Kronprinsessan visar ledarskap

Kronprinsessan på besök i Afghanistan

Att skicka soldater på uppdrag i främmande land, där de riskerar att skadas eller dödas, är något av det mest ansvarstyngda man som ansvarig för rikets ledning kan göra. Det är inte lite man begär att de som åker skall riskera och uppoffra. Därför är det samtidigt av yttersta vikt att man ger dessa män och kvinnor allt stöd det går att ge, och all den uppmuntran man kan ge.

En av de starkaste signaler om stöd en ledare kan ge är att på plats besöka trupperna, att på ort och ställe informera sig om de förhållanden trupperna lever under, vilka behov de har, och helt enkelt genom sin närvaro signalera att man bryr sig, att man uppskattar deras insats. När Kronprinsessan Victoria nyligen besökte de svenska trupperna i Masar-e-Sherif, är detta således ett prov på gott ledarskap.

Vi har i Sverige en ordning där Kungahuset har en uteslutande symbolisk roll. Detta innebär att vare sig Kronprinsessan eller Konungen har haft något inflytande över beslutet att skicka svenska soldater till Afghanistan, eller att någon av dem har makt att påverka det stöd våra soldater får materiellt. Som symbolhandling, och för att stärka soldaternas moral torde dock besöket vara ovärderligt. Till soldaterna sade Kronprinsessan:

”– Vi är många som tänker på er och uppskattar arbetet ni utför, det har varit väldigt givande för mig att komma hit och träffa förbandet. Jag önskar er lycka till med arbetet och hoppas ni verkligen känner att ni gör skillnad för människorna i Afghanistan.”

Jag instämmer till fullo. Jag noterar också att Fredrik Reinfeldt (m) är den ende svenske statsminister som besökt de svenska trupperna i Afghanistan, och att senaste gången före det som en svensk statsminister besökte svenska trupper på uppdrag utomlands var 1992 då nuvarande utrikesministern, dåvarande statsministern Carl Bildt (m) besökte de svenska trupperna i Bosnien.

Såvitt jag minns har Sverige ständigt haft trupp utomlands sedan början av 90-talet. Under huvuddelen av den perioden har vi haft socialdemokratisk regim. Under de 12 åren mellan 1994 och 2006 som Ingvar Carlsson (s) och Göran Persson (s) var statsministrar fann dock ingen av dem för gott att besöka dessa trupper. Om detta är ett mått på den uppskattning dessa herrar känner för de svenska soldaternas insats, eller bara ett utslag av deras ointresse för försvarsfrågor skall jag låta vara osagt, men nog får man säga att det står 2-0 i ledarskap för alliansen på detta område.

Även Kronprinsessan, som jag redan sedan tidigare högaktat och respekterat som en duglig och sympatisk person, visar med detta besök vilken utmärkt ledare hon är. För en vän av monarkin känns det tryggt att veta att tronen även i nästa generation kommer att vara i så goda händer.

Patrik Magnusson

Annonser

5 Responses to “Kronprinsessan visar ledarskap”


 1. 1 Fältmarskalken januari 4, 2010 kl. 22:29

  Tager här tillfället i akt att uttrycka min djupaste respekt och högaktning för Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Victoria, Sverige Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland och det besök Hon genomfört hos de svenska och finska trupperna i Afghanistan och på detta sätt stärkt visat sitt stöd för trupperna och dess kamp mot de medeltida mörkermännen.

  Genom denna gärning visas åter det värde som finns i monarkin såsom en förenande kraft för hela riket. Det är i sanning märkligt att den viktiga institution som monarkin utgör icke tillmäts en större betydelse i riksstyrelsen. Det är hög tid att återupprätta monarkin.

  Skall någon kritik framföras i samband med detta besök så är det att Kronprinsessan icke utnämnts till officer av relevant grad inför före besöket. Lämpligt hade här varit att Kronprinsessan utsetts till överste så att hon haft samma rang som befälhavaren för de svenska och finska trupperna i Afghanistan.

  Gud Bevare Konungen och Fädenslandet.

 2. 2 Fältmarskalken januari 5, 2010 kl. 9:23

  Öppen fråga till Redaktionen för Tradition och Fason:

  Kan ”Konservativ Sannigsägares” inlägg sägas vara i linje med god ton, respekt och den nivå på saklighet som borde kunna förväntas på ett forum som detta?

  Inlägget är inget annat än grovt förtal av Hans Majestät Konungen genom den högst högst insinuanta påståenden (”kvinnoaffärer”) och genom invekativ som pöpelregenter. Vidare ägnar sig skribenten åt exempellös osmaklig ”lyteskomik” riktad mot Herr Westling, Hennes Kunglig Höghets tillkommande gemål. Jag vill härigenom uttrycka min djupaste avsky mot mot detta förtal.

  Det hela är djupt osmakligt och jag förutsätter att Redaktionen omedelbart avlägsnar de delar i inlägget som innehåller förtal.

  Mot en person som ”Konservativ Sanningssägare” avser jag inte att inleda någon polemik.

  Gud bevare Konungen och Fädeneslandet.

 3. 3 Dag Elfström januari 5, 2010 kl. 10:04

  Fältmarskalken:

  Nej, det var faktiskt lite över gränsen. Läste det först nu. Det är nu raderat.

  Det går utmärkt att kritisera inlägg och personer – så även medlemmar i Kungafamiljen – i kommentatorsfältet. Men det är förutsatt att det sker med god ton och utan personangrepp.


 1. 1 Claeskrantz.se » Bedriver svds ledare och kungahuset krigspropaganda? Trackback vid januari 5, 2010 kl. 2:36
 2. 2 Från terrorism till demokrati « Under den lugna korkeken Trackback vid januari 5, 2010 kl. 10:23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser