Social ingenjörskonst sågas i årets julkalender

Byråkraten Uni Sax på Barnverket skall se till att alla barn är lika i årets julkalender

KULTUR | Tänk er att man skapar ett statligt Barnverk, och ger detta i uppdrag att forma barnens tillvaro så att den ligger i linje med politiskt utstakade mål. Tänk er att detta Verk av hänsyn till hygien beslutar att förbjuda alla barn att komma i kontakt med husdjur. Tänk er att man för att skona analfabeternas känsla av underlägsenhet avskaffar alla böcker. Tänk er att man i rättvisans och jämlikhetens namn utfärdar ett dekret att alla barn skall vara lika – gå i samma tråkiga grå kläder och leka med samma av Barnverket distribuerade tråkiga leksaker, och att verkställa det genom att konfiskera de kläder och leksaker barnen har idag..

Låter det som det gamla DDR, en roman av Orwell, eller de rödgröna partiernas familjepolitiska manifest? Jo kanske, men nu handlar det om årets julkalender. I den har Barnverket nämligen kapats av en ondsint skurk vars politiska program går ut på att stoppa barn från att skratta. I detta syfte lanseras den ena planen efter den andra för att med social ingenjörskonst nå målet. Naturligtvis korsas hennes planer av två superhjältar.

Om detta var avsikten eller ej kan man ju fundera på, men det bestående budskapet från årets julkalender kommer för mig i alla fall bli det förkastliga att med myndigheter som redskap försöka forma människan till något som stämmer överens med vad som ur ideologiska utgångspunkter är önskvärt, d.v.s. vad vi i dagligt tal kallar socialism.

Förvisso styrs Barnverket i detta fall av en ond skurk vars ideologiska kompass är genuint elak, men egentligen spelar det inte så stor roll. För det första kan man konstatera att även ondsinta planer kan kläs i vackra beskrivningar. Det är ju för barnens eget bästa de skall berövas sin individualitet och likriktas. För det andra kan konstateras att även verksamheter med goda avsikter kan kapas av de med mindre goda avsikter. Enda garanten mot denna typ av politisk klåfingrighet är att se till att inte ha några Barnverk, utan att se till att skapa förutsättningar för starka och självständiga familjer att efter eget huvud forma en bra tillvaro.

Det skall bli intressant att se vad ordförande Gjerta har kvar för onda planer. Kanske blir nästa förslag att beröva barnen så mycket tid som möjligt med sin familj, och i stället placera dem på dagis och nattis, eller varför inte släppa lös någon pervers typ som får läsa porrnoveller för dem och lära dem handskas med sexleksaker. Men så grymma planer vågar man väl inte sända på bästa familjetid i TV. Sådant hör hemma i de svenska barnens verkliga vardag i stället.

Annars kan väl om årets julkalender sägas att den i stort följer en trend där allt skall vara spännande och futuristiskt, och där även julkalendrar bör vara så befriade från referenser till julen som möjligt för att inte väcka ont blod hos ateisterna och traditionshatarna (förlåt, folk med annan kulturell bakgrund, brukar det ju skyllas på). Nog vore det roligt med en julkalender som var mer mysig än spännande, mer historisk och traditionell än futuristisk och nyskapande, och som faktiskt ger julstämning.

Denna invändning till trots så får årets julkalender plus för den känga den ger till den sociala ingenjörskonsten, och för det i vår post-1968 tid, inte längre självklara antagandet att det goda är att föredra framför det onda. Viktigast av allt så får den godkänt av de två familjemedlemmar i min familj den faktiskt är till för – barnen.

Patrik Magnusson

Annonser

5 Responses to “Social ingenjörskonst sågas i årets julkalender”


 1. 1 Allianspartisten december 19, 2009 kl. 16:47

  ”Tänk er att man skapar ett statligt Barnverk, och ger detta i uppdrag att forma barnens tillvaro så att den ligger i linje med politiskt utstakade mål.”

  Det värsta är att det alls inte är någon utopi utan något som mycket väl skulle kunna föreslås av socialdemokraterna. Givetvis skulle det förses med lämpligt kamoflage men i sak skulle skillanden vara obetydlig.

  Tankar som dessa ligger väldigt nära de som på sin tid drevs av de Myrdalska folkhemsingenjörerna.

 2. 2 Patrik Magnusson december 19, 2009 kl. 17:32

  ”Det värsta är att det alls inte är någon utopi utan något som mycket väl skulle kunna föreslås av socialdemokraterna”

  Jo, jag är smärtsamt medveten om detta 😦

 3. 3 Gustav december 23, 2009 kl. 1:12

  Greveholm var ju väldigt trevligt. De borde göra fler sådana julkalendrar…

 4. 4 Patrik Magnusson december 23, 2009 kl. 21:21

  Tillägg:

  Efter denna artikel publicerades gav serien oss också en utmärkt illustration av begreppet ”nyttig idiot”, när skurken Hjerta lyckade manipulera superhjälten Stål-Henrik att förstöra alla barns födelsedagskalas, genom att helt enkelt övertyga honom om att födelsedagskalas inte är bra för barn, att de orsakar stort lidande.

 5. 5 Stoller december 29, 2009 kl. 18:13

  Jag såg avsnittet med ”barnverket” och blev på gott humör i flera dagar. Ett barnprogram på SVT som, om än i förtäckta ordalag kritiserar queer- och genusvansinne (unisax heter skurken!), social ingenjörskonst och likriktning. Helt fantastiskt! Den ideologiska avdelningen på SVT måste ha somnat tillfälligt.

  Och den ”nyttiga idioten”, oinsatta människor som ”vill väl” och ställer till massor av skada. Suveränt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser