Högervindar eller vänstervindar?

ANALYS | Blåser det högervindar eller vänstervindar ute i världen? Inte för att påstå att borgerliga respektive socialistiska partiers valsegrar alltid är fullkomligt internationellt synkrona, men inte sällan är tendenserna ändå tydliga. När ett politiskt läger avlöses av ett annat i tongivande västländer följer ofta andra efter. Det hände på 80-talet och det hände igen (åt andra hållet) på 90-talet. 

I Tyskland blåser vindarna åt höger. Eller? Och åt vilket håll blåser egentligen vinden i Norge?

Vad det gäller oss svenskar så påverkas vi inte minst av vad som händer i vår närmaste omgivning, det vill säga våra nordiska grannländer (trots att vi inte alltid tänker på det). Annars påverkas vi kraftigt av vad som händer i Tyskland (trots att vi inte vill låtsas om det). Det har vi alltid gjort och fortsätter också att göra det, från Hansan via Goethe, Kaisern och Krupp till Angela Merkel. Sist, men absolut inte minst, är vi naturligtvis kraftigt orienterade mot de anglosaxiska länderna. Inte bara tar Sverige, som sätter en ära i en kokett USA-fientlighet, intryck av minsta psedohändelse på andra sidan Atlanten i långt större utsträckning än de flesta andra europeiska länder, utan vi är även  mycket lyhörda mot vad som sker i Storbritannien. Med detta i åtanke framstår det just nu som ganska knepigt att förutsäga åt vilket håll vinden kommer att kantra, för i Europa och världen är det politiska vädret ostadigt.

USA har nyligen valt sin mest vänsterinriktade president genom tiderna, som har anfört en våg av nationaliseringar (socialiseringar) och statliga ingrepp i ekonomin som har sköljt över såväl Europa som USA . Finanskrisen har fått annars välbalanserade människor att  på fullt allvar deklarera kapitalismens slutgiltiga undergång,  och den europeiska högern har i femtio års tid surrat sig hårt vid kapitalismens mast. Samtidigt har det länge blåst kraftiga högervindar Tyskland. Eller har åtminstone ansetts göra det. I delstatsparlamentsvalen i Sachsen, Thüringen och Saarland har plötsligt vinden vänt. SPD och inte minst det gamla kommunistpartiet Die Linke har gått kraftigt framåt medan CDU har gjort sitt största tapp under efterkrigstiden. Situationen tycks påminna om den inför det förra förbundsdagsvalet där de borgerliga förutspåddes en promenadseger men SPD lyckades radera det borgerliga försprånget veckorna innan valet. Delstatsvalen i Tyskland kan alltså vara allt annat än goda nyheter för den svenska borgerligheten, om SPD vinner en övertygande seger i förbundsdagsvalet om knappt en månad kan vi vara säkra på att det kommer att påverka oss på ett eller annat sätt.

Slutligen har den rödgröna regeringen framgångsrikt försvarat sig mot den borgerliga oppositionen i Norge, trots vad som såg ut som  ett borgerligt mandatövertag i de sista opinionsmätningarna. Att de borgerliga faktiskt fick flest röster totalt sett men blev snuvade på regeringsmakten på grund av ojämn mandatfördelning i valkretsarna är av underordnad betydelse. Man borde för övrigt kunna förlåta den norska borgerligheten för en viss bitterhet över resultatet, med tanke på att valet 2005 fick precis samma utgång, det vill säga majoritet av valmanskåren men en minoritet av mandaten för de borgerliga (det är för övrigt ganska intressant att notera att de uppprörda reaktionerna från den svenska medievänstern då George W Bush på grund av ojämn fördelning av elektorsröster blev vald till USA:s president trots en minoritet av rösterna helt tycks utebli, liksom efter det norska valet 2005. Det är tydligen bara ”statskupp” när den evangelikala högern gör det). I historieböckerna står det som regel mer om vem som vann än hur segern bärgades. Av alla utländska influenser är det sannolikt också de från våra nordiska grannländer som påverkar oss mest.

Å andra sidan finns det motsatta tendenser. I EU:s ständiga lagkapten Frankrike fortsätter debaclet i Socialistpartiet att säkra en fortsatt  borgerlig regering och det finns mycket lite som tyder på att David Cameron inte kommer att lyckas vinna tillbaka regeringsmakten för Tories i det kommande brittiska parlamentsvalet. Samtidigt har vi ännu inte sett hur Barack Obamas vågspel utfaller. Han kan lyckas med sina föresatser, men risken finns att han snabbt gör sig än mer impopulär än sin företrädare. Tar republikanerna tillbaka huset i kongressvalet nästa år kommer åtminstone vänstervågen i USA att få ett slut, vilket tveklöst kommer att få återverkningar i Europa. Samtidigt verkar inte heller finanskrisen riktigt arta sig till vad vänstern hade hoppats på. Om börserna fortsätter stiga och vi klarar oss undan en skenande inflation kan mycket av grunden för en ny europeisk vänstervåg gå om intet, förutsatt att arbetslöshetskurvan även den vänder inom rimlig tid.  Själva kan vi inte göra så mycket mer än hoppas (och hålla hårt på arbetslinjen). Opinionsmätningarna visar fortsatt jämnt mellan regeringen och oppositionen, om än med ett litet övertag för de rödgröna. Därmed inte sagt att det inte finns något utrymme för en självständig svensk opinion, eller att valet 2010 endast avgörs av de stora elefanternas dans. Men det står i alla händelser klart att det kommer att vara av stor betydelse för Sverige åt vilket håll de politiska vindarna i Europa och USA kommer att blåsa under det år som återstår innan valet.

Daniel Bergström

6 Responses to “Högervindar eller vänstervindar?”


 1. 1 Dag Elfström september 16, 2009 kl. 9:58

  Jag tror helt enkelt det blåser apolitiska vindar, eller rycka-på-axlarna-vindar. Det finns inget som tyder på att det skulle finnas en genomgående politisk trend över hela europa samtidigt för tillfället i vart fall.

 2. 2 martin september 16, 2009 kl. 12:55

  Idag blåser det höstvindar, i Stockholm i alla fall.

 3. 3 Staffan Andersson september 16, 2009 kl. 13:36

  Man får ju inte glömma att regeringspartibyten inte ger en bra bild av höger- och vänstervindar. Även inom partierna blåser det så att högerpartier går åt vänster och vänsterpartier går åt höger. Hur vindarna blåser måste istället bedömas utifrån samhällte i stort. Fram träder då en splittrad bild men på det stora hela har de dominerande vindarna under senaste halvseklet varit vänstervindar.

 4. 4 Daniel Bergström september 16, 2009 kl. 15:08

  Dag: att det blåser apolitiska vindar i betydelsen allmän politisk omrörning i grytan är nog en ganska riktig analys. Det är dock min övertygelse om att vindkantringarna på sikt kommer att utkristallisera sig till en tydlig politisk våg, antingen åt höger eller åt vänster. Frågan är bara om det sker inom året eller inom fem år.

  Staffan: Det beror ju (som allt annat) lite på hur man definierar vänster och höger. Men visst har det blåst en jämn ”vänstervind” med avseende på idé- och samhällsutveckling sedan andra världskrigets slut, men med samma resonemang kan man säga att det har blåst vänstervindar sedan 1789 (i och för sig sant, men ändå…).

 5. 5 Marthin september 16, 2009 kl. 17:10

  Den politiker i Tyskland som på bästa sätt kan sälja in hos folket varför de skall hållas med ”cross-subsidies” i €-zonen, och/eller komma med en rimlig förklaring till varför Bundesverfassungsgericht talar likt de gör angående det så kallade Lissabonfördraget; vinner valet.

  27 september är det dags..?


 1. 1 Borgerlig regering i Tyskland « Tradition & Fason Trackback vid september 28, 2009 kl. 23:00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 048 279 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar