Dumliberalismens gatstensnonchalans

Idag avslutas klimatkonferensen i Köpenhamn. I skrivande stund har inte något nytt avtal presenterats, men det kanske kommer senare under dagen. Den svenska debatten och rapporteringen kring konferensen har handlat om två saker. För det första om själva konferensen och dess innehåll – fullt naturligt. För det andra om de demonstrationer som ägt rumt. Och med vilka metoder den danska polisen använt sig av för att klara av husera så enorma demonstrationer med så lite vandalism.

Scener vi har sluppit se i Köpenhamn den senaste veckan, tack vare drastiska men nödvändiga metoder från den danska polisens sida.

Här är kanske expressens tyckande det som fått flest att höja på ögonbrynen. Expressens ledarsida blir bara sämre och sämre. Den genuina analytiska och reflekterande pragmatismen man kan se hos vissa liberaler är det länge sedan expressen presterade. Vilket inte minst illustreras när man läser ledarsidans bevakning av Köpenhamnskonferensen. Den 16/12 skrev Johannes Forsberg på nämnda tidning en särdeles märklig ledare under rubriken ”Högern blundar för övertrampen”. Där han anklagar den danska regeringen, ”den konservativa delen av svensk borgerlighet” och ”SvD-högern” för att vara motståndare till yttrandefrihet och demonstrationsrätten. Bakgrunden är att danska polisen tillfälligt, med stöd av ny lagstiftning, och i förebyggande syfte låste in ett tusental vänsteraktivister som rest från Europas alla hörn för att ställa till bråk. Säkert fanns det en och annan fredlig demonstrant som drabbades, men på detta vis lyckades man faktiskt plocka ut hela våldsvänstern ur demonstrationerna vilket är ett resultat som kan vara värt ett ganska högt pris. Den danska polisens aktioner resulterade också i, vilket Forsberg passligt nog utelämnar, att man fann mängder av vapen, fyrverkerier och andra upprorsverktyg.

Polisen i Köpenhamn lyckades alltså. Enorma vänsterdominerade demonstrationer med tiotusentals människor hölls utan att gatstenar regnade och skyltfönster krossades. Vi slapp se sådana scener som utspelade sig i Göteborg 2001, i Paris 2005 och i Aten 2008.

Expressen är dock inte ensam i sin kritik mot polismaktens agerande. DN skrev den 14:e december om den danska ”överreaktionen”, med ungefär samma slutsatser som Expressen – fast med ett mer sansat tonläge. Intressant att notera här är att varken DN eller Expressen presenterar alternativa lösningar. Att statsmakten tillåter vänstervandalister att bilda opinion med hjälp av gatsten verkar vara att föredra framför tillfällig inburning av personer man vet kommer att ställa till problem, om man rådfrågar Sveriges två största liberala ledarsidor.

Dag Elfström

Annonser

8 Responses to “Dumliberalismens gatstensnonchalans”


 1. 1 A december 18, 2009 kl. 16:27

  En fråga, som jag försökt googla utan tillfredsställande resultat…

  Vad menas egentligen om någon (en svensk) säger att han är ”very liberal”. Har förstått att det kan ha olika betydelse i Storbritannien och USA men hur och i vilken omfattning och ja, svensk motsvarighet osv osv…. Red ut detta åt mig! Han har någon gång antytt att han är moderat sedan länge… men de är ju inte särskilt höger längre alls, så vad syftar han på med ”very liberal”, att han egentligen är mer Obama-vänster eller vad, och att Moderaterna också är Obama-vänster?

  Hjälp!

 2. 2 Dag Elfström december 18, 2009 kl. 16:34

  A:

  Det är väldigt off-topic, men jag kan ge ditt ett kort svar från min horisont:

  Liberaler har ett stort definitionsproblem. Att bara säga att man är liberal kan betyda nästan vad som helst, dessvärre. Jag kan inte ge något entydigt svar vad en svensk menar som kallar sig ”very liberal” (antar du menar den förinställda åsikten på f-book?). Om jag skulle gissa ligger det närmast till hands med en PK-betonad socialliberalism av just den typen expressens ledarsida representera. Nyliberaler brukar vara tillräckligt medvetna för att förstå att ”very liberal” kan missuppfattas och kör istället med ”libertarian”.

  Läs gärna min artikel ”Begrepps-förvirringens Mecka” – publicerad i captus vecka 11, 2007.

 3. 3 Allianspartisten december 18, 2009 kl. 18:13

  All heder åt den danska polisen som skött det hela på ett föredömligt sätt.

  De så kallade demonstranterna är av allt att dömma aktivister på vänsterkanten som saknar all respekt för demokratin och som förmenar världens ledare rättigheten att mötas. Att detta är förhållandet har, som vanligt, ett antal proffstyckare, som anser sig ”radikala”, svårt att förstå och någon form av, kanske inte sympati, men förståelse framförs även i kretsar som borde avstå från detta.

  Att demonstranterna saknar respekt för de demokratiska regelverk som gäller framstod med all tydlig önskvärdhet då en av vänsterhuliganerna, en svensk vid namn Alexander, på frågan om man respekterade avspärrningarna svarade ett tydlig nej. Sedan invecklade sig samme huligan i ett helt obegripligt resonemang kring att man ”ställde upp för demokratin”. Att storma in i syfte att avbryta ett möte mellan världens ledare, av vilka många är demokratiskt valda, är så långt ifrån demokrati man kan komma.

  Vänsterns huliganer måste avslöjas och varje form av sympati och stöd för dessa från partier som påstår sig vara demokratiska måste avslöjas. I detta måste Vänsterpartiet hårdgranskas.

 4. 4 Rune december 18, 2009 kl. 19:11

  Det lär ju vara så att våldsvänstern har en stark förankring på tidningsredaktionerna. Därav deras reaktioner på ledarsidorna.

 5. 5 Stoller december 18, 2009 kl. 23:38

  Dumliberaler är helt enkelt dumma. De mässar oreflekterat med i den svenska PK-kören för att det ger dem ett ”feelgood-moment” samt den oinsattes billiga känsla av moralisk överhöghet.

  Socialisternas ”kritik” av polisen är av ett annat slag. Den utgör ett taktiskt angrepp på det demokratiska samällets förmåga att freda sig från deras våld. Socialisterna agerar alltså inte av dumhet utan med kall beräkning. I detta fall respekterar jag faktiskt socialisterna mer än liberalerna. Dumhet och moraliskt poserande är så oerhört patetiskt.

  Resultatet av socialisternas taktik och vissa liberalers dumhet är att den svenska polisen står passiv när antidemokrater med våld attackerar vårt samhälle, när de misshandlar, vandaliserar och terroriserar. Svenska medier har ett mycket stort ansvar för detta.

  All heder åt den danska polisen som faktiskt framgångsrikt fyller sin uppgift. Hoppas det internationella samfunden inser att det ej längre går att anordna möten av vikt i Sverige. Inte så länge dumliberaler, socialister och svaga polischefer är legio i landet.

 6. 6 Patrik Magnusson december 18, 2009 kl. 23:57

  Den uppenbara slutsatsen av den danska polisens lyckade insats är att vi nog borde låta den svenska polisen göra en rejäl studie av sina danska kollegors metoder för att lära sig hantera detta problem, som ju tycks vara ständigt i tillväxt – en naturlig konsekvens av den flathet med vilken diktaturens kreatur bemöts när de missbrukar den demokratiska statens rättigheter i syfte att begrava densamma.

  Andra som bör ge sig tid att studera de danska lösningarna är naturligtvis de politiker som har att lagstifta och på så sätt sätta ramarna för vad som är möjligt och inte för den svenska polisen att göra. Utan att veta så misstänker jag att det skulle behövas ändringar i lagar, förordningar och reglementen för att den svenska polisen skall få arbeta som den danska nu gjort.

  På våra mjukisliberala opinionsbildare i media torde dock ett studiebesök i Danmark vara bortkastat. De har uppenbart redan förkastat den lösningen. Dessa rekommenderar jag istället ett studiebesök i Nordkorea för att där studera den typ av mänskliga rättigheter som torde råda om de stenkastande extremisterna för vilka deras hjärtan nu blöder skulle få chans att utforma samhället efter deras värderingar.

  Det är detta perspektiv man måste anlägga när man skall värdera polisiära ingripanden mot yrkesrevolutionärer. Demokratin måste få tillstånd att försvara sig.

 7. 7 Allianspartisten december 19, 2009 kl. 0:10

  ”Det är detta perspektiv man måste anlägga när man skall värdera polisiära ingripanden mot yrkesrevolutionärer. Demokratin måste få tillstånd att försvara sig.”

  Helt visst är det så. Det outgrundliga är att det finns sådana som ser dessa yrkesrevolutionärers tilltag som någon sorts rättighet och ett uttryck för dessa personers behov att komma till tals.

  Sanningen är att yrkesrevolutionärena, oavsett bakom vilka masker och politiska beteckningar (AFA, RF, Reclaim the city, eller vad det nu kan vara) de döljer sig, är simpla usla brottslingar som är att jämställa med vilka gangsters som helst och därför måste behandlas som sådana. Deras brott är uslare än de flesta brott, de angriper demokratin och genom sina metoder, med bl.a. kastande av gatstenar, utsätter de sina medmänniskor för livsfara.

  Samhället får inte se mellan fingrarna utan måste lagföra dessa usla brottslingar, och då brotten är svåra måste också påföljden bli hård.

 8. 8 A december 19, 2009 kl. 11:03

  Ja, min fråga hörde ju inte till artikeln, sorry, men jag var tvungen att fråga nån! 🙂

  Tack för ditt svar!

  God Jul!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,865 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar