Den 26:e Medeltidsveckan på Gotland

Artikelförfattaren

REPORTAGE | I år genomfördes Medeltidsveckan på Gotland för 26:e gången. Bättre än någonsin, besökarna fortsätter att strömma till och många bedömer att 2009 kan skrivas in som ett år med många nya publikrekord. För de entusiaster som varit med länge finns det bara en Medeltidsveckan – och det är den som inträffar varje år vecka 32 på Gotland. En medeltidsvecka som resulterat i minst två doktorsavhandlingar och ett stort antal högskoleuppsatser.

Medeltidsveckan är det enskilt största publika arrangemanget på Gotland. Historieentusiaster blandas med musiker, marknadsförsäljare, hantverkare och vanligt folk. För många liknas veckan i början av augusti på Gotland vid en årligt återkommande släktträff. Kanske är man inte lika förtjust i alla, men man har något väsentligt gemensamt som gör att man står ut.

Medeltidsveckan på Gotland är idag ett bland många medeltidsarrangemang i Sverige. Några få modiga har gjort som på Gotland och ger sig in i medeltiden en hel vecka. Andra nöjer sig med några dagar eller en helg. Medeltidsveckan på Gotland var först och kan fortfarande räkna sig som störst med över 150,000 besök under veckan.

Vad som kännetecknar just detta medeltidsarrangemang, förutom tornerspel, marknad, konserter och teaterföreställningar, så är det utbudet av kurser och föreläsningar. Kurser i medeltida dans, skönskrift, matlagning, skotillverkning, ringbrynjetillverkning och hur man syr sina egna medeltidskläder är populära och blir snabbt fulltecknade.

Föreläsningarna handlar om allt som har med medeltiden att göra. Många föreläsningar är desamma som återkommer år från år, andra knyter an till det för året unika temat. I år var det Erik av Pommern och Visborgs slott. Förra året var det Tyska Orden som Gotland var en del av åren 1398-1408.

Visby som stad och Gotland inbjuder till historiska arrangemang. Intresset verkar inte heller avta, tvärtom. De som var unga och besökte medeltidsveckan för 20 år sedan kommer nu tillbaka – med sina barn. Intresset för att inte bara passivt motta information om historia utan själv få uppleva den, klä sig som man gjorde, äta mat som man åt då, se hur en klänning eller tröja tar form från råvara till färdig produkt ger så mycket mer. Många ”varför” förklarar sig själv när man förflyttar sig till en annan tid. Den kanske viktigaste kunskapen är när det går upp för den ivrige amatörhistorikern att människorna på medeltiden kanske inte var så dumma ändå. Många saker som var riktigt bra har gått förlorade i tiden.

En av medeltidsveckans starka sidor och som mycket väl kan vara en förklaring till dess popularitet är att man deltar precis så mycket som man själv vill. Men den verkliga känslan infinner sig först när man tagit steget och bytt garderob. Då kan tidsresan börja. Efter detta första steg är det lätt att ta nästa på vägen mot verklig medeltidsentusiasm. Från att ha köpt en färdigtillverkad utstyrsel brukar det inte dröja länge förrän man tillför egna detaljer. Och ska man få det verkliga erkännandet bland övriga entusiaster så ska man själv ha tillverkat det på medeltida vis.

Medeltidsföreningarna har en viktig roll att spela under medeltidsveckan. Som en plats att utöva sitt intresse, som en mötesplats – och som en social gemenskap. Vuxna människor som klär sig, och i olika grad lever, medeltida när de träffas, står i en relation till varandra som inte har med utbildning, yrke eller bakgrund att göra.

Många av de mest aktiva föreningarna har tillkommit tack vare Medeltidsveckan och har medlemmar både på Gotland och på fastlandet. Torneamentum (riddargrupp med tornerspel som specialitet), Gutars Bågskyttar (långbågeskyttar), Gantarna (allmän medeltidsgrupp), Gillet St Olofs Yxa (inriktar sig på vikinga- och medeltid som gestaltar Tyska Orden), Gutniska Gardet (allmän medeltid, stridskonst), Styringheim (SCA förening), Medeltidsgillet (bistår medeltidsveckan på olika praktiska sätt) – och till dessa kommer ytterligare grupper i mer eller mindre organiserad form. Många väldigt privata andra mer öppna. Att få ihop en lista över alla deltagande grupper torde vara en omöjlighet.

Det finns nog inte många andra platser där man kan höra fullvuxna, skäggiga män iförda stora stövlar och brynjor diskutera kvalité och meterpriser på ylle- och linnetyger. För att inte tala om knappar, spännen och beslag. Avståndet från att knåpa ihop sin egen ringbrynja till att sy sina egna kläder visar sig vara ganska kort.

Gör man en rundfrågning bland alla de hantverkare av olika sig som återkommer år efter år så finner man att många av dessa män och kvinnor har detta som hobby och ”civilt” sysslar med något helt annat.

Att entusiasterna som klär sig, tillverkar och lever historiskt gör en insats för att upprätthålla grundläggande hantverksmetoder från flydda tider är obestridligt – så är det. Vad vi idag inte tänker på är att de kunskaper som ärvts från generation till generation när det gäller att odla och producera sin egen mat, att tillverka sina egna kläder – att leva ett bra liv utan att ha tillgång till moderna energikällor – blir allt mer okända. Skulle vår civiliserade värld drabbas av omfattande naturkatastrofer, epidemier eller andra omvälvande händelser så att vi inte har tillgång till vår moderna värld, är det inte många som kan få hjulen att rulla igen. En grupp som kan och säkert gärna ställer upp är historieentusiasterna, ”nördarna” som kan sy, baka, laga mat och inrätta sina liv efter betydligt enklare förhållande än vad som är normalt för Sverige idag 2009.

Att ge sig hän in i historien betyder för de flesta att de vill lära sig mer. Lära sig, uppleva, förstå och därmed kanske få perspektiv på det liv vi nutidsmänniskor kämpar med dagligen. Gotlands Medeltidsvecka erbjuder just detta på ett levande sätt.

Rolf K. Nilsson (3:e stående från höger) och andra medlemmar ur Gillet St Olofs Yxa som under Medeltidsveckan gestaltar händelser ur Tyska Ordens närvaro på Gotland 1398-1408.

Rolf K. Nilsson
(som vid sidan om jobbet som moderat riksdagsledamot också varit ordförande i Stiftelsen Medeltidsveckan åren 2002-2008, är en av grundarna till Gillet St Olofs Yxa och som gärna ikläder sig rollen som Tyska Ordens högmästare på Gotlandsbesök)

5 Svar to “Den 26:e Medeltidsveckan på Gotland”


 1. 2 H B Palmaer augusti 26, 2009 kl. 15:16

  I förbifarten: Det heter Tyska ordens stormästare. Inte högmästare.

 2. 3 Patrik Magnusson augusti 26, 2009 kl. 19:31

  Stormästare eller Högmästare?

  Det torde väl bero hur man väljer att översätta. På tyska benämns ämbetet Hochmeister, på engelska Grand Master. Eftersom det handlar om TYSKA orden, känns inte högmästare helt fel, men det kanske finns någon officiell svensk översättning som säger något annat.

  Nåväl, hur som helst trevlig artikel, som gör mig än mer sugen att någon gång ta mig till Gotland vid denna tid på året.

 3. 4 Rolf K Nilsson augusti 26, 2009 kl. 20:19

  NATIONALENCYKLOPEDIN:
  Högmästare; högmästare, titel på högste styresman inom vissa ordenssamfund, t.ex. Tyska orden.
  Stormästare; stormästare, en ordens högsta myndighet, inom vissa ordnar kallad högmästare. Suveränens prerogativ innebär att monarken som ordens herre och mästare (ordenssuverän) härskar över den. Alternativt är orden en statsinstitution, där landets monark eller president har den avgörande makten i alla frågor rörande den; i detta fall handläggs frågorna på regeringsnivå.

 4. 5 Olof augusti 26, 2009 kl. 23:21

  Nationalencyklopedin står inte högt i kurs hos mig. Jag konstaterar dock att det även i Nordisk familjebok talas om Tyska ordens högmästare. Saken får därför betraktas som utredd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 054 713 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar