Fredspriset till Barack Obama?!

Nu blommar taklöken! USA:s president Barack Obama har utsetts till årets mottagare av Nobels fredspris. Det är inte bara otroligt, sett till vad han gjort under sin korta tid som president känns det minst sagt omotiverat och direkt oförklarligt. Förklaringen får nog snarare sökas först och främst i vem Obama är, för det andra i hur västerländsk media vill se honom och för det tredje hur fredspriskommittén fungerar.

Man kan väl tro att det i icke ringa utsträckning är en markering mot vad George W. Bush kom att stå för, snarare än det är en markering för vad Obama har gjort. Obama blev ju framlyft som Fredsjesus i polemiken mot Bushs krigartakter. Bush förde krig i både Irak och Afghanistan, och Obama lovade dyrt och heligt att avsluta Irak-kriget per omgående om han blev vald till president.

Sedan Obama tillträdde sitt mäktiga ämbete har egentligen ingen förändring skett ifråga om USA:s militära närvaro i Irak. Istället har Obama ökat den militära närvaron i Afghanistan. Det är jättekonstigt att det inte ens finns någon debatt om detta, ingen kritik hörs och inget tal om att ”USA förstärker sin ockupation av Afghanistan”. Och ännu konstigare är det att samme president nu ska få Nobels fredspris.

Men så är ju Obama också den nya Messias i världssocialismens ögon. Den europeiska vänstern har inte haft någon stor ledare att hata så mycket som George W. Bush på väldigt länge. Och de har inte haft någon amerikansk president att älska så mycket på 40 år som Barack Obama, d.v.s. sedan John F. Kennedys dagar.

Sedan fick ju som allom bekant Yasser Arafat Nobels fredspris. Med honom förlängdes tvivelsutan kriget mellan Israel och ”Palestina” minst ett par decennier. Då liksom nu är det ”förväntningarna” på en kommande fredsinsats snarare än en verkligen genomförd fredsinsats som Nobels fredspris används till att premiera.

Så det är väl i ljuset av allt detta man får se utnämnandet av Obama. D.v.s. Nobels fredspris handlar om att premiera vänstervindar i världen, snarare än att belöna fredens främsta företrädare. Och även om det med facit i hand om några år kommer att te sig annorlunda, så är det relevanta faktumet idag att Obama bara suttit i nio månader som president och inte hunnit göra speciellt mycket överhuvudtaget. Att ge Barack Obama Nobels fredspris år 2009 känns i så måtto verkligen infantilt.

Jakob E:son Söderbaum

13 Responses to “Fredspriset till Barack Obama?!”


 1. 1 Mattias oktober 10, 2009 kl. 14:27

  Jag kan bara ta och hålla med. Blev både paff och irriterad när jag fick reda på detta.

 2. 2 Rune oktober 10, 2009 kl. 19:48

  Nobelkommitten har väl förmodligen som alla andra i etablissemanget förtrollats av Obamas svada.
  En form av masspsykos. Själv är jag immun mot honom eftersom min engelska är minst sagt fragmentarisk.

 3. 3 Allianspartisten oktober 10, 2009 kl. 20:05

  Det är mycket möjligt att Obama när hans presidentperiod är avslutad och när effekterna av denna analyserats skulle kunna visa sig vara en värdig Nobelpristagare.

  I dagsläget däremot är det alldeles för tidigt och faktiskt helt obegripligt.

 4. 4 Jacob S oktober 10, 2009 kl. 20:42

  En sak som känns tråkigt är att Norrmännen tar det här med att dra nobelpriset genom lort till en helt ny nivå. Arafat var ett härligt val och redan när Gore fick priset kände man att det var dags att lägga ned fredspriset. Pristagare som dessa skadar ett av Sveriges få bidrag till upprätthållandet av global civilisation.

  Något som skall bli spännande är dessutom huruvida Obama lyckas leva upp till sin roll som fredsaktivist (finns ju saker som talar mot det bl a den amerikanska folkviljan och det faktum att han är USA:s president).

 5. 5 G.G.M. oktober 10, 2009 kl. 22:14

  ”Något som skall bli spännande är dessutom huruvida Obama lyckas leva upp till sin roll som fredsaktivist (finns ju saker som talar mot det bl a den amerikanska folkviljan och det faktum att han är USA:s president).”

  Vad menar du med att den amerikanska folkviljan skulle tala emot Obamas eventuella framgång som fredsaktivist?

  Att han är USA:s president talar förstås totalt emot det, men den amerikanska folkviljan?

  Giulia 🙂

 6. 6 Jacob S oktober 10, 2009 kl. 22:54

  Först vill jag säga att jag tycker Obama är fruktansvärt ointressant (förutom hans ikonstatus kanske), det jag upprördes över var Norrmännens uselhet.
  Nåväl, om man ser till vad Obama gjort, bjudit folk på öl och delat ut pengar i stora mängder, och inte gjort, genomfört kontroversiella vårdreformer och hemkallat trupper, tycker jag mig kunna se en viss känslighet för vad det amerikanska folket vill. Obamas utrikespolitiska ageranden har hittills till största del bestått av ett par ”feel-good-tal” vilket tyder på att han förefaller vara en högst ordinär president i det att han alltid agerar för att plocka poäng på hemmaplan. Det är förstås ganska verklighetsvidrigt att tala om en folkvilja (särskilt i förenta staterna där två kanske är en bättre siffra), men jag tror ändå att Obama inte kommer kunna agera i viktiga frågor samtidigt som han balanserar opinionen. Är inte säker själv men hoppas att jag förtydligat mig!

 7. 7 Joakim Förars oktober 10, 2009 kl. 23:28

  Mina tankar gick också osökt till Messias och Kennedy.

  Förr sjöng man i Internationalen:

  I höjden räddarn vi ej hälsa,
  ej gudar, furstar stå oss bi.

  Det visade sig snart att vänstern i allra högsta grad satte sitt hopp till furstar som står dem bi, till den grad att dessa blir gudomliggjorda.

  Commentary visade i förra numret hur den pseudoreligiösa Obama-kulten får ett pregnant uttryck i konsten som övergått i ”devotional art”:

  http://www.commentarymagazine.com/viewarticle.cfm/the-art-of-obama-worship-15218

 8. 8 G.G.M. oktober 11, 2009 kl. 2:20

  Först vill jag säga att jag tycker Obama är fruktansvärt ointressant (förutom hans ikonstatus kanske), det jag upprördes över var Norrmännens uselhet.
  Nåväl, om man ser till vad Obama gjort, bjudit folk på öl och delat ut pengar i stora mängder, och inte gjort, genomfört kontroversiella vårdreformer och hemkallat trupper, tycker jag mig kunna se en viss känslighet för vad det amerikanska folket vill. Obamas utrikespolitiska ageranden har hittills till största del bestått av ett par ”feel-good-tal” vilket tyder på att han förefaller vara en högst ordinär president i det att han alltid agerar för att plocka poäng på hemmaplan. Det är förstås ganska verklighetsvidrigt att tala om en folkvilja (särskilt i förenta staterna där två kanske är en bättre siffra), men jag tror ändå att Obama inte kommer kunna agera i viktiga frågor samtidigt som han balanserar opinionen. Är inte säker själv men hoppas att jag förtydligat mig!

  Tack! 🙂 Vilket intressant förtydligande! Förutom att jag fullstädigt håller med din analys av Obamas politiska agerande hittills, måste jag säga att, innan jag läste din kommentar, hade jag en annan uppfattning av hans förhållande till väljarna och till amerikanska folket, d.v.s. att han inte har kunnat agera i viktiga frågor och göra alla de saker som du har nämnt *trots* folkviljan (det är ju majoriteten av amerikanska folket som valde honom och som gav honom uppdraget att just agera i de där viktiga frågorna, hemkalla trupperna o.s.v.)… Din intressanta analys stämmer dock utan tvekan för sjukvårdsreformen. Där har du träffat mitt i prick, tycker jag, vilket är förvånande med tanke på att Obamas reformförslag hade varit en stor ”selling point” under valkampanjen, medan nu verkar amerikanerna ha ändrat sig… Tack igen för det intressanta förtydligandet!

 9. 9 G.G.M. oktober 11, 2009 kl. 2:20

  Förlåt, jag glömde citattecken!

 10. 10 Andreas Braw oktober 11, 2009 kl. 8:25

  Jag säger som Red State Update (http://www.youtube.com/watch?v=7w9p7L4nS4g):

  – Carter, Gore, Obama – that’s like the Mount Rushmore of ‘shut the hell up’

  – Hell, everybody thought that Tennessee Titans was gonna do real good this season, but you don’t see them giving them the damn Superbowl ring, no!

  För övrigt borde alla läsa artikeln om Obamas farliga och innehållslösa optimism i senaste Axess. Obama har bland annat lovat att stoppa dödandet i Darfur. Någon som tror på det?

  SNL driver med Obama, eftersom han inte uträttar något:

 11. 11 Mikael Andersson oktober 11, 2009 kl. 10:48

  Det är rätt lustigt kan jag tycka. Karismatisk ledare som börjar bra får fredspris. Nu får ingen misstolka mig här, jag jämställer dem absolut inte som personer. MEN en viss österrikare imponerade världen över hur han via stora byggprojekt (Autobahns och liknande) fick bort arbetslösheten och skapade stabilitet i den oroväckande republiken han agerade i. Han blev hyllad av västmedia som en stor ledare som drog upp landet från ekonomisk ruin till betydligt bättre och talade storstilat till folket. Där slutar likheterna, men frågan är om DAGENS Nobellkomitté om de funnits då inte övervägt att ge denna herre fredspris också ?

  För man vet ju inte vad personen kommer att blicka tillbaka på då karriären är ”slut” så att säga. Det kan hända så att Barack Obama blir en av de absolut viktigaste personerna för den nya fria världen som kanske skapas nu där alla lever i fred och harmoni (man kan alltid drömma). Men vi vet inte. Och att då ge pris i förskott känns lite väl överilat.

 12. 12 S. oktober 11, 2009 kl. 15:27

  Samtidigt som SNL:s Obamaklipp är väldigt roligt så är det också väldigt skrämmande. Det seriösa statsvetare varnade för var att Obama var för oerfaren för att kunna styra Washington. Han skulle fasta i byråkraternas nät och kongressledamöternas pork-projects. Så verkar det också se ut just nu.

  Trots att majoriteten i båda kamrarna är demokratisk, trots all välvilja i media och trots mängder med lojala anhängare får han inget gjort.

  Det betyder att om inte han bestämmer så är det någon annan om gör det. Frågan är bara vem?

  ps. Med Bush visste man i alla fall att det var Cheney som styrde när Bush var fast i leran. Jag tror inte det är Biden som styr idag.

 13. 13 Staffan Andersson oktober 11, 2009 kl. 21:03

  Jakob,
  En sak håller jag inte med dig om: ”Sedan fick ju som allom bekant Yasser Arafat Nobels fredspris. Med honom förlängdes tvivelsutan kriget mellan Israel och ”Palestina” minst ett par decennier. ”

  Du tillskriver enskilda aktörer och Osloprocessen alltför stor betydelse. Den var aldrig realistisk. Det fanns inga förutsättningar för fred då , det finns inte idag heller. Problemen går mycket djupare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 045 447 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar