Det ofödda barnet åter i fokus

ANALYS | När en missbrukande kvinna blir gravid ska hon kunna omhändertas om det ofödda barnet lider en ”påtaglig risk att födas med en skada orsakad av missbruket”. Det föreslog socialdepartementet i våras. Och förslaget har varit ute på remiss under sommaren. Remissinstanserna ger blandade svar. Som all politik är det frågan om intresseavvägningar. Kvinnans rätt att knarka och missbruka alkohol står mot barnets rätt att födas friskt. För mig känns inte avvägningen sådär jättesvår att göra.

SvDs Paulina Neuding gör i dagens tidning poängen att det inte finns en motsättning mellan att skydda fostret från gifter och kemikalier och ha en fri aborträtt. Jag hänger delvis med i resonemanget samtidigt som jag inte kan låta bli att fråga mig vad poängen av att omhänderta en kvinna för att skydda hennes ofödda barn är om kvinnan när som helst kan göra abort. I Sverige har vi ju en övre gräns för abort, till skillnad från delar av USA, så visst kan det fungera. Men det förutsätter ändå en reglerad aborträtt, vilket Neuding – den forna medlemmen av Liberala Ungdomsförbundet, underlåter att omtala.

Parallellt med denna debatt lanserar Neudings forna partikamrater i Folkpartiets Kvinnoförbund en abortliberal hemsida som har som mål att samla in en miljon underskrifter för fri abort över hela Europa. Birgitta Ohlsson är, föga förvånande, längst fram i stridslinjen.

Hon skriver i Östgöta Correspondenten om satsningen:

Kampanjen är partipolitiskt obunden och målet är att samla in en miljon namnunderskrifter som ett medborgarinitiativ inom EU för att kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter ska ses som en mänsklig rättighet och ingen folkhälsofråga.

Det låter som det brukar göra när abortliberaler argumenterar. Ordet barn nämns inte. Inte ens foster. Bara kvinnan och hennes rätt. Ohlsson påminner också om, som brukligt, att 300 kvinnor dagligen dör i samband med illegala aborter. Det är naturligtvis en tragedi. Men att 11 000 ofödda barn dagligen går samma öde till mötes nämns naturligtvis inte.

Jag kräver inte att alla ska komma till samma slutsatser som jag i frågan om synen på en kvinna och hennes ofödda barn. Men att debatten i vart fall tillåts omfatta barnperspektivet tycker jag är ett rätt hovsamt mål. För bara några år sedan tror jag ett sådant perspektiv hade varit omöjligt att få gehör för i debatten. Men socialdepartementets förslag och de skiftade remissvaren visar att debatten idag faktiskt tillåter det. Vilket ofrånkomligen är en framgång. Även om Birgitta Ohlsson och hennes liberala kompisar även fortsättningsvis kommer debattera frågan med skygglappar för ögonen.

Dag Elfström

Annonser

3 Responses to “Det ofödda barnet åter i fokus”


 1. 1 Tronskvalpen augusti 14, 2009 kl. 11:58

  Tror liberala kvinnoförbundet behöver vidga sina vyer lite

 2. 2 Staffan Andersson augusti 14, 2009 kl. 19:44

  Det behöver inte finnas någon motsättning mellan fri aborträtt och att skydda barnet i livmodern. Tanken är då att kvinnan visserligen har rätt att inte föda barnet, men om hon väljer att föda det så ska hon ge det de bästa förutsättningarna och inte utsätta fostret för onödiga risker. Om man är bekymrad över de höga aborttalen kan det ändå finnas ett dilemma – risken att mamman väljer abort för att slippa bli tvångsomhändertagen.
  Ändå tycker jag det låter som ett riktigt förslag men från mina utgångspunker vore det ännu bättre om den fria aborträtten drogs in.
  Reaktionerna visar på det som alltid återkommer; förträngandet av det etiska dilemmat genom talet om kvinnans rätt till sin egen kropp, bortdefinierandet av fostret som något mer än en del av kvinnans kropp. Observera: Fostret är faktiskt en del av kvinnans kropp de lever i symbios och fostret skulle inte överleva utan kvinnan, men fostret trancenderar kvinnans kropp. Fostret är också en egen individ med ett eget skyddsvärde. Jämför situationen med födda människor som p.g.a. svåra handikapp eller sjukdomar inte överlever på egen hand och lever i en slags symbios med sina vårdgivare. Ingen skulle påstå att de därför saknar skyddsvärde.
  Att man alltid bortdefinierar fostret som en del av kvinnans kropp visar på en sak – man förstår innerst inne att det är fel med abort.

 3. 3 Anarkokonservativ augusti 14, 2009 kl. 20:14

  Det mänskliga livet måste värnas, d v s det ofödda barnet.

  Fri abort bör omgående avskaffas och bara extremaborter bör vara tillåtna.

  Unga flickor som blir med barn bör samhället ge stöd – inte mer eller mindre pressa till att begå abort som nu.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,930 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar