Lästips: Om svenska försvarets förfall

Ibland kan man som skribent känna sig lite trött i pekfingrarna, och lite trög i bollen. Då är det skönt att konstatera att det finns andra som ändå skriver det man vill uttrycka, och gör det på ett bättre sätt än man själv kunnat göra. Då kan man nämligen ta den bekväma genvägen att hänvisa till ett färdigt inlägg istället för att skriva det själv.

Det är precis vad jag tänker göra nu. Den som likt jag är intresserad av säkerhetspolitik torde nämligen ha stor glädje av denna artikel av Lars Ulfving, på bloggen ”Strategi och Krigskonst”. Ulfving beskriver där det sorgliga tillstånd vårt försvar befinner sig i, hur vår försvarspolitik befinner sig i total avsaknad av kontakt med den säkerhetspolitiska verkligheten, och vilket enormt resursslöseri det senaste decenniets försvarspolitik medfört.

Den bistra sanningen är att vi idag kastar ut 40 miljarder årligen i försvarsutgifter, men att vi i praktiken knappt får något för pengarna i form av försvarsförmåga, att försvaret enligt alla rimliga sätt att bedöma redan är skrotat, och att det sannolikt kommer att ta i storleksordningen 30 år att bygga upp det igen – från början. Läs och rys. Tyvärr har Ulfving helt rätt i det han skriver.

Patrik Magnusson

2 Responses to “Lästips: Om svenska försvarets förfall”


 1. 1 Fältmarskalken augusti 30, 2009 kl. 8:38

  Detta är i sanning \b{dyster läsning}.

  En återgång till tingens ordning är nödvändig. Ett första steg vore att återinföra indelningsverket och våra stolta bygderegementen.

 2. 2 Patrik Magnusson september 1, 2009 kl. 19:00

  Varför stanna vid indelningsverket? Ledungen – det var grejer det. Det var bättre förr, ju förr desto bättre! 😉

  Nej, men skämt åsido. Exakt hur vårt återuppbyggda försvar bör se ut torde nog kräva en hel del utredande. Vad vi kan vara säkra på är att det inte kommer att se ut som vare sig 1600-talets, kalla krigets eller dagens militära organisation.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 980,044 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser