Rut – Ohlys första offer, men knappast det sista

Om rödingarna vinner valet, så blir en av deras första åtgärder att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster, Rut. Detta trots att systemet stöds av en klar majoritet av svenskarna, och även många inom såväl socialdemokrati och i Miljöpartiet. Orsak: Lars Ohly avskyr Rut.

Om jag skall vara helt ärlig så är väl inte Rut en fråga som Sveriges framtid står och faller med. Visst är det bra om man på detta sätt kan underlätta vardagen för ett stort antal människor, och skapa arbetstillfällen åt andra, så jag tycker gott att man kan ha kvar systemet, men det finns viktigare frågor.

Det som är intressant med vänsteraxelns agerande i frågan är att det sätter ljuset på den oerhört starka ställning som Lars Ohly och hans kommunister – förlåt, vänsterpartister, fått i denna konstellation. Tycker Ohly illa om Rut, ja då ryker det även om t.o.m. Mona Sahlin tidigare tyckte att det var en ok idé. Ohly & co har lyckats manövrera sig in i en position där paktbröderna behöver dem mer än vad Vänsterpartiet behöver paktbröderna. Ohly är van att stå ute i kylan. Om han måste riskera att hamna där igen för att få genom sin politik, så är det en risk han är beredd att ta.

Detta innebär att vi sannolikt kommer att tvingas åse betydligt värre utfall av vänsterpartistisk utpressning än ett stopp för Rut. Vad händer med den ekonomiska politiken, och med säkerhetspolitiken om Sahlin får makten? Hur mycket av skattehöjningar kan Ohly pressa fram? Hur går det med EU? Försvaret? Insatsen i Afghanistan? Friskolorna? Och så vidare.

Vi torde inte få särskilt många klara besked innan valet. De rödgröna strategerna kan ju inte ha undgått att notera att opinionssiffrorna faller så snart oppositionen talar ur skägget och blir tydligare med vad de vill. Mitt tips är dock att Ohly inte har inkasserat sin sista framgång. Han har ett starkt förhandlingsläge.

Bevare oss för en situation där de rödgröna får makten i Sverige. Bevare oss För Lars Ohlys djupröda läror. Låt oss hoppas att alliansen förmår vända motvinden och gå segrande ur valkampen. I annat fall blir det inte roligt att bo i detta land.

Patrik Magnusson

Annonser

8 Responses to “Rut – Ohlys första offer, men knappast det sista”


 1. 1 Allianspartisen mars 10, 2010 kl. 18:17

  ” … Lars Ohly och hans kommunister – förlåt, vänsterpartister, fått i denna konstellation.”

  Snälle Patrik, be inte om förlåtelse för detta. Lars Ohly är kommunist och av detta följer att det parti han leder är kommunister. Jag tror det är viktigt vi nämner företelser vid dess rätta namn och innebörd och då är ”vänsterpartiet” bara en dimridå.

  Det du på ett förtjänstfullt sätt pekar på i inlägget är en föraning av det giganstiska ”tjuv- och rackarspel” och djupt skadliga ”kohandel”, som skulle komma att utspela sig i regeringen, rikets högsta verkställande organ, om den stora olyckans skulle vara framme, och de rödgröna kamraterna skulle få sätta sig på regeringstaburetterna.

  Kamraten Sahlin och kamraterna Eriksson/Wetterstrand spelar mycket högt när de på detta sätt ger efter för kamraten Ohly. Givetvis förväntar de sig att få något igen i form av en mindre trilskande kamrat i någon annan fråga som man sätter större betydelse till. Problemet är att man är oerhört naiva och inte förstått att kommunister inte är att lita på. Den illröde antidemokraten och kamraten Ohly kommer att fortsätta sin röda utpressningstaktik.

  Genom att ingå ett organiserat samarbete med kommunistpartiet har både kamrat Sahlin och hennes socialdemokrater såväl som kamraterna Erikssons/Wetterstrands och deras miljöpartister visat på ett så till den grad dåligt omdöme att bara detta borde räcka för att diskvalificera dem från regeringsmakten.

 2. 2 Björn Axén mars 10, 2010 kl. 23:07

  Det är inte bara vänsterpartisterna som är emot RUT utan även väldigt många sossar. Det är en tydlig symbolisk vänsterfråga och jag tror det handlar om att ideologin här måste gå före pragmatiken. Sossarnas pragmatik har i 30 år lett till en allt liberalare politik vilket långsamt bryter sönder dem. Det blir då viktigt med symbolfrågor som visar att man är vänster. Detta bäddar så klart för vänsterpartiet.

 3. 3 FredrikN mars 11, 2010 kl. 6:31

  Det blir också intressant vad som händer om Ohly faktiskt ingår i en regering. Kommer då besvikna anhängare överge honom? För han kommer faktiskt att behöva kompromissa.

 4. 4 Populisten mars 11, 2010 kl. 11:30

  RUT och ROT är ett elände som borde avskaffas omedelbart eftersom de bevarar högskattesamhället. När ser den vanlige medborgaren kostnaden för en arbetad timme? Jo endast då städhjälp eller hantverkare ska köpas in. Då tycker Svensson, naturligtvis, att det är för dyrt och avstår eller betalar svart. Med RUT och ROT blir det inte för dyrt och därmed berövas vanligt folk möjligheten att se vad arbetskraft kostar. Därmed försvåras optionsbildning mot högskattesamhället avsevärt och vår höga arbetskostnad kan fortsätta att driva jobb ut ur landet i de sektorer som är utsatta för omvärldens konkurrens.

 5. 5 Dag Elfström mars 11, 2010 kl. 16:20

  Okej med RUT och ROT som tillfälliga lösningar för att stimulera ekonomin i en lågkonjunktur. Men långsiktigt tycker jag inte det är hållbart. Sänk skatten och kostnaderna för att anställa generellt istället.

 6. 6 Allianspartisten mars 11, 2010 kl. 16:32

  Problemet är givetvis skattesystemet som i sin konstruktion i princip omöjliggör för enskilda människor att köpa tjänster.

  Grundproblematiken är att den enskilde vid köp av tjänster betalar skatt på skatt på skatt i flera led. För företag som köper tjänster är denna problematik inte alls av samma slag. För det första får man göra avdrag för kostnaden för de tjänster man köper och för det andra så får man göra avdrag på ingående moms. Företaget betalar således enbart skatt för den del av tjänstekostnaden som på något sätt bidrar till en produkts mervärde.

  Om något skall åstadkommas kortsiktigt är nog RUT och ROT samt motsvarande lösningar den enda framkomliga vägen. På sikt måste en mer genomgripande förändring till där skattesystemet är sådant att även den enskilde har möjlighet att köpa tjänster.

 7. 7 Patrik Magnusson mars 11, 2010 kl. 17:55

  Jo, jag håller med populisten och Dag Elfström om att varken RUT eller ROT är långsiktigt hållbara lösningar. Mycket bättre att ersätta dem med generella skattesänkningar, och det gäller ju även jobbskatteavsraget som nämnts på annan plats.

  Nu tror jag inte att det är den lösningen vänsterpakten tänkt sig, utan snarare generella skattehöjningar. Och faktum kvarstår – det är orande att Ohly tillåts staka ut deras kurs.

 8. 8 Populisten mars 11, 2010 kl. 21:36

  Ohly vill naturligtvis inget annat än att höja skatten. Undrar var den mannens gräns går? 99%?

  Min irritation på Allianasen i dessa frågor kommer sig av att deras valhänthet spelar vänstern så rakt i händerna.

  Fastighetsskatten togs inte bort helt och därmed lyckades också tidningarna hitta folk som fick högre skatt. Många människor på landsbygden är övertygade om de fick högre fastighetsskatt! 1-0 till vänstern.

  Skatten sänktes riktat för löntagare vilket blev till ”pensinörsskatt” på socialistiska. 2-0 till vänstern.

  RUT infördes vilket blev till pigavdrag för överklassen. 3-0 till vänstern.

  Jämför med den borttagna förmögenhetsskatten. Det var en reform som bara passerade utan större skriverier. För vad ska man säga, den är bara borta ju.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser