Reinfeldt talade på Göteborgs Universitet

REPORTAGE | Idag kl. 10:00 stegade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) in i Göteborgs Universitets aula, för att ”möta studenterna vid GU och Chalmers”. Mötet bestod av 30 min tal och 30 min frågestund. Man kunde ana att det hela skulle vara en form av påbörjat fokuserande inför nästa års valrörelse, som ju nu ligger mindre än ett år fram i tiden – och det intrycket bestod.

Reinfeldt delade in sitt tal i ”de två stora frågorna just nu”, vilka utgjordes av finanskrisen och klimatet. I takt med att ekonomier integrerar sig och vi nu nått fram till en alltmer globaliserad ekonomi, så kommer också antalet finanskriser att öka, sade Reinfeldt. För närvarande verkar han i egenskap av EU:s ordförande för en stärkt europeisk finanssäkerhet. Två verktyg som han framhöll härvidlag var omfördelning i syfte att öka konsumtionen samt bonuskontroll. Tyvärr nämndes pensionärerna på ett olycskbådande sätt ifråga om sagda omfördelning, såsom en grupp som har mer än andra men konsumerar mindre än andra. Hans summering var lika hoppingivande som självklar: vi håller nu på att stärka vår motståndskraft inför framtida kriser.

När han kom in på den andra stora frågan – klimatet – uppenbarade sig en Greenpeace-demonstration i rummet, med strategiskt utplacerat folk som vecklade ut banderoller. I talarstolen målade Reinfeldt upp en bild av att i följden av den globala uppvärmningen får vi ökenspridning till medelhavsländerna, och medelhavsklimat till Sverige – något som okommenterat från hans sida inte kunde undgå att kännas mer optimistiskt än det förmodligen var avsett. En hel del relevanta data om och kring utsläppen framkom också. T.ex. att u-länderna idag står för mer än hälften av utsläppen. Australiens utsläppsnivåer är i linje med USA:s, de har störst andel utsläpp per capita i världen – men nu har de förbundit sig att minska utsläppen med 25%. Viktigt särskilt ur retorisk synpunkt var naturligtvis påpekande att Sverige ligger längst fram i världen ifråga om utsläppsminskning.

Under frågestunden, som var precis så kvalificerad som man kan vänta sig när publiken består av studenter, framkom ytterligare intressanta data som att det t.ex. inte alls är relevant för Kinas del att tala i termer av utsläpp per capita. I Kina lever nämligen 250 miljoner på västerländsk levnadsstandard – men 700-800 miljoner är fattiga bönder. Kina har därmed bland de lägsta per capita-utsläppen i hela världen, samtidigt som de är den största miljöboven vid sidan om USA. Vidare fick vi veta att fossilbränsleberoendet i världen är över 90%, vilket i allra högsta grad är relevanta fakta för en vettig debatt kring de faktiska möjligheterna att minska utsläppen. Ett välkommet påpekande var också att fördelen med att Sverige ligger i framkanten i utsläppsminskningen är att vi därigenom skapar teknik som kan bli en framtida stor exportvara. Huruvida det är realistiskt att tänka sig återstår väl att se.

En av åhörarna ställde också frågan om Turkiets eventuella medlemskap i EU, en fråga som jag förväntade mig inte skulle få något svar enligt sedvanligt politiskt såpsnack. Men svaret Reinfeldt gav var mycket begåvat i det att det lyckades göra både Ja- och Nej-sägarna nöjda. Han lade nämligen upp det så, att till att börja med har vi lovat Turkiet EU-medlemskap. Detta, fortsatte han omedelbart, är en av de allra svåraste EU-frågorna att hantera. Det finns, som Reinfeldt uttryckte det, ett antal ”kapitel” att förhandla om som är helt slutna. Men Sverige försöker nu öppna ”miljökapitlet”.

I övrigt var det ett mycket välkommet besked som Reinfeldt kom med, att det är dags att införa avgifter för internationella studenter framöver men ej för svenska. Ståndpunkten applåderades av hela aulan.

Det viktiga att konstatera var att varken konservativt klingande retorik eller konservativa idéer lyftes fram eller bereddes något utrymme värt namnet, i viss skillnad till Reinfeldts jultal förra året. Talet i Göteborgs Universitets aula handlade om politisk pragmatism med världsförbättrarambitioner, i en kännbar rödgrön insvepning som inte missade chansen att tala till förmån för vissa skatter samt att andra inte ska sänkas.

Det verkade på Reinfeldt som att EU nu tar sina första steg mot kontroll av det ekonomiska systemet, oklart om det kan vara så men så framställdes det i alla fall – och det lär under alla omständigheter elda på liberalerna i den ekonomidebatt som måste gå både djupt och brett i finanskrisens spår. Reinfeldt gav sken av att tala för det svenska företagandet, men på det hela taget känns detta knappast som en politik vänd till företagarna i alla fall. Så här i inledningsskedet av valstrategitänkandet känns det alltså återigen som att Reinfeldt har för avsikt att utmana det rödgröna regeringsalternativet med deras egen politik. Det borgerliga inflytandet i alliansen MÅSTE öka.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Reinfeldt talade på Göteborgs Universitet”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser