Tillskott till högerhistorian

9789173533201En efterlängtad bok släpps i nästa vecka: Främling i folkhemmet: ett högerspöke ser tillbaka. Det är den moderata partiveteranen Lars Tobissons memoarer. Tobisson var aktiv i partiledningen under såväl Bohman, Adelsohn som Bildt. Han borde således ha en hel del intressant att berätta.

Jag har väl egentligen ingen åsikt om honom. Han har stått för mycket i bakgrunden för att en utomstående ska ha en klar bild av vad han betytt för partiet. Han nämns förvisso i såväl Gösta Bohmans båda memoarer, Så var det (Bonnier, 1983) och Maktskifte (Bonnier, 1984), som Ulf Adelsohns Partiledare : dagbok 1981-1986 (Gedin, 1987). Men något helhetsintryck får man ändå inte.

Desto roligare det goda intryck nämnde Tobisson gör i P1s Studio Ett när han intervjuas med anledning av sin nya bok. Klockrenaste svaret är ändå det han avger på frågan om alla verkligen skulle haft samma möjligheter om det varit moderaterna som styrt Sverige under efterkrigstiden:

Det är ju den eviga frågan – om man ska ha frihet eller om man ska ha jämlikhet. Det måste alltid bli en avvägning där emellan. Och jag tror det hade varit bra för det svenska samhället med lite mera frihet och lite mindre tyngdpunkt på jämlikhet.

Mindre tyngdpunkt på jämlikhet. Säg den borgerliga politiker som skulle våga säga den sanningen idag.

Memoarerna har redan varit uppmärksammade i andra sammanhang. Bokförlaget har nämligen släppt valda delar av boken för att öka publiciteten. Bland annat uppgifter om att Gösta Bohman ville stoppa Ulf Adelsohns kandidatur till partiledarposten. Vilket renderat lite uppmärksamhet. Jag har bestämt för mig att Gösta Bohman ganska klart uttrycker att han var tveksam inför valet av Adelsohn i sina egna memoarer. Men det var förståss några år sedan jag läste dem. Nåväl, nya avslöjanden eller inte så är boken helt klart en läsning att se fram emot.

Dag Elfström

Annonser

1 Response to “Tillskott till högerhistorian”


  1. 1 Patrik augusti 21, 2009 kl. 23:07

    Har aldrig uppfattat Lars Tobisson som något annat än en renodlad partimänniska som inte har någon egentlig och tydlig ideologisk kompass. Men vist är säkerligen hans memoarer intressanta, ur historisk synvinkel.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 953,100 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar