Inte så bra med tamdjur, bättre med vilt

Att tamdjur missköts har vi sett en hel del av i media på sistone. Både grisar och kor, våra vanligaste köttresurser. För tiotalet år sedan ledde motsvarande avslöjanden till en liten veganvåg bland svenska ungdomar. Veganerna, och deras mindre extrema åsiktsfränder (oftast handlar det om åsikter) vegetarianerna är inte lika populärt att tillhöra idag. Det senaste är istället att allmänhetens intresse för viltkött ökat.

Det är ett faktum att vi i Sverige är bättre än många västländer när det gäller djurhållning, både utifrån en omfattande djurrättslagstiftning och myndighetskontroll. För att då inte tala om det viktigaste, nämligen ansvarsfulla och kvalitetsmedvetna bönder! Men precis som det nu har uppdagats – igen – kan tamdjur misskötas, och det på ett fruktansvärt sätt också här i Sverige. Tamdjuren kan ha alltför lite plats att röra sig på, inte få tillräckligt bra mat och detta kan uppenbarligen anta hemska proportioner. Dessutom har många moderna människor, d.v.s. som själva saknar kontakt med jordbruket och de levande djuren, ofta svårt för slakten.

Vilda djur däremot strövar fritt, ofta med många kvadratkilometer stora revir, och de har god tillgång på naturlig föda. De lever överhuvudtaget så som naturen menat att de ska leva – och de dör så som det är menat, om inte av ålder så genom att ett rovdjur jagar dem och fäller dem. Ibland är det människan som är det rovdjuret, och det är absolut ingenting onaturligt i att få kött från naturen på det här sättet. Människans sätt att jaga är tvärtom betydligt mera smärtfritt än andra rovdjurs – vi skjuter, och alla jägare är välutbildade både på att skjuta och hur man ska skjuta förutom att de vet hur djuren är och fungerar.

Jag har för ganska precis ett år sedan introducerat för bloggens läsare Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet. Han driver i sina debattartiklar en linje att jakt passar bra in i 2000-talets uppfattningar och attityder för att det är ekologiskt. När det gäller pälsar (se det tidigare inlägget) menar Mörner att ingenting är mer ekologiskt och klimatsmart än att klä sig i päls från viltdjur, och så här skriver han i en ny artikel om att äta viltkött:

  ”Viltkött är bland det sundaste man kan äta. […] Viltkött är ekologiskt, klimatsmart mat och innehåller inga läkemedel, tillsatser eller substitut. Dessutom smakar viltkött fantastiskt gott och är rikt på nyttiga omega-3 fetter och mineraler som järn, zink och selen.

  Viltkött är en förnyelsebar resurs, precis som svamp och bär. Och vill man dessutom jämföra våra livsmedels energiåtgång ska man välja rotfrukter, musslor och viltkött som har lägst energiåtgång. Värst på att sluka energi är växthusodlade grönsaker.”


Jag har sagt det flera gånger förut, konservativa idéer håller verkligen på olika sätt på att slå igenom i det svenska folkdjupet. Jägarlivet har mycket konservativt över sig, det tror jag de flesta håller med om. Det handlar om sådana saker som människans förmåga att klara sig själv, jagandet och samlandet som urinstinkt, förståelsen för naturen på dess egna villkor, att lära sig hantera skjutvapen ansvarsfullt, förståelsen för att döden är en del av livet, och givetvis alla traditioner som hänger samman med jakten. För att inte tala om vårdandet av den kultur som lever i matlagningen. Och man kommer verkligen inte ifrån att både jakten i sig och att äta vilt handlar om det äkta, naturliga, långsiktigt hållbara och överhuvudtaget att hushålla med sina resurser.

Kanske får vi även se en liten våg av ungdomar som tar jägarexamen inom kort? Det hade varit något! Svenska Jägareförbundet med Torsten Mörner i spetsen gör förstås vad de kan, och han gör det verkligen klockrent. Härligt!

  Uppdatering: upptäckte att SvD också kommenterat detta trendbrott här.

Jakob E:son Söderbaum

17 Svar to “Inte så bra med tamdjur, bättre med vilt”


 1. 1 Olof december 5, 2009 kl. 23:07

  Jakob:

  Jagar du själv? I så fall vet du att påståendet att ”alla jägare är välutbildade både på att skjuta och hur man ska skjuta förutom att de vet hur djuren är och fungerar” inte riktigt stämmer.

  Däremot ligger det mycket i att jakt har något konservativt över sig. Jägare är ofta vettiga personer med bägge fötterna på jorden och litet till övers för politiskt korrekt trams.

 2. 2 gautic01 december 6, 2009 kl. 6:23

  Ett land har stort behov för jägare. Inte bara för att skjuta vilt men också eftersom det har betydelse för ett lands försvarskraft genom bland annat skytteföreningar. Redan den gamle greken Xenophon insåg detta.

  Välutbildade jägare blir bra soldater.

  Mkh

  Bertil Häggman

 3. 3 Konservativa perspektiv december 6, 2009 kl. 17:13

  Bra artikel!
  För övrigt kan jag bara instämma med Häggman.

 4. 4 Söderbaum december 7, 2009 kl. 9:17

  Olof: Nej jag jagar själv inte, men är uppvuxen i en familj som jagar (både min far och morfar är jägare). Visst har du helt rätt i att långt ifrån alla jägare är välutbildade, om man jämför jägare emellan. Men min poäng var att jämföra med hur andra djur jagar. Och det är ett faktum att jägarexamen kräver både att man kan skjuta bra – d.v.s. sikta och träffa bra – och att man har ett minimum av vapenvett och koll på djuren och naturen.

 5. 5 MartinE december 7, 2009 kl. 16:10

  Jakt är en underskattad syssla. Man får vara ute i skog och mark, man umgås med nära och kära… och förhoppningsvis så får man med sig någonting hem att äta också. Det kan knappast bli bättre =)

 6. 6 Patrik Magnusson december 7, 2009 kl. 17:48

  Det är bra med jakt. Man får lära sig skjuta och träffa kamrater. (Se bara på Cheney…)
  🙂

  Nej, allvarligt så är jakt definitivt en hedervärd och hälsosam syssla.

 7. 7 Allianspartisten december 7, 2009 kl. 22:34

  I egenskap av innehavare av jägareexamen, men inte just nu aktiv jägare, är det bara att instämma i slutsatserna i denna diskussion som pekar på att jakt är en ”uppbygglig” verksamhet både för den enskilde och för samhället.

  Vi har sedan urminnes tider ägnat oss åt jakt varför jag ser jakten som en del av vår mänskliga natur. Det som blir så fel är när djurättsaktivister ibland springer om kring i våra skogar för att t.ex. förhindra älgjakt. Det vi har i vår mänskliga natur är inget som några djurrättsaktivister kan förändra genom spektakulära aktioner. Människan är en köttätande jägare och det är nog något som även djurrättsaktivisten måste acceptera.

 8. 8 Norra Lappland december 8, 2009 kl. 2:26

  Är 19 år och haft jägarexamen sedan jag var 12 bast, jagar kontinuerligt. Nästan lika ofta som jag läser Tradtion & Fason, det vill säga väldigt ofta. Grymt bra skriven artikel! Vill gärna höra mer om jakt här eftersom jag blir lika förundrad varje gång man träffar jaktlaget, om de goda sederna och traditionsbevarandet. Människorna i sig som jagar är goda människor som lever för just tradition och fason.

  Jag är helt övertygad att den starkaste konservativa kraften i Sverige kommer från jägarna och deras familjer och släkter. Alltså någonting att spinna vidare på när konservatismen börjat ligga nära om hjärtat hos fler människor än någonsin i vårt land?

  /L

 9. 9 gautic01 december 8, 2009 kl. 18:58

  Patrik

  Vicepresident Cheney är framför allt fiskare som framgår av en rad artiklar och intervjuer i The Weekly Standard.

  Mkh

  Bertil

 10. 10 Söderbaum december 8, 2009 kl. 19:27

  Bertil: Det förklarar kanske varför han inte direkt är någon fena på det här med gevär? 😉

 11. 11 Michaël Lehman december 9, 2009 kl. 9:44

  Denna artikel berörer en annan fråga, som egentligen också förtjänar att analyseras: Skulle vår tids vegan- och vegetariantrender ha kunnat uppstå i något annat samhälle än dagens urbaniserade penningaekonomi? För min del finner jag det vara ett rimligt antagande, att dessa trender icke skulle ha någon möjlighet att frodas i en agrar naturaekonomi (och naturligtvis än mindre i en jägarekultur). Trenderna uppstår, först när de flesta har alienerat sig så mycket från naturen, att de icke längre ser den naturliga kopplingen mellan bondens levande djur och köttbiten i ICA:s kyldisk. För oss, som har vuxit upp på landsbygden med djur hemma, är det helt naturligt och osentimentalt så, att tjurkalven i ladugården och grisen i stian är den blivande oxfiléen och julskinkan. För oss är det alltså varken anmärkningsvärt, upprörande, eller förvånande, att köttbiten kommer från en för ett tag sedan levande varelse.

  Veganrörelsen har för visso också vissa gemensamma beröringspunkter med miljörörelsen. Man brukar hävda, att hållning av tamboskap är onödigt energikrävande och att vi alla borde äta enbart vegansk kost av miljöskäl. Den inställningen är väl hållbar enbart i dess mest extrema form, ty dels lärer odling av vegetabilier i växthus också vara tämligen energikrävande, dels kan man i så fall enbart äta inhemska och närodlade säsongsvegetabilier, vilket nog få veganer görer.

  Ett annat argument, som man stundom hörer anföras, är, att kött är en smittobärare och därmed olämpligt som föda. Man kan få höra jämförelsen, att djur, som äter kött, har en kort individuell livslängd. Frågan är, om kostvariabeln (kött contra vegetarisk eller vegansk kost) har någon större signifikans, om man konstanthåller alla andra variabler. Människans medellivslängd (i i-världen) har ju ökat samtidigt som samma populations köttkonsumption också har ökat.

 12. 12 Patrik Magnusson december 9, 2009 kl. 21:02

  Michaël Lehman:

  Instämmer. Jag finner det också komiskt hur en och samma vegan kan hävda att det å ena sidan är etiskt fel att döda djur för att äta dem, och samtidigt å andra sidan framföra argument om hur energikrävande djuruppfödningen är.

  Hur ska man ha det egentligen? Om boskapen äter så mycket foder att det tär oacceptabelt på miljön, vad blir då den logiska konsekvensen av den problemställningen – jo att djuren måste avlivas. Varför skulle det vara mer skonsamt att låta döda djuren för att de inte skall tära på jordens knappa resurser än för att man vill äta en god stek?

 13. 13 Alex Birch december 10, 2009 kl. 21:59

  Jag är inte vegan eller vegetarian, men det här argumentet köper jag inte:

  ”Hur ska man ha det egentligen? Om boskapen äter så mycket foder att det tär oacceptabelt på miljön, vad blir då den logiska konsekvensen av den problemställningen – jo att djuren måste avlivas.”

  Det finns fler alternativ, t.ex behålla de djur vi har men inte låta dem reproducera sig. Liknande argument används ibland i överbefolkningsfrågan, d.v.s. vi ”får” inte minska jordens befolkning för då måste vi döda flera miljarder. Så är ju inte alls fallet.

  Vår kropp är byggd för högt proteinintag och lägre kolhydratintag. Vilt, mört kött, rotfrukter och fisk gör att man går ner i vikt och mår bättre. Veganer har svårt att få i sig protein och andra näringsämnen som kroppen behöver för att hålla sig sund. Som vanligt kommer skiten från vänstern, för alltid är det något svagt man måste skydda för att rädda världen.

 14. 14 gautic01 december 11, 2009 kl. 16:28

  Jakob:

  Vad menar Du? Skulle vicepresident Cheney inte vara en skicklig jägare?

  Mkh

  Bertil

 15. 15 Patrik Magnusson december 11, 2009 kl. 18:04

  Bertil,

  Det var nog mitt fel att diskussionen leddes in på detta sidospår, då jag refererade till en jaktolycka som dåvarande vicepresident Cheney var inblandad i 2006, då han råkade vådaskjuta en kamrat. Händelsen har givit upphov till åtskilliga komiska referenser. Cheneys Chef, George W Bush, var själv inte främmande för att driva med händelsen:

  Jag måste för övrigt säga att Bush, som jag för övrigt inte tillhör de största beundrarna av rent politiskt, ska ha credit för sin humor och självdistans. Den tycker jag är uppfriskande i en bransch som annars är full av uppblåsta egocentriker som alltid vill försöka framstå som så kloka, intellektuella, seriösa och, ja ofelbara, när de egentligen är precis som vi andra – ofullkomliga.

 16. 16 gautic01 december 12, 2009 kl. 16:54

  Patrik:

  Känner väl till den överdrivna uppmärksamheten då det gäller ”jaktolyckan”. Kanske kan Du ta fram en länk också med vicepresident Cheneys syn på den så kallade olyckan för balansens skull.

  Richard Cheney var förresten intervjuad på Fox News.com nyligen (se utskrift publicerad på TV-kanalens hemsida den 10 december 2009). Han tar upp den kommande processen i New York mot terrorledaren KSM, som planerade 11 september-angreppet i New York. Ur juridisk synpunkt är det förkastligt att ställa honom inför civil domstol. Det gör att försvarsadvokaterna kan kräva att få se material, som bör vara sekretessbelagt. Å andra sidan är det ju inte helt negativt att förhandlingarna sker just i New York. Resultatet av rättegången blir ju ändå detsamma om det sker inför en militärkommission eller en civil domstol. Publiciteten blir också mycket stor när planeringen av terrordådet presenteras i detalj.

  Mkh

  Bertil

 17. 17 Frida juli 17, 2012 kl. 17:25

  Jag avstår helt från kött från djur hållna i fångenskap, och äter alltså bara fisk och vilt – allra helst om jag känner jägaren. I övrigt äter jag bara vegetariskt.
  Även om människan är köttätare innebär det inte att det är etiskt riktigt att föda upp djur vars enda syfte är att bli vår mat. Det är dåligt för miljön (långt värre än grönsaker odlade i växthus) och orättvist mot djuret som inte kan leva enligt sin egen natur. Även om hållningen är bättre i Sverige i jämförelse med många andra länder är det ändå inte bra för djuret.
  Jag är lite trött på att det blivit ett ställningstagande att äta kött eller inte. Om man tycker om kött kan man självklart äta det, men man kan spara det till de tillfällen man är sugen och äta schysstare mat i andra fall. Måttlighet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 054 069 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar