T&F åter på Newsmill

Idag skriver riksdagsledamoten och Tradition & Fason – skribenten Rolf K Nilsson på Newsmill om H.K.H Prinsessan Madeleine och hennes betydelse för den svenska monarkin, med anledning av hennes förlovning.

Det är inte första gången T&F publiceras externt i monarki-sammanhang. Dag Elfströms artikel om H.K.H Kronprinsessan Victoria och hennes förlovning med Daniel Westling, också den på Newsmill, och Jakob E:son Söderbaums artikel i Expressen om H.K.H Prins Carl Philip – för att nämna två exempel.

Nilsson skriver bland annat:

Även om det bland de kungliga barnen i första hand är Victoria som kan förknippas med Gustav VI Adolfs valspråk ”Plikten framför allt” så gäller det nog också Madeleine. Hon finns där när hon behövs, och hon gör det hon skall med den äran. Och med åren tycks de officiella uppdragen också genomföras med en uppriktig förtjusning från prinsessans sida.

Läs artikeln i sin helhet här.

Redaktionen

Annonser

1 Response to “T&F åter på Newsmill”


 1. 1 TB augusti 12, 2009 kl. 20:06

  Jag tillhör inte dem som tror att monarkins framtid på något sätt äventyras av icke-dynastiska äktenskap, snarare tvärtom.

  Monarkin som statskick har sitt största värde i att det ger kontiniutet och stabilitet till samhällsutvecklingen. Det faktum att flera de västeuropiska länder som under 1900-talet haft en mest harmonisk utveckling är monarkier talar sitt tydliga språk.

  Monarkin gör det också möjligt att ha en statschef som kan företräda ett hela folket på ett sätt som inte är möjligt i länder där statschefen är politiskt tillsatt och därigenom i praktiken kanske bara representerar halva folket.

  Grunden i monarkin är att ämbetet ärvs. Detta innebär att den blivande monarken från barnsben för den betydelsefulla uppgiften. Enligt nu gällande succesionsordning är alla avkommlingar till vår nuvarande konung arvsberättigade till den svenska tronen givet att de icke ingår äktenskap utan konungens och regeringesn samtycke.

  För inget av ovanstående är det avgörande att arvsberättigade till den svenska tronen ingår dynastiska äktenskap.

  Man kan fundera över vad som ligger bakom sedvanan med dynastiska äktenskap. Förklaringarna är säkert många men två faktorer som nog spelat in är:

  – Dynastiska äktenskap var i äldre tider ett viktigt verktyg i utrikespolitiken då det gällde att skapa stabilitet. Sedan kan man alltid diskutera om ”effektiviteten” hos detta verktyg men alldels osannolikt att ett antal krig avvärjts är det väl inte. Å andra sidan kan man titta på första världskriget där kusinerna Vilhelm II och Georg V stod på var sin sida och konstatera att drottning Victorias äktenskapspolitik bortåt 50 år tidigare på inget sätt avvärjde denna katastrof. Idag torde dynastiska äktenskap som utrikespolitiskt verktyg i vår del av världen helt ha spelat ut sin roll.

  – Dynastiska äktenskap kräver i praktiken att kontrahenten hämtas från utlandet. Genom detta förhindrades mäktiga inhemska familjer att äktenskapsvägen ytterligare stärka sin makt. Detta kan alltså ses som ett sätt att balansera t.ex. adelns makt i forna tider. Inte heller denna faktor torde utgöra något skäl för att idag framhärda i kravet på dynastiska äktenskap.

  Ser vi på de andra monarkierna i Europa så är det otvivelaktigt så att icke-dynastiska äktenskap hör till de dominerande och här är det tydligt att traditionen förändras. Det senaste dynastiska äktenskapet i de regerande kungahusens krets torda vara när den belgiska prinsessan Astrid 1984 gifte säg med ärkehertig Lorenz av Österike-Este (om än från den detroniserade ätten Habsburg).

  Inom de små furstehusen finns senare exempel. Här gifte sig 1993 den arvprins Alois av Lichtenstein med prinsessan Sophie av Bayern (från den detronisreade ätten Wittelsbach). Det senaste dynastiska äktenskapet i ett regerande furstehus torde vara när prinsessan Caroline av Monaco 1999 gifte sig med prins Ernst August av Hannover (här hade dock nämnda prinsessa vid två tidigare tillfällen ingått icke-dynastiska äktenskap).

  I ett så ”starkt” monarkistiskt land som Storbrittanien har traditionen med dynastiska äktenskap varit lika stark. Redan en av drottning Victorias döttrar Louise ingick 1871 ett äktenskap som förvisso var ”högadligt” men icke destomindre icke-dynastiskt då hon gifte sig med John, sedermera 9:e hertig av Argyll.

  I nästa generation ingick Edvard VII’s dotter Louise 1889 med 6:e earlen av Fife (1900 upphöjd till hertig av Fife, intressant här är att hertigtiteln vid avsaknad av manliga ättlingar ärvs på kvinnosidan).

  Ännu en generation framåt i tiden har vi så Edvard VIII’s äktenskap 1937 med Wallis Simpson som förvisso kostade honom tronen men då på grund av att han gifte sig med en frånskild och sålöedes ej orsakat av det icke-dynastiska äktenskapet.

  Av Edvard VIII’s fyra syskon var det bara brodern George, hertig av Kent, som gifts sig dynastiskt medan övriga syskon, däribland blivande kung George VII, gifte sig adligt men icke-dynastiskt.

  Med ovanstående bakgrund förefaller mig Jakob E:son Söderbaums åsikt, i refererade Expressen artikel, att Prins Carl Filip borde gifta sig dynastiskt, högst märklig.

  Både Prinsen och vår svenska monarki torde må bäst av att Prinsen gifter sig med sitt hjärtas kärlek oavsett dennes börd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,865 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar