FFFF:s bok – den nya kristdemokratins bibel?

RECENSION | I mars 2009 startades FFFF, det nya kristdemokratiska nätverket för förnyelse i riktning mot Frihet, Familj, Flit och Företagsamhet. I juli under Almedalsveckan höll de ett välarrangerat seminarium och i samband med det släppte de en bok, närmare bestämt en antologi. Det är både vackert och snabbt rutet!

Boken innehåller betraktelser om Kristdemokraternas förnyelse, av personer som i de flesta fall saknar direkt koppling till partiet, men som står på samma eller mycket näraliggande värdegrund. Flera av dem är välkända mediapersonligheter och gemensamt för dem alla är att de önskar ett mera konservativt KD. D.v.s. konservativt utifrån den idébildning som kallas konservatism och som är en av de tre huvudideologierna jämte socialism och liberalism – ett begrepp som alltjämt är kontroversiellt i partiet, och därför gör sig allra bäst om det inte nämns som beteckning på de aktuella värdena och värderingarna. Likväl förekommer ”K-ordet” flera gånger i boken, och FFFF-nätverkets grundare Jessica Nyberg och Erik Sjöstedt har också själva en uppenbart avspänd inställning till konservatismen.

För att ge en glimt av vad antologin En ny kristdemokrati: Frihet, Familj, Flit, Företagsamhet (Ett Till Förlag, 2009) har att bjuda på, så bär Jessica Nybergs inledning den talande rubriken ”Trångt i mittens rike”. Hon skriver om hur den förnyelse som genomfördes under Alf Svensson fram till dennes avgång som partiledare 2004 ledde till att KD blev ett bredare, värdeorienterat och mera allmänborgerligt parti. Ett parti som hon, som inte själv hör till dem som traditionellt betraktas som KD:s kärnväljare (framför allt frikyrkliga), kände sig hemma i och började engagera sig i. Givet hur partiet utvecklats i opinionsmätningarna sedan Göran Hägglund tog över efter Alf Svensson, med åratal av extremt många noteringar under 4%-spärren, slår hon också fast att ”Om kristdemokraterna siktar på att få 51 procent av väljarna, så är risken stor att man kammar noll. Siktar man istället på att nå de 15-20 procent som delar mer konservativa värderingar är chansen stor att man lyckas.” Och bara en sådan sak som att hon hänvisar till hur David Cameron har förnyat Storbritanniens konservativa parti i synnerhet avseende familjepolitiken känns oerhört härligt och välkommet.

Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder ger oss ett par betraktelser över livet som småföretagarfamilj, inramade i vass kritik mot 1900-talets socialdemokratiska samhällsbygge och historiska perspektiv på den svenska samhällsdebatten. Lika nödvändiga som förväntade är ståndpunkterna om behovet av mer frihet i civilsamhället, lägre skatter och minskad makt för fackrörelsen.

Poeten och författaren Marcus Birro, nybliven pappa, berättar personligt och med varmt hjärta om hur värdefull familjen är. ”Kärnfamiljen är under beskjutning”, skriver han. Familjens ställning i det svenska samhället måste stärkas, han angriper feminismen och betonar genomgående de andliga värdena i tillvaron framför de materiella.

Marcus Svensson är sedan några år ledarskribent på moderata Smålandsposten och tidigare medarbetare på tidningen Kristdemokraten och chefredaktör för den fristående kristdemokratiska idétidskriften Civitas. Hans kapitel ger en kristdemokratisk syn på den s.k. arbetslinjen, komplett med Gnosjö-perspektiv. I den småländska Gnosjöregionen spirar både samhällsgemenskap och småföretagande på ett unikt sätt i Sverige, och det är notabelt att medan Sverige haft världsrekord i sjukskrivningar så ligger den i sociala hänseenden konservativa Gnosjöregionen i helt andra änden av statistiken. Vid sidan om det ger han perspektiv på den kristdemokratiska ideologin som sådan, och det är givetvis med stor glädje i det konservativa hjärtat som man förutom ovansagda också får sig till livs följande ståndpunkt: ”Oavsett om vi är medvetna om det eller ej, så lever vi i en kulturell kontext som påverkar oss.”

Även författaren, filosofen och den konservative debattören Roland Poirier Martinsson skriver ett alldeles utmärkt kapitel, där han driver tesen om behovet av en folklig konservatism. Alltså en konservatism bortom tweedkavajerna och punschbägarna som omfattar den vanlige arbetaren i träningsoverall som dricker öl framför TV:n (ungefär). I sak har Poirier Martinsson givetvis rätt både om en sådan folklig konservatism och att den idag hör bättre hemma inom KD än i något annat svenskt parti. Viktigast i kapitlet är att han systematiskt desarmerar en mängd etablerade fördomar och missuppfattningar som finns kring konservatismen. Utöver det argumenterar han också tydligt för hur den väg som KD slagit in på efter valet 2006 är både misslyckad och helt utsiktslös.

Sista kapitlet står Magnus Kolsjö för, kristdemokrat och politiskt sakkunnig åt kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. Titeln är ”Moralens väktare eller etikens främjare”, och han för sin del ger en historik över de svenska kristdemokraternas utveckling som parti och hyllar vägen bort från de moraliska pekpinnarna. Men till skillnad från många andra trycker han ändå på att det är viktigt att KD står upp för etiken – d.v.s. han poängterar skillnaden mellan att ha en fast värdegrund förankrad i kristendomen och att vara förbudsivrande mot allt som är dåligt. Förutom att lyfta konservativa grundprinciper som värnandet om de naturliga gemenskaperna och försiktighetsprincipen, sätter han också fingret på vikten för KD av att lägga sig till med en försvarsvänlig politik – en urgammal konservativ hjärtefråga.

För att summera mina allmänna intryck av boken så är den både läsvärd, intressant och uppiggande. Den sätter verkligen fingret på mycket av det som även jag tycker behöver dryftas. Lite grann känns det på det stora hela som att både moralfrågor och försvarandet av kärnfamiljen som ideal hamnar i kläm, men det är uppriktigt sagt också en fråga om hur man läser just de textpassagerna i förhållande till resten av kapitlet. Av just det skälet kan på goda grunder antas att det är behovet att ändå framstå som politiskt korrekt som lyser igenom när skribenter som Marcus Birro och Magnus Kolsjö berör sådana saker. Deras bidrag är ändå oerhört värdefulla. Att denna bok sägs vara bara en av flera debattböcker som FFFF ska ge ut, lämnar både ett stort hopp och stark framtidstro.

Initiativtagarna till FFFF Jessica Nyberg och Erik Sjöstedt ser med sällsynt klara ögon på vilken roll en dylik debattskrift ska spela och vilken roll partier i realiteten spelar för väljarna. Man blir ömsom tårögd och ömsom får man en kick, av att se hur professionellt de förhåller sig. Nätverket FFFF är ett politiskt initiativ av ett så fräscht, nyskapande och lättförståeligt slag att de allra flesta väljare omöjligen kan föreställa sig att någonting dylikt skulle dyka upp inom ramen för ett så ”tråkigt” parti som KD. FFFF är verkligen ett klockrent initiativ som har lyckats sätta fingret på ett mycket behövligt område inom svensk politik som både saknas idag och har sin självklara plats i och genom KD. Om partiet väljer att lyssna (märkbart) på dem så skulle Sverige få se ett KD som tar plats i debatten med perspektiv som alltid är både intressanta och relevanta för alla – även för dem som inte sympatiserar med partiet som sådant. Detta är i så måtto onekligen ett framgångsrecept. Äntligen känns det att svensk politik i allmänhet och KD i synnerhet har tagit steget in i 2000-talet.

Besök nätverkets hemsida: www.FFFF.nu

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “FFFF:s bok – den nya kristdemokratins bibel?”


  1. 1 Patrik Magnusson september 6, 2009 kl. 12:12

    Mycket trevlig och inspirerande läsning. 🙂

    Låt oss hoppas att Kd:s partiledning tar intryck och vågar välja den förespråkade linjen, som både har bättre förutsättningar att attrahera väljare, och som ligger närmare vad klassisk kristedmokrati är än den urvattnade sörja som nu har fått fäste i partiet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s





Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.



Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.



Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser