Polens ledare döda i fruktansvärd flygkrasch

Polens konservative president Lech Kaczynski (t.v.) har omkommit i en flygolycka, tillsammans med en stor del av landets ledarskikt. Hans tvillingbror Jaroslaw (t.h.)framträder nu som den främste och enande konservative förgrundsgestalten i polsk politik.

Den 10 april omkom den polske presidenten tillsammans med vice utrikesministern, centralbankschefen, 2 senatorer, 12 parlamentsledamöter, en av parlamentets vice talmän, större delen av försvarsledningen, justitieombudsmannen och även ett antal kyrkoledare i en flygplansolycka. Ingen av de 96 ombord på planet överlevde. Det råder ingen tvekan om att detta är den viktigaste händelsen i Polen sedan landets befrielse från kommunismen.

Flygplanets passagerare var på väg till en minneshögtid av 70-årsdagen för offren i Katyn år 1940, då Stalin lät avrätta eliten i det civila borgerliga samhälle som Sovjet ville utplåna. Även om det då var 22,000 personer som mördades, är det inte utan att det hela känns som att historien upprepar sig på ett rysligt sätt. Särskilt som offren nu i flygplanskraschen var de ledare som i åratal varit de högsta officiella representanterna för det fria Polen.

Den nu förolyckade konservative presidenten Lech Kaczynski drev en politik för ett fritt Polen på traditionell och ärkekatolsk grund med tydlig konservativ och antikommunistisk inriktning. Tillsammans med sin tvillingbror Jaroslaw Kaczynski grundade han år 2001 det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa. Mellan åren 2006-2007 styrde tvillingbröderna tillsammans Polen, som president och premiärminister. När Lech Kaczynski valdes till president 2005 var det med hela 54% av rösterna.

I parlamentsvalet 2007 rönte det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen större framgångar på Lag och Rättvisas bekostnad, och tog därmed över både premiärministerposten och hela ministären. Därefter har Lech Kaczynskis popularitet också dalat, med noteringar på blott 16% stöd bland folket i opinionsundersökningar nu under våren. I och med katastrofen den 10 april har Lag och Rättvisa förlorat större delen av sina toppolitiker och nyckelpersoner. Samtidigt framstår Jaroslaw Kaczynski som den polska högerns oomstritt främste förgrundsgestalt, och det råder nu bara osäkerhet ifråga om han kommer att ställa upp som presidentkandidat eller avvakta till nästa års parlamentsval.

Under Jaroslaw Kaczynskis tid som premiärminister var den antiryska linjen som allra starkast. I kontrast till detta har hans efterträdare Donald Tusk från start hösten 2007 arbetat för att tina upp relationerna med Ryssland. Så sent som den 7 april i år träffades han och Rysslands premiärminister Vladimir Putin i Katyn som ett viktigt steg i ett närmande mellan länderna. Den politiska kartan i Polen kommer nu att ritas om, och gamla intressekonflikter ser ut att återuppträda i ny skepnad snarare än att de framgångsrika liberalkonservativa Medborgarplattformen tar över både regering och presidentposten – vilket allt tydde på fram tills flygplanskraschen.

Mina tankar dessa dagar går självklart till vårt grannland Polen.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

3 Responses to “Polens ledare döda i fruktansvärd flygkrasch”


 1. 1 Staffan Andersson april 12, 2010 kl. 22:14

  ”Det ligger onekligen i Rysslands intresse att det fria Polens främsta befrämjare nu samtliga har omkommit.”
  Verkligen?

  ”Det är inte heller alldeles oväntat att detta lett till spekulationer om Rysslands eventuella inblandning.”
  -Nej, det är inte oväntat med spekulationer.

  ”Låt oss hoppas att det inte framkommer att Ryssland faktiskt hade ett finger med i detta – det borde räcka till att göra vem som helst mörkrädd.”
  -Detta är ingen befogad oro.

 2. 2 Patrik Magnusson april 13, 2010 kl. 18:40

  Jag tror nog vi kan utgå från att Ryssland inte hade något med olyckan att göra. Allt tyder på att olyckan orsakades av att piloten försökte landa trots dåliga förhållanden och uppmaningar från flygtrafikledningen att söka alternativ flygplats.

  Det är inte osannolikt att det var det polske presidenten själv som pressade piloten att försöka landa. Det har han gjort förr. 2008 beordrade han sin pilot att landa i Tbilisi under brinnande stridigheter. Piloten vägrade av säkerhetsskäl, men utsattses av både övertalningsförsök på plats, och kritik efteråt.

  Vad som exakt skedde är inte säkert att vi får veta, men det verkar tämligen säkert att det rörde sig om en tragisk olycka.

  Även mina tankar går till Polen, och till alla de anhöriga som mist sina nära och kära.

 3. 3 Allianspartisten april 13, 2010 kl. 19:37

  Konspirationsteorier är något som normalt en helt annan sida av den politiska skalan ägnar sig åt. Surfar man runt lite på diverse vänsterbloggar finns det ingen gräns för allt vad t.ex. SÄPO och andra imperialiststyrda kapitalistiska lakejorganisationer håller på med.

  Låt oss även fortsatt lämna denna konspirationsteoretiska vetenskap till dem som bäst behärskar den…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 982,925 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser