycket sämre än utländska tidningar tycker jag inte vi är. Vad som istället slår mig hur extremt dålig utrikesbevakningen är; den präglas av löst tyckande och utan känsla för det djup och den komplexitet som vår världs konflikter ofta har. Här är utländska tidningar mycket bättre. Eller i alla fall Le Monde och Frankfurter Allgemeine Zeitung, vilket är de ända utländska tidningar som det händer att jag läser.

  ”Abba-hat”
  Är det vänster egentligen? Det hade nog undertecknad också gjort om han hade levat då. Just nu bryr han sig inte alls.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s





Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.



Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.



Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 982,925 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser