Förnuftets sista bastion i jämställdhetsfrågan

Schlingmann (m) - eller...?

En efter en tycks de falla, de traditionellt borgerliga värderingarna inom alliansens partier. Sedan en tid tillbaka är jämställdheten ett sådant område. Som vanligt går de nya moderaterna i täten för omprövningen. När man läser vad partisekreterare Schlingmann (m) har att skriva i frågan misstar man sig lätt på Gudrun Schyman.

Det parti som tidigare värnat individens frihet, det fria företagandet, och det civila samhället, förespråkar nu obligatorisk genuspedagogik, kvoteringar och andra statliga regleringar och ingrepp, allt i syfte att bekämpa det hjärnspöke, könsmaktordningen, som partiets anammande av feministisk teori får dem att se.

Då känns det trösterikt att åtminstone en förnuftets bastion står kvar i kampen mot de nu helt dominerande dogmerna. KDU:s ordförande, Charlie Weimers, gör i alla fall klart att han och KDU inte tänker vika ner sig. Istället förespråkar han en sant borgerlig jämställdhetspolitik som utgår från individen, och dennes rätt fatta självständiga och fria val, en borgerlig självständighet som ger alla samma rättigheter, men överlåter åt individen hur man skall förvalta dem, och således också accepterar att det kommer att leda till olika utfall.

Naturligtvis finns ett inslag av positionering inför det kommande valet i detta. Moderaterna hoppas naturligtvis att denna nya inriktning skall vinna de feministiskt sinnade väljarna. På sitt sätt är det bra att moderaterna så tydligt går ut med detta inför valet. Det ger ju deras väljare en chans att ta ställning till om de också känner sig hemma i genusteorin, och vill rösta för mera statliga regleringar och kvoteringar.

Jag hoppas att detta skall bli ännu en väckarklocka för alla de borgerliga väljare som av hävd röstat moderat. Är det verkligen feminism ni vill ha? Det finns faktiskt tre alternativ inom alliansen som kanske inte alltid varit de pålitligaste ur borgerlig synvinkel, men som alla tre nu är klart bättre än nya moderaterna.

Weimers (Kd) - Pålitligt borgerlig

Inget alliansparti, inte ens Folkpartiet, är idag lika feministanstruket som moderaterna, och för den som vill ha ett alternativ som definitivt står upp för traditionellt borgerlig syn på familj och jämställdhetsfrågor finns alltid Weimers och hans Kristdemokrater. Brinner man för mer renodlat marknadsekonomisk politik är det Centern, inte moderaterna, som är partiet, och ligger försvarsfrågorna främst, ja då är Folkpartiet, inte moderaterna, bäst.

Den enda grupp som, baserat på hur partierna ser ut idag, har anledning att överväga en röst på moderaterna är socialdemokrater som tycker att Mona Sahlin verkar vara ett svagt kort som statsminister, eller som räds Ohlys inflytande över de rödgröna, vilket väl i och för sig borde räcka till att göra moderaterna till Riksdagens största parti, även om de borgerliga väljarna letar sig någon annanstans.

Patrik Magnusson

15 Responses to “Förnuftets sista bastion i jämställdhetsfrågan”


 1. 1 essenonvideri januari 29, 2010 kl. 19:19

  Rätt skall vara rätt. Det finns faktiskt fortfarande moderater som inte har huvudet under armen

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/m-ska-jobba-for-jamstalldhet-inte-fingra-med-statistik_4135607.svd

  Se där sju ledande kvinnliga moderater som alla när som helst skulle kunna ta över som partisekreterare i sitt parti utan att någon behöver misstänka att det ligger kvotering bakom. Kompetensmässigt ligger de ljusår före Schlingmann. Kanske dags att kliva åt sidan och släppa fram lite duktiga kvinnor, Per?

 2. 2 Robsten januari 29, 2010 kl. 19:41

  Glömmer du inte ett parti som alternativ om man ryggar tillbaka för Schlingmans populism?

 3. 3 essenonvideri januari 29, 2010 kl. 20:09

  ”Glömmer du inte ett parti som alternativ om man ryggar tillbaka för Schlingmans populism?”

  Hmm, vilket kan du mena? 😉

  Jo, det finns såklart även en del partier utanför Riksdagen som inte ramlat ner i Genusträsket. Sett ur ett borgerligt perspektiv framstår dock Kd idag som enda alternativet i den frågan, och (m) som det sämsta.

 4. 4 etvisvitae januari 29, 2010 kl. 21:35

  Fruktansvärt! Men det kommer inte direkt som någon nyhet, Moderaternas socialisering for ur start groparna långt innan mandatperioden tog sin början. I praktiken omöjliggör deras snedsteg en röst på Alliansen. Ack, när en borgerlig regering äntligen blir tillsatt visar det sig vara ulvar i fårakläder…

  Schlingmann förtjänar allt förakt! Heder åt Weimers, synd att han inte styr över Moderpartiet.

  Trevlig helg

 5. 5 Johnny januari 30, 2010 kl. 0:12

  Personligen tycker jag att det är kvinnoförnedrande med könskvotering, som om kvinnor vore så odugliga att de inte själva på egna meriter och kompetens kan kvalificera sig för ett styrelsearbete.

  Uppfriskande att KD står upp för människor lika värde, rättigheter och skyldigheter. Bra att KD markerar mot staten som helt enkelt inte skall lägga sig i vilket kön styrelseledamöter har i privata företag och inte i offentliga verksamheter heller, det är kompetens och duglighet som skall avgöra valet, inte kön.

  Genusforskning saknar relevans och skall inte finansieras med skattemedel, vi måste satsa våra skattemedel på viktiga forskningsområden och på skattesänkningar, inte lägga resurser på oviktiga saker.

  Jag har tidigare röstat på moderaterna men tröttnat på deras vänsterpolitik, KD har en stor politisk marknad till höger om moderaterna och att utveckla temat med Verklighetens Folk runt de fyra F:en bör gå alldels utmärkt. Att markera att staten inte skall lägga sig i vilket kön styrelseledamöter har, att EU inte har att göra med vad svenskar väljer att äta (surströming) eller konsumtion av snus, det känns mycket uppfriskande och unikt när staten expanderar allt mer i våra liv.

 6. 6 Daniel januari 30, 2010 kl. 1:17

  Dessutom kan man fundera på om Schlingmann trycker på SvD för att tysta ner ett faktum som visar att M hycklar om feminism och jämställdhet.

  Under dagen har minst tre kommentarer raderats av SvD. Alla tog upp att samtidgt som Schlingmann prator om feminism och jämställdhet så har M i Göteborg placerat en islamist på valbar plats till Riksdagen. Detta är en person som anser att kvinnor ska vara underordnade män, att män ska ha rätt att ha fyra fruar samt att en man ska ha rätt att slå sina fruar om dessa varit otrogna.

 7. 7 Dag Elfström januari 30, 2010 kl. 5:40

  Patrik:

  …inte ens Folkpartiet, är idag lika feministanstruket som moderaterna…

  Den stora skillnaden är väl att moderaternas nya feministretorik är väldigt begränsad till vissa delar av partiledningen(som helt uppenbart gör det i, förvisso missriktade och felanalyserade, populistiska syften – för det är väl ingen som på allvar tror att Reinfeldt på ett personligt plan tycker centrum för genusforskning är oerhört viktigt?).

  I folkpartiet är det nästan tvärt om, där det finns gott om radikalfeminister längre ner i partiet medans Major Björklund(eller för den delen partisekreterare Ullenhag) knappast är drivande i genus och kvoteringsfrågor. ”Trams!” var som bekant Björklunds beskrivning av beslutet på folkpartiets landsmötes om att avskaffa hetronormen.

  Men visst, det är ledningen som leder. Men man måste ändå ta hänsyn till kärnan och den allmänna uppfattningen i medlemsleden när man analyserar ett parti.

 8. 8 Patrik Magnusson januari 30, 2010 kl. 9:44

  ”Men visst, det är ledningen som leder. Men man måste ändå ta hänsyn till kärnan och den allmänna uppfattningen i medlemsleden när man analyserar ett parti.”

  Jo, visst är det så. För mig blir det bara ytterligare ett exempel på hur förvirrad den politiska situationen är i allianspartierna. Partiledningarna manövrerar vildsint för att hitta nischer som lockar väljarna, men medlemmarna hänger inte med, utan står nog i mångt och mycket fast vid sina ursprungliga åsikter.

  Frågan är hur länge medlemmarna orkar, hur långt deras lojalitet sträcker sig? När är det som folkpartist dags att byta till moderaterna om man brinner för genusfrågor? När skall en nyliberal moderat ge upp sitt parti och gå till centern? När ger man helt enkelt upp och lägger politiken på hyllan?

  Jag tror att vi har genomgått ett politiskt paradigmskifte i Sverige. Våra folkrörelsepartier med stora ideologiskt grundade medlemskadrer är borta. Vi har istället fått små elitistiska toppstyrda valmaskiner. Som idépolitiker blir det allt svårare att känna sig hemma någonstans. Allt större del av de som förblir aktiva i partierna är opportunister, personer utan ideologisk kompass, men ett sug efter makt.

  Många väljare röstar dock fortfarande så som de traditionellt har gjort, som om ”deras” parti fortfarande är vad det har varit. Jag menar att det är dags för väljarna att vakna och sätta hälarna i backen. Tycker man t.ex. att genusfrågor är trams och att försvaret är viktigt så är inte moderaterna rätt parti att rösta på längre.

 9. 9 FredrikN januari 30, 2010 kl. 17:12

  Ni som har insikt kanske kan svara på hur mycket av Weimers åsikter finns i sjölva partiet? Det är ändå det man röstar/inte röstar på. Cynikern i mig menar att tidningsartikeln är ett försök att fiska röster men att det inte kommer att bli praktisk politik.

 10. 10 Patrik Magnusson januari 30, 2010 kl. 19:37

  Jag tror nog att Weimers i denna fråga företräder en ganska stor majoritet inom Kd, och att det är högst sannolikt att Kd gör detta till sin politik. Därifrån till att det genomförs som praktisk regeringspolitik är dessvärre en lång väg.

  Det förutsätter ju för det första att alliansen blir återvald, och för det andra att Kd kan övertyga sina koalitionspartners att gå på deras linje. Där har de ju inte så bra facit hittils.

  I och för sig tror jag att det finns betydande minoriteter (majoriteter?) i alla allianspartierna, främst moderaterna, som nog känner sig mera hemma med Weimers definition av jämställdhet än Schlingmanns, men det är ju partiledningarna som skall övertygas.

 11. 11 Stoller januari 31, 2010 kl. 12:25

  För mig är både moderaterna och folkpartiet uteslutna alternativ då deras liberalism har slagit över i ren marxism i ett antal frågor varav jämställdhetsfrågan kanske är den tydligaste och mest extrema. Synd då folkpartiet gör viktiga insatser i utbildningsfrågan! Denna insats hänger dock nästan helt på en person (björklund) och inte på partiet som sådant.

  Centern är ett veligt och instabilt frågetecken och kristdemokraterna ett hopp.

  Det finns ett hopp om att kristdemokraterna är det enda borgerliga partiet som vågar och kan kvarhålla en ideologisk, icke-marxistisk kompass i alla frågor. Må det hoppet inte dö!

 12. 12 Alex.La7 februari 2, 2010 kl. 22:10

  Bra artikel!

  Moderaterna har valt att stänga ute konservativa från värmen, så nu är det dags att vi biter tillbaks!

  Fortsätt tyck till om de borgerliga partier och uppmuntra den sanna politiken. Jag hoppas innerligt att moderaterna tappar en stor mängd av sina röster till de andra borgerliga partierna. Speciellt KD förtjänar en belöning så att vi äntligen kan få en konservativ come-back!


 1. 1 We Can Do It! – utan kvotering. « Charlie Weimers Trackback vid januari 30, 2010 kl. 11:10
 2. 2 We Can Do It – utan kvotering « Christian Carlsson (kd) Trackback vid januari 31, 2010 kl. 19:16
 3. 3 ...et Vis Vitae Trackback vid januari 31, 2010 kl. 21:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 048 279 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar