Riksmötets öppnande – as it should be

Idag hölls så riksmötets öppnande i riksdagens plenisal(läs mer här, här, här). Visst är det intressant att se Mona Sahlin tvingas sjunga kungssången, men det är ändå svårt att inte drömma sig tillbaka till den ordningen som gällde före 1974. Då hette nämligen samma tillställning ”riksdagens högtidliga öppnande”. Det hölls i slottets rikssal. Det var pampigt på riktigt. Karolinska drabanter. Trontal. Underdånighet inför Konungamakten. Då var det också högtidskläder som gällde(frack), nu bemödar sig inte ens alla de manliga ledamöterna att täcka halsen (miljöpartiets Peter Eriksson bar varken slips eller fluga och hade två knappar uppknäppta på sin skjorta). Och Lars Ohly bar tydligen jeans, så såg inte de första parlamentariska kommunisterna ut i Sverige (bild).

SVTs öppna arkiv har lagt upp Riksdagens högtidliga öppnande när det hölls för sista gången, hösten 1974(se det här). Även 1961 års högtidliga öppnande finns att tillgå(här).

Det är lite skillnad mot hur det ser ut idag, när vissa ledamöter ibland vägrat stå upp när Konungen anländer i protest mot monarkin (Birgitta Ohlsson har bland annat idkat denna protest). Även om jag inte såg några sådana tendenser idag.

Dag Elfström

Annonser

6 Responses to “Riksmötets öppnande – as it should be”


 1. 1 Fältmarskalken september 15, 2009 kl. 15:55

  Detta är ett i sanning ett beklagansvärt spektakel där respekten för vår Konung och vårt Fädenesland öppet skymfas.

  Det är hög tid att återupprätta monarkin i enlighet med de principer som finns i 1809 års grundlag.

  Förövrigt borde riskdagsledamöterna P. Eriksson och L. Ohly gripas för majistätsbrott och avstraffas på lämpligt tukthus för sitt olämpliga uppförande att inte genom sin klädsel visa vår Konung sin aktning.

  Gud bevare Konungen och Fädeneslandet.

 2. 2 Per Dahl september 15, 2009 kl. 17:32

  Hade den stora förmånen att få närvara 10/1 1972. För mig har alltid hälsningen mellan konung och valda varit den bästa symbolen för maktdelning jag kunnat komma på.

  Det var så svalt i Rikssalen att man kunde stå med ytterkläder på. Efteråt gick jag och den skolkamrat som varit med på Cattelin och åt lunch och stötte på finansminister Sträng i entrén.

  jag tror det var året innan som vi demonstrerade mot nya grundlagen på Sergels torg med Jon Peter Wieselgren som talare och huvudbanderollen ”Herre Konung, Ditt folk är fortfarande Dig troget.”

  Folk som envisas med att vara för nya grundlagen har jag uppriktigt sagt aldrig kunnat med.

  Tack för tipset om klippet. Lägger upp det på ledarsidans sajt också!

  Per D

 3. 3 Dag Elfström september 15, 2009 kl. 18:10

  Dahl: Alltid roligt att vara behjälplig! SVTs öppna arkiv bjuder på både det ena och det andra. När Gunnar Biörck medelar den gamle Konungens död är en annan dyrgrip i SVTs arkiv. Se det klippet här. Eller det här klippet, också i samband med Kung Gustaf VI Adolfs död.

 4. 4 Fältmarskalken september 15, 2009 kl. 18:22

  Bäste Per Dahl:
  ”För mig har alltid hälsningen mellan konung och valda varit den bästa symbolen för maktdelning jag kunnat komma på.”

  Jag vill här instämma till Ert här ovan mycket kloka uttalande.

  Konskevensen av vår nuvarande grundlag, och dess skriande brist på maktdelning, ger dåligt respekt och bristfälligt skydd för den enskilde som utlämnas till klåfingriga politikers godtycke och de femtioens rätt att bestämma över de fyrtionio.

  Gud bevare Konungen och Fädeneslandet.

 5. 5 Dag Elfström september 16, 2009 kl. 16:35

  Peter Eriksson hade visst också jeans.

  Se bild 10 i detta bildspel: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3526237.svd

 6. 6 beeteehaa@aol.com september 16, 2014 kl. 10:31

  Jag anser inte att den gamla ceremonin i rikssalen och med drabantstamp skall återupptas. Sannerligen var det en hemsk ceremoni, där de folkvalda fick sitta på ryggstödslösa bänkar och se upp till överheten. Drabanterna tågade förbi dem i sin särskilda marschtakt, som ju från början var avsedd att skrämma skiten ur undersåtarna. Att dom efter inmarschen ställde sig utanför rikssalen, för att övervaka, att ingen slank ut, gjorde ju inte saken bättre. Ceremonin har i våra dagar ersatts av en värdig efterföljare, som blev riktigt bra, när kungen slapp åka rulltrappa upp till plenisalen. Ceremonin har en fin blandning av allvar, lättja och glädje.
  Kungen kommer till riksdagen på kungligt vis och tas emot av talmannen.
  Stridsmakten stannar ute.
  Kungen inviger säsongen på talmannens anmodan och bereds möjlighet att rikta några personliga ord till de folkvalda.
  Statsministern lägger ut sina föreställningar om regeringshandhavandet.
  Ankomsten och själva ceremonin inramas av svensk musik av allra högsta klass, en klar förbättring mot Voss eller Gyllenhaals mer än mediokra paradmarscher.
  Till slut är alla överens med unison sång: ”Du gamla, du fria”.
  Skillnaden mellan den gamla och den nya ceremonin är, att dagens ceremoni avspeglar dagens Sverige och dess politiska förhållanden. Det skulle knappast återgången till den gamla ceremonin göra. Den var överhetens spel för undersåtarna.
  Jag tror faktiskt inte, att majoritéten av Sveriges folk saknar det här spektaklet,
  allra minst HM CVIG själv.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,865 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar