Borgerlig ideologi vinner valet

Jag har ju stundtals varit tämligen kritisk till vad alliansregeringen åstadkommit, och inte minst till deras förmåga att göra reklam för sin insats. Därför skall jag nu ge regeringen en hjälpande hand genom att sprida lite kunskap om en bedrift som regeringen faktiskt har anledning att vara stolt över, men som sorgligt liten andel av väljarna tycks känna till. Det handlar om jobbskatteavdraget. Praktiskt nog finns dock en webbsida (jobbskatteavdrag.se) där man får hjälp att räkna ut hur ens privatekonomi påverkats av avdraget.

Med den skattesänkning Sahlin fått skulle hon utan problem kunna köpa sig 4-6 dylika väskor

En familj med två vuxna och två barn, där den ena föräldern tjänar 30000 i månaden och den andra 20000 i månaden får tack vare detta per månad 1449+2492kr = 3941kr mer att röra sig med. Detta motsvarar på ett år 47692kr, eller 8 Luis Vuitton– väskor, av den typ Mona Sahlin är stolt innehavare av.

En av föräldrarna skulle kunna sänka sin arbetstid med 20%, t.ex. gå från 75% tjänst till 60% tjänst, och därmed få mer tid för barnen.

Familjen skulle kunna låna 2 miljoner för att köpa ett hus eller en sommarstuga, och använda jobbskatteavdraget till att betala räntan.

Eller så skulle familjen kunna välja att åka på semester till Mauritius i två veckor, utan att behöva använda företagskortet för att betala notan.

Vill man spara pengarna för att kontant köpa loss en sprillans ny biogasbil tar det förvisso ca sju år, men de flesta har ju antingen en bil att byta in, eller är beredd att ta ett lån när man köper en ny bil, så i realiteten kanske det räcker med en mandatperiod innan familjen kan slå till.

För den som tänker mer på att hjälpa andra än på sin egen situation finns alltid möjligheten att skänka pengarna till Unicef eller andra liknande organisationer. För pengarna kan man förse 12 byar med en vattenpump till deras brunn, 30000 doser poliovaccin eller 250 första hjälpen väskor.

Någon kanske föredrar att investera pengarna. Kanske blir de grundplåt till ett nytt företag, som på sikt skapar nya arbetstillfällen, kanske investeras de i aktier, råvaror eller fonder, och växer till sig så att familjen någon gång i framtiden kan unna sig ännu mer.

Mauritius för egna pengar - nu en möjlighet även för slarviga ministrar

Naturligtvis finns det oändligt många fler kombinationer av sparande och konsumtion som en familj kan välja att lägga de pengar de slipper betala i skatt på, och alla är vi olika, med olika förutsättningar och prioriteringar, så vad vi väljer att göra av pengarna kommer att variera kraftigt. Och det är just det som är poängen.

Det är DU som bestämmer vad pengarna skall användas till, inte Anders Borg, och inte Lars Ohly. Detta ger större frihet, men också större ansvar, precis som det ska vara. Det är dina pengar, som du har tjänat ihop genom att arbeta. Att man avstår en del av dessa pengar till det offentliga för att finansiera en del viktiga gemensamma nyttigheter är fullt rimligt, men låt oss inte tappa perspektivet. I grunden är pengarna dina, inte statens.

När du hör en politiker muttra över dyra skattesänkningar, eller t.o.m. att regeringen använder lånade pengar för att sänka skatten, så vet du att du har att göra med en tvättäkta bolsjevik. Det avslöjar en världsbild där alla resurser i samhället naturligt tillhör staten, och där alla inkomster som staten avstår från att konfiskera skall ses som nådegåvor till undersåtarna. Med det perspektivet, och endast med det perspektivet, kan en skattesänkning betraktas som en dyr utgift för staten.

Häri ligger en viktig ideologisk skillnad mellan regeringen och de rödgröna. Allianspartierna står för en samhällssyn där medborgaren står i centrum. Politik handlar om att skapa förutsättningar för denne att efter eget huvud söka sin lycka, att var och en efter sina prioriteringar och sin situation själv så långt möjligt skall göra sina val.

De rödgröna - fortfarande ofrihetens banérförare

För vänstern handlar politik om att frånta människan så mycket inflytande över sitt liv som möjligt. ”Den som är satt i skuld är inte fri” sade en socialdemokratisk statsminister för inte så länge sedan. Och se, precis där vill hans parti ha oss medborgare. Vi skall vara tacksamma klienter, ständigt beroende av politikernas goda vilja för vårt uppehälle, ständigt på tå för att följa de senaste ideologiska nyckerna från regimen, och därmed få del av kakan.

Denna grundläggande ideologiska skillnad borde alliansen betona mer när vi nu gåt mot en valrörelse. Det är viktigt att alliansen förmår presentera en tydlig vision för vilket slags samhälle det är man vill röra sig mot under de kommande fyra åren, en vision byggd på liberala och konservativa ideologiska grundpelare man tror på och är stolta över.

Ju tydligare alliansen blir i sin vision, desto besvärligare blir sitsen för oppositionen. Antingen fortsätter man att dölja sin fundamentala oenighet, och brist på realistiska alternativ bakom dimridåer, vilket väljarna förr eller senare genomskådar, eller så träder man fram och presenterar sitt alternativ, och vi ser ju vad som händer i opinionen varje gång de försökt sig på detta. Än finns det hopp. Faktiskt ser det ganska ljust ut.

Patrik Magnusson

Annonser

4 Responses to “Borgerlig ideologi vinner valet”


 1. 1 Allianspartisten februari 6, 2010 kl. 18:37

  En mycket bra och tänkvärd artikel!

  ”När du hör en politiker muttra över dyra skattesänkningar, eller t.o.m. att regeringen använder lånade pengar för att sänka skatten, så vet du att du har att göra med en tvättäkta bolsjevik.”

  Detta citat uttrycker den grundläggande skillnaden som är oändligt viktigt att få fram.

  Jag är inte fullt klar över hur mycket den rödgröna rörans boljekviker vill höja skatten men som jag förstår det håller man på med någon typ av överbudspolitik där kamrat Ohly strävar efter att vara bäst och lovar 55 miljarder i skattehöjningar.

  Kamrat Sahlin, kamrat Eriksson och kamrat Wetterstrand är väl inte fullt lika långt framme men för att blidka kamrat Ohly inom de många områden där kamraterna är oeniga (utbildningspolitik, EU, …) lär man med råge överskrida de egna löftena om skattehöjningar.

 2. 2 Carolina februari 7, 2010 kl. 12:47

  Överhuvudtaget har ju de borgerliga ständigt problem med att argumentera för sina handlingar, så att ALLA förstår. Det gör man ju bäst med konkreta exempel som i denna artikel. Eller förklarar konsekvenser av hur det blir om man inte gör som de borgerliga ämnar göra.

  De är också dåliga på att förklara vad som kan tänkas ligga till grund för en utebliven förändring, trots att målgruppen efterfrågar den. T.ex. det här med sänkt skatt för pensionärer. Ja, jag kan tycka att många pensionärer tvingas leva snålt, utan att det är deras eget fel, samtidigt som andra människor, utan att det är ett dugg berättigat, blir mer eller mindre försörjda av staten på olika sätt. Det är inte rätt. Lägg gärna de pengarna på skola, vård, omsorg och pensionärer istället. Men vad pensionärerna inte verkar erkänna, vilket gör att man inte kan jämföra deras vardagsekonomi med den som arbetar, är att den som arbetar har helt andra utgifter, som kan hjälpas av skattesänkningar. En pensionär ska t.ex. inte ta sig till ett arbete varje dag, kan komma undan med en billigare lunch, sliter inte på kläder och skor på samma sätt… Varför är det ingen som tar upp dessa små, men ändock kvarstående faktum, som skiljer pensionärer från yrkesverksamma åt?!

 3. 3 Allianspartisten februari 7, 2010 kl. 13:33

  Carolina,
  Det finns särskilt en grupp pensionärer som som drabbats särskilt av den politik som drivits av kamrat Sahlins socialdemokratiska företrädare (…och som säkert kamrat Sahlin m.fl. applåderar). Den grupp jag avser är änkor, som trots socialdemokraternas social ingenjörskonst, på 60- och 70-talen valde att stanna hemma hos sina barn. Denna grupp har fick låga ATP-poäng och tillhör socialismens och boljevismens offer i vårt land.

 4. 4 Carolina februari 7, 2010 kl. 14:49

  Allianspartisten: JA, du har fullständigt rätt och jag är fullt medveten om den gruppen, min farmor och mormor tillhör den, men mitt intryck är att den stora massan pensionärer inte tillhör dem och argumenterar ändå för skattesänkningar för sin egen räkning som pensionärer. Var det inte en upprörd moderat-dam de intervjuade för ett tag sedan som vad jag kommer ihåg minsann hade arbetat och var välutbildad – och hon var inte ens änka än.

  Det gör mig beklämd att man drar alla pensionärer över en kam! Och att det inte förklaras att pensioner ser olika ut. Precis som man borde göra med lågavlönade, dvs. att under en viss inkomst inte dra skatt på de första 10 000 kronorna, eller något, borde man göra med de riktigt låga pensionerna, som den grupp du nämner.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser