(S)varta hålet i svensk ekonomi börjar granskas

Att hålla koll på kassaflödet är någonting mycket grundläggande, ja livsviktigt, inom den privata sektorn. Inom den offentliga sektorn har i realiteten inte ens finansministern koll på alla pengar som kommer in, snurrar runt och går ut igen. Detta har länge betecknats som det socialdemokratiska stora ”svarta hålet” (ett par gånger ärvt av borgerliga regeringar), där så mycket av medborgarnas surt förvärvade skattepengar bara tycks försvinna i tomma intet utan att komma tillbaka som välfärd.

Den stora fördelen ur socialdemokratisk synpunkt med att inte ha någon som helst koll på vart skattepengarna tar vägen, är att brister i välfärden alltid inför medborgarna kan motiveras med behovet av höjda skatter. Och, icke att förglömma, en ”ansvarsfull” socialdemokratisk regering som vill ”satsa på” välfärden.

Därför är det oerhört glädjande att Timbro och Skattebetalarna nu har inrättat en privat Slöseriombudsman, SlösO. Även om man bara kan ta sig för pannan över att inte mer gjorts från offentligt håll tidigare i denna riktning. Personen ifråga som ska agera SlösO är i alla fall sedan tidigare rätt välbekant i bloggosfären under namnet Johan Ingerö. Bravo!

I takt med att intresset i samhällsdebatten för att få valuta för pengarna nu skruvas upp är, precis som SvD skriver, fältet öppet för den eller de politiker som vill göra frågan till sin. Frågan är om något parti i riksdagen kommer göra det – eller något som står utanför och vill in. Den som vill ha en ny politik för Sverige i 2000-talet begår i alla fall tjänstefel om vederbörande inte genast griper tag i denna fråga. På höger-vänsterskalan kan det betecknas som en klassisk högerfråga som även torde ligga i LO-kollektivets intresse, i egenskap av främsta användare av den välfärd som vi kunde haft så mycket mer av för exakt samma skattesats.

Vi minns alla Hallandsåsen, som bara kostade fler och fler miljarder och till slut inte kunde göras klart ändå. Nu har den nyinrättade SlösO rapporterat om skenande kostnader för en badanläggning i Lund, och statligt miljardstöd till ett bredbandsnät som sedan sålts för en krona. Stanna upp vid detta en kort stund och reflektera över det faktum att realkostnaden för ett läkarbesök i genomsnitt är ca 2000 kr. En miljard kronor innebär alltså 500,000 st läkarbesök! För att förtydliga perspektivet så dör uppemot 70 personer varje år för att de svenska vårdköerna är så långa.

Enligt Europeiska Centralbanken (ECB) har Sverige västvärldens dyraste och mest ineffektiva offentliga sektor. Det är VERKLIGEN dags att göra någonting åt saken!

Läs även:

Jakob E:son Söderbaum

1 Svar to “(S)varta hålet i svensk ekonomi börjar granskas”


  1. 1 Michaël Lehman mars 22, 2010 kl. 8:34

    Dessa frågor måste verkligen få mer uppmärksamhet i samhällsdebatten. Problemet är ju, att vi lever i ett land, vars invånare har hjärntvättats av socialisterna under hela 1900-talet, och vars intellektuella klimat är oerhört inskränkt, och vars nominellt borgerliga partier är både maktkåta och fega, och därmed fullständigt undfallande för den politiska korrektheten. Därmed saknas vilja hos de nominellt borgerliga partierna att förklara, att solidaritet är motsatsen till höga skatters; att kostnadseffektiviseringar är en bättre väg än att ständigt höja skatten; att statens åtaganden och verksamheter egentligen borde minska (vi har ju hundratals av fullständigt onödiga myndigheter); samt att personligt ansvar och sparande är höga dygder.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 060 063 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar