Politiker ska tycka, myndigheter ska praktisera

Jag har i flera år kritiserat det faktum att många myndigheter här i landet i det närmaste är oskiljaktiga från vanliga intresseorganisationer. Istället för att nöja sig med att ägna sig åt att övervaka så gällande lagstiftning följs, eller ta fram forskningsunderlag, eller vad för andra uppgifter de kan tänkas ha som huvudsyfte så väljer myndigheterna att agera som opinionsbildare.

Den mest uppenbara av alla dessa myndigheter är Diskrimineringsombudsmannen (DO). De kallar ogenerat sin egen regering rasistisk för att den inte vill utöka samernas särrättigheter. Och de reser fullständigt orimliga lagstiftningskrav på att all verksamhet – såväl offentlig som privat – omedelbart måste handikappanpassas (slå ner innerväggar och upprätta hissar i vart enda K-märkt hus, således). Att sådan här lobbyverksamhet sker av statliga, och där med skattefinansierade, myndigheter är fullständigt abnormt.

Problemet med statlig opinionsbildning lyfts mycket glädjande i en ny timbro-rapport: Deklarationsinformation och resereklam.  Rapportförfattaren Svend Dahl sammanfattar rapporten tillsammans med timbros vd, Maria Rankka,  på SvD Brännpunkt.

Dahl har tre konkreta förslag i rapporten för att komma tillrätta med problemen:
– Lägg ner opinionsbildande myndigheter (dvs. de myndigheter som verkligen inte har någon annan uppgift än att ”tycka” massa saker – och de är fler än Du tror).
– Fastställ strategier för myndigheternas kommunikationsarbete.
– Begränsa användningen av information som styrmedel

Rimliga krav, men frågan är om det räcker? På samma sätt som ministerstyre är förbjudet i regeringsformen borde väl statlig opinionsbildning kunna förbjudas i lag? Om inte via grundlagen, så i vart fall i förvaltningslagstiftningen (1986:223).

Samtidigt som oppositionen ställer krav på fler och ännu mer bisarra åsisktsmyndigheter så har de faktiskt, ironiskt nog, kritiserat regeringen för att idka opinionsbildning via myndigheter. Borde det då inte gå att få tillstånd en bred och blocköverskridande överenskommelse om ett definitivt slut på statlig opinionsbildning?

Dag Elfström

Annonser

5 Responses to “Politiker ska tycka, myndigheter ska praktisera”


 1. 1 Fältmarskalken april 17, 2010 kl. 12:05

  Detta oskick är icke begränsat till propagandiska myndigheter utan är ett uttryck för vårt genompolitiserade samhälle. Ända sedan dess den så kallade parlamentarismen fick sitt genomslag har politik blandats ihop myndighetsutövning vilket fundamentalt strider mot grundläggande krav på oväld och rättsäkerhet.

  Det går icke att begära att kortsynta politiker vars främsta drivkraft synes vara återval skall kunna upprätthålla den oväld som myndighetsutövning de facto förutsätter.

  Folket medverkan i riksstyret är förvisso ett urgammalt fundament i vårt land. Detta måste dock ske genom Riksdagen som uppställer lagar och utöver vårt folks urgamla rätt att låta sig beskattas. Myndighetsutövningen däremot måste ställas under en oberoende oväld institution. Denna institution är tvivelsutan Monarkin.

  Gud bevare Konungen och Fädeneslandet.

 2. 2 Mikael Andersson april 17, 2010 kl. 17:06

  Att makten granskas av makten själv är snarare det jag ser som ett problem. DO (som en del av den statliga apparaten) granskar regering och riksdag. Men att ha en myndighet vars uppgift är att upprätthålla Diskrimineringslagstiftningen, en kontroll-myndighet är väll inget problem egentligen är det ? Vi har en polis som ser till att lagstiftning uppfylls, varför inte DO och JO som också har som uppgift att vara kontroll och översynsmyndigheter för dessa lagområden.

  Ser du all statlig opinionsbildning som negativ ? Eller bara den som tillhör vänsterfalangens teorier ? Värdegrund i skolan, Forum för Levande Historia o.s.v är även det statlig opinionsbildning

 3. 3 Dag Elfström april 17, 2010 kl. 17:44

  Mikael Andersson:

  Men att ha en myndighet vars uppgift är att upprätthålla Diskrimineringslagstiftningen, en kontroll-myndighet är väll inget problem egentligen är det ?

  Nej det är det naturligtvis inte. Så länge vi har en diskrimineringslagstiftning så är det rimligt med att ha en myndighet som kontrollerar att lagstiftningen efterföljs. Problemet är att DO ägnar sig åt att driva opinion för en förändrad lagstiftning inom sitt område, när de borde nöja sig med att övervaka befintlig lagstiftning.

  Ser du all statlig opinionsbildning som negativ ? Eller bara den som tillhör vänsterfalangens teorier ? Värdegrund i skolan, Forum för Levande Historia o.s.v är även det statlig opinionsbildning

  I princip all statlig opinionsbildning. Forum för levande historia är jag definitivt motståndare till (läs här). Värdegrund i skolan ser jag inte som statlig opinionsbildning. Det handlar för min del om bejaka arbetsmiljön i skolan, snarare än att försöka forma elevernas åsikter om dittan och dattan. Detta har jag också påpekat tidigare här på T&F (lär här, här).

  Men problemet är primärt när myndigheter slutar agera som myndigheter och börjar agera som intresseorganisationer, vilket DO som sagt är det mest solklara exemplet på.

 4. 4 Vilhelm Skytte april 17, 2010 kl. 17:54

  Jag håller helt med.

  Artikeln från DO är fullständigt vansinning. Till exempel talar man om ”Sveriges koloniala arv” (vårt enda koloniala arv är rika amerikaner som dricker pina colada i Gustavia på St Barts – dit hör inte Kiruna). Det är, som Elfström säger, bättre att staten undviker opinionsbildning så man slipper diskussioner om innehållet.

  Jag tycker faktiskt förbudet mot ministerstyre är en del av problemet. Förbudet är till för att försvara självständiga och objektiva myndigheter, men jag anser att det istället används för att skydda jobb för tjänstemän som är ”självständiga” men i praktiken är socialdemokrater och framför socialdemokratiska åsikter som forskning.

  När borgerliga politiker sen vill ingripa så skriker man ”ministerstyre”. Låt istället alla vara ärliga med sin politiska hemvist och låt nya regeringar ha rätt att byta ut alla generaldirektörer och andra ledande befattningar inom statens förvaltning efter maktskifte.

 5. 5 Fältmarskalken april 17, 2010 kl. 18:09

  Herr Skytte,
  ”När borgerliga politiker sen vill ingripa så skriker man ”ministerstyre”. Låt istället alla vara ärliga med sin politiska hemvist och låt nya regeringar ha rätt att byta ut alla generaldirektörer och andra ledande befattningar inom statens förvaltning efter maktskifte.”

  Detta leder endast till ytterligare genompolitisering av samhället där de 51 görs till herrar över de 49. Detta är i sanning fel riktning att gå. Istället bör eftersträvas att ämbetsmännen icke under den period de innehar sitt ämbete vare sig bör vara medlemmar av politiska partier eller än mindre inneha någon form av politiska uppdrag. Rösthungrande politiker kan icke förutsättas vara kapabla att ta ett oberoende perspektiv i myndighetsutövningen.

  Delvis har den nuvarande regeringen övergivet oskicket att utse trogna politrucker till höga ämbeten, dock förekommer detta fortfarande. Än värre var det under den tidigare socialistregeringen under herr Persson då det snarast var en självklar regel att höga ämbeten besattes av politrucker.

  Som jag tidigare framhållet måste myndighetsutövningen helt skiljas från makthungrande politiker och ställas under en oberoende institution, nämligen Monarkin.

  Gud bevare Konungen och Fädeneslandet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,930 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar