Mickelsmäss och den svenska matkulturen

Svenska primörer.

Den svenska husmanskosten är världsunik. Fläsk med löksås, rotmos, rårakor, raggmunkar, falukorv, strömming, kokta rödbetor… och mycket salta smaker, men även t.ex. timjan, pepparrot, lingon och bara det att löken här är stark medan den i större delen av världen i övrigt inte smakar någonting! Vi borde vara stolta över och vårda vår svenska matkultur. Faktum är att intresset på senare år för svensk husmanskost har ökat märkbart bland folket och nu i år har även jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) beslutat göra en jättesatsning på svensk matkultur (läs gärna min NWT-ledare om saken).

Jag har i åratal på flera sätt drivit frågan att vi borde återinföra firandet av Mickelsmäss, vilken fram till 1970-talet firades första söndagen i oktober. I det gamla Sverige var Mickelsmäss framför allt en skördefest. Det var dagen då den varma sommaren firades ut och den färgglada hösten firades in, och Mickelsmäss räknades som den största högtiden på året efter Julafton. Nu när de svenska primörerna kommer och är som godast i oktober, vore det inte alldeles perfekt att då återuppliva firandet av Mickelsmäss som en folkhögtid – så att vi tillsammans kan njuta av det allra bästa den traditionella svenska matkulturen kan erbjuda? Förutom det goda för smaklökarna är det ett utmärkt sätt dels att få en känsla för vårt stolta svenska kulturarv, och betydelsen av att ha en levande landsbygd.

I Tyskland har man en Oktoberfest, en veritabel folkfest där man går man ur huse i traditionella tyska kläder (lederhosen, tyrolerhatt m.m.), dricker öl och äter korv och tar del av mycket av det som skördetiden bjuder på. Tysklands Oktoberfest är så välkänd i Sverige att det på senare år t.o.m. börjat firas svenska Oktoberfester med öl och korv här och var, om än i ganska begränsad skala. Annars har vi ju också blivit allt bättre på att fira den amerikanska högtiden Halloween, med orangea pumpor, skräck, bus eller godis. Att vi i Sverige traditionellt firar Allhelgonahelgen mera allvarligt sedan hundratals år är ett ämne jag inte ska förskräcka mig över mer just nu – men lika mycket som detta så väl illustrerar vårt stora behov av folkliga högtider, tydliggör det också det märkliga i att vi inte står upp för våra egna traditioner!

Låt mig ge lite mera perspektiv på Mickelsmäss, för att också förmedla en känsla av hur det skulle kunna te sig idag. Jämför med att Julaftonsfirandet anknyter till både Jesu födelse, S:t Nicolaus och gammal svensk folktro. I det gamla Sverige inleddes Mickelsmäss med att djuren fördes hem från fäbodarna till bygdens ladugårdar och stall under lantligt festliga former. Vallflickor tutade i lurar och korna pryddes med brokiga band. Vid högtidens utgång bytte man från lättare sommarkläder till de varmare och mörkare vinterkläderna. Mickelsmäss var också den unga kärlekens högtid. Det var den dag då bygdens flickor och pojkar återförenades efter att under en hel sommar ha varit ifrån varandra – flickorna var ju ute på s.k. fäbodvall och pojkarna hjälpte till på åkern.

Om inte politikerna vill ta initiativ till att återinföra firandet av Mickelsmäss, så får vi väl göra det själva! Imorgon är första söndagen i oktober. Gå till Din lokale grönsakshandlare, saluhall eller ICA-butik, och köp ett ”Mickelsmässbord” (jfr Julbord) bestående av ett antal primörer, och så lite fläsk och lite fisk som kanske inte är precis vad man brukar äta på påsk, midsommar och julafton. Fokusera i sammansättningen av Mickelsmässbordet just på de färska grönsakerna, eftersom det är särskilt de som är så fina just nu. Drick öl och nubbe till. Klä Ditt hem färgglatt, och varför inte brokiga band kring bordet och kanske lägga fram en näverlur som traditionellt inslag. Och hitta för all del på ett eget sätt att anknyta till ung kärlek…! Hjärtformad sockerkaka och dans (om man har ett större sällskap) är ju bara två modesta idéer i sammanhanget.

Länge leve traditionerna, festerna och folkligheten!

Jakob E:son Söderbaum

8 Responses to “Mickelsmäss och den svenska matkulturen”


 1. 1 Johanna oktober 3, 2009 kl. 16:42

  Nu infaller är väl Mickelsmäss den 29 september eller första efterkommande söndag, och inte första söndagen i oktober? Den helige Mikaels dag infaller ju den 29 september, eller gjorde ju i alla fall det ursprungligen. Mikael har fortfarande namnsdag den dagen.

  Rätt skall väl vara rätt, om man nu skall hålla på traditionerna.

 2. 2 Söderbaum oktober 3, 2009 kl. 16:57

  Johanna: Mikael har som sagt namnsdag den 29:e september, men det står fortfarande i moderna almanackor att Den helige Mikaels dag är nu imorgon.

 3. 3 Johanna oktober 3, 2009 kl. 17:05

  Fast om den 29:e eller 30:e hade infallit på en söndag, hade den Helige Mikaels dag infallit i september, om man skall grunda sig på kyrkoåret, och de gamla traditionerna?

 4. 4 Rune oktober 3, 2009 kl. 18:42

  ”Fläsk med löksås, rotmos, rårakor, raggmunkar, falukorv, strömming, kokta rödbetor… och mycket salta smaker, men även t.ex. timjan, pepparrot, lingon och bara det att löken här är stark medan den i större delen av världen i övrigt inte smakar någonting!”
  Helt riktigt! Man njuter när man får sådan mat. Men det börjar bli svårt att hitta matställen där svensk mat serveras.
  För övrigt anser jag att TV-kockar, som förstör den svenska matkulturen, bör kokas i olja.

 5. 5 Allianspartisten oktober 4, 2009 kl. 10:26

  Söderbaum:
  Ett bra inlägg som dock innehåller en nästintill oförlåtlig underlåtenhetssynd, du glömmer att nämna ärtsoppan, en av de absoluta grundstenarna i vår svenska matkultur. Vad vore en torsdag utan ärtsoppa, pannkakor och eventuellt annat tillbehör?

  Rune:
  Olja är ingen särskilt utmärkande del av vår matkultur. Jag föreslår därför att du ändrar ditt något ”kannibalistiska” recept från kokning i olja till stekning i smör eller möjligen ister (…om det nu inte är så att du i ditt goda sedelärande uppsåt vill låta kockarna smaka på sin egen ”medicin”).

 6. 6 Rune oktober 4, 2009 kl. 18:58

  Det finns ett finskt ordspråk som lyder:
  En ryss är en ryss om man så steker honom i smör!

  DVS han blir inte bättre efter denna behandling. Även om man har försökt.

  Därför skall TV-kockar kokas i olja. Gärna motorolja eller hydralolja. De är kulturförstörare och borde inte tolereras.

 7. 7 Gabriel oktober 5, 2009 kl. 8:00

  Jag är helt på Jakobs sida! Vi behöver verkligen bejaka svenska matkultur och trevliga hösttraditioner som Mickelsmäss. Och det är bättre att det sker från en gräsrotsnivå och från inte nått halvdant politiskt förslag; då kommer det bara sluta i tacos och langos =)

 8. 8 Björn oktober 5, 2009 kl. 9:41

  Din parallell till Tyskland är litet olycklig, eftersom i stort sett vart påstående i den är felaktigt. Oktoberfest är *en* fest, som går av stapeln varje år i slutet av September och varar två veckor. I år var igår, söndag, Oktoberfests sista dag. Festen tager plats i München i Bayern, och är världens största folksfest. Den firas i åminnelse av kronprinsen Ludwigs bröllop, som ägde rum för nästan tvåhundra år sedan. Det rör sig varken om en tysk tradition eller en skördefest. Andra tyska städer har andra folksfester. I Stuttgart firas världens näst största folksfest på våren, och i Köln och omgivande städer är (även detta på våren) Karneval en stor begivenhet. Oktoberfests popularitet har lett till att ”Oktoberfest” numer firas i andra städer, men detta är dels knappast tradition, och dels inte den riktiga Oktoberfest. Vidare är lederhosen en typisk del av _bayerska_ folkdräkter, helt främmande för övriga Tyskland. Tyrolerhattar finner man nog lättast i Tyrol.

  Vad som låter sig sägas om Tyskland i sammanhanget är att man generellt lever närmare traditionell livsmedelsproduktion så tillvida att säsongslivsmedel uppmärksammas i högre grad än i Sverige. Man har även som nämnts många lokala folksfester.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 048 280 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar