Fegt att utestänga ungdomsförbunden från skolorna

Efter ett Nationaldemokratiskt bokbord på Värmdö Gymnasium som urartade i handgemäng har återigen diskussionen om de politiska ungdomsförbundens vara eller inte vara på våra skolor tagit fart. Förutsättningen för diskussionen är de krav på opartiskhet som ställs på skolorna och som enligt JK innebär att man antingen måste tillåta alla ungdomsförbund som vill besöka skolorna att komma, eller så måste man stoppa alla. En rätt självklar utgångspunkt i en demokrati kan man tycka.

Bokbord från SDU - Hot mot demokratin?

Historiskt brukar detta inte ha varit ett problem. Riksdagspartiernas ungdomsförbund brukar med jämna mellanrum besöka gymnasieskolorna med sina bokbord. Visst brukar det ibland utbryta häftiga diskussioner mellan vissa elever och ungdomspolitiker, men att åsikter på detta sätts bryts är ju snarast ett sundhetstecken i en demokrati.

Det nya som tenderar att hända är att partier som tidigare inte deltagit i detta spel, och som av många uppfattas som extremistiska, nu också vill utnyttja möjligheten att möta sina unga väljare i skolorna. Det handlar om invandringskritiska partier som SD och ND, men också om en del partier på den yttersta vänsterkanten. Detta har gett många rektorer skrämselhicka, och en hel del lärare att gå i taket. Många skolor resonerar så att man hellre än att behöva ta emot dessa partier portar alla ungdomsförbund.

I princip är det två huvudargument som framförs av dem som vill stänga ute politikerna från skolan. Det ena är att partier som SD och ND står för så vedervärdiga idéer att de inte bör få framföras i skolan, att eleverna skall ”fredas” mot att utsättas för dessa idéer. Det andra är att det finns risk för bråk när vänsterextremister ger sig på dessa politiker och försöker hindra dem från att framföra sitt budskap. Där handlar det om säkerhet helt enkelt.

Dessa argument skulle jag vilja sammanfatta som i bästa fall trams, i värsta fall demokratisk härdsmälta. Är det verkligen upp till våra skolor att avgöra vilka politiska idéer som skall och inte skall få framföras? För mig låter det mycket märkligt, ur ett rent demokratiskt perspektiv. I så fall måste man ju fråga sig varför vänsterpartiet i alla år fått sprida sitt budskap på skolorna.

Det verkar också synnerligen oroande att rektorer och lärare har så liten tilltro till sina egna idéer och till övriga ungdomsförbunds förmåga att bemöta den argumentation som företrädare för extrema partier kommer med. Jag ser det närmast som en sport att käfta med ungdomspolitiker som kommer till min skola, och jag skonar ingen. Även företrädare för alliansens ungdomsförbund kan behöva lite kniviga frågor att brottas med. Jag skulle tycka det vore uppfriskande om SDU eller NDU kunde komma på besök och få sig en omgång (verbalt alltså).

Det andra argumentet är om möjligt ännu dummare. Om ligister pucklar på politiker som försöker framföra sitt budskap i syfte att tysta dem är detta inget mindre än ett angrepp på demokratin. Om vi stoppar de politiker som utsätts för dessa övergrepp från att föra fram sitt budskap så går vi ligisternas ärende. Då blir vi medbrottslingar i deras uppsåt att stoppa yttrandefriheten och demokratin.

Ismail Haniyeh (Hamas) - Tar nog inte illa upp av lite antisemitism

Därmed inte sagt att man skall godkänna och tolerera allting. Naturligtvis måste man kunna sätta ordningsregler kring hur ungdomsförbundens besök skall gå till, och rimligen bör det finnas någon slags kontroll över vad som sägs och görs. Ungdomspolitiker som gör sig skyldiga till brott som uppvigling, hets mot folkgrupp eller hot, skall naturligtvis stoppas, avvisas och åtalas. Men att stoppa dem för att man inte tycker om deras åsikter, eller för att de har motståndare som är beredda att ta till våld för att stoppa dem, det hör inte hemma i en demokrati.

Jag måste avslutningsvis få kommentera en del i den debattartikel en lärare skrivit i frågan. Hon tar upp sin skolas samarbete med palestinier från Västbanken som ett argument mot att tillåta ND att besöka skolan: ”Hur ska jag bemöta kollegerna från Västbanken nästa gång de kommer och dricker te i vårt lärarrum?” frågar hon sig.

Jag tror i och för sig inte att hon behöver oroa sig så mycket för detta. Jag har en känsla av att hennes palestinska vänner ganska snabbt skulle finna gemensam grund med hennes nationaldemokratiska ovänner. Säkert skulle de i timtal kunna sitta tillsammans över en kopp te och mysa över stormuftin av Jerusalems insatser under andra världskriget och förfasa sig över de sionistiska världskonspirationer som sägs plåga vår värld idag.

Patrik Magnusson

Annonser

4 Responses to “Fegt att utestänga ungdomsförbunden från skolorna”


 1. 1 γνώση februari 24, 2010 kl. 7:16

  Bra formulerat, vår svenska lärarkår har som sagt ingen beröringsskräck vad gälller vänsterextremister eller extrema åsikter som framförs av röststarka invandrargrupper.
  Allt tal om att en öppen dialog med meningsmotståndare är en hörnsten i ett fritt samhälle och om den okränkbara rätten att framföra åsikter inom lagens ram faller här platt till marken.
  Det har länge varit uppenbart att den svenska lärarkåren i stort fungerar som en PK-propagandamaskin (global uppvärmningshysteri, FN-fjäsk, feminism, mångfaldsevangeliet etc).

 2. 2 Alex Birch februari 24, 2010 kl. 8:15

  I Sverige har mynderi företräde för konstitutionella principer. Det är alltså viktigare att vi blir nannade över vad vi bör tycka och tänka, än att vi följer vår konstitution, som garanterar våra rättigheter att själva dra slutsatser om världen och uttrycka dem fritt.

  Socialdemokrati/socialistisk demokrati urartar alltid i tyranni.

 3. 3 Mats Carlsson februari 24, 2010 kl. 13:04

  Faktum är att ND är bitvis är intresserad den svensk-iranske kulturdebattören och islamisten Mohamed Omar, vilket SD inte är. Han ska ha blivit intervjuad i deras tidning. Hans syn på västerlandets dekadens passar väl in på deras radikalkonservativa perspektiv.

  Det är sådant som de politiska ungdomsförbunden ska granska.

 4. 4 Allianspartisten februari 24, 2010 kl. 19:58

  Klokt skrivet!

  ”I princip är det två huvudargument som framförs av dem som vill stänga ute politikerna från skolan. Det ena är att partier som SD och ND står för så vedervärdiga idéer att de inte bör få framföras i skolan, att eleverna skall ”fredas” mot att utsättas för dessa idéer. ”

  Till de som hävdar detta första huvudargument skulle jag vilja understryka, vilket ochs påpekas i inlägget, att vänstern har lika vedervärdiga åsikter. Själv tycker jag lika illa om SDU’s främlingsfientlighet som jag tycker illa om Ung Vänsters nykommunism. Båda dessa tankeriktningar vittnar om en mycket bristande respekt för människorvärdet samtidigt som alla former av kommunism definitionsmässigt är djupt odemokratisk. Vi får aldrig glömma att Vänsterpartiet är en ”varg i ulvakläder”. Detta parti är ett kommunistiskt parti.

  Vidare kan väl NDU’s anhängare likställas med den terroristvänsterns (AFA, RF och vad de nu kan tänkas heta) våldsverkare. Även här är det frågan om djupt antidemokratiska rörelser.

  Min fasta övertygelse är dock att antidemokrater skall mötas med demokratiska metoder och blanka argument. Att stänga ute dem, och som en direkt följd därav, alla andra från skolorna leder ingenstans.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser